Uppehåll i ligafotbollen den här helgen och det innebär att europatipset är fullt av matcher från VM-kvalet. Det luktar väldigt dålig utdelning då vi har fyra stora favoriter som jag inte tror sviker, men 13 rätt är alltid 13 rätt och vi gör ett försök.


Europatipset

1. Sverige – Österrike   1

Otroligt viktig match för Sverige och det hade varit riktigt skönt med en vinst mot Österrike för att säkra en plats i playoff. Visst funkar även ett kryss men då kommer det även krävas minst ett kryss mot Tyskland, då Österrike har usla Färöarna kvar att möta. Sverige stod för en bra insats mot Irland och även fast det ”bara” blev 1-0 mot Kazakstan senast så skapade man en hel del framåt. Jag både hoppas och tror att Sverige tar sig samman här och vinner över Österrike. Spikar ettan till 60%.

2. Tyskland – Irland   1

Inte särskilt mycket att orda om då Tyskland säkrar gruppsegern vid vinst och Irland redan är avhängda. Detta kommer tyskarna vinna hur enkelt som helst och även fast ettan är streckad på tråkiga 92% så spikar jag utan att tveka.

3. Danmark – Italien   1×2

Måstematch för danskarna som ligger på en tredjeplats just nu och slåss med Bulgarien om andraplatsen. För att nå playoff gäller det förmodligen att man vinner de båda avslutande matcherna och vi kan nog därför förvänta oss ett väldigt offensivt Danmark. Italien är redan klara gruppsegrare och kan säkert komma att rotera en del i startelvan, men trots detta har man nog med kvalité för att spela bort Danmarks chanser till VM. Otroligt jämnt på strecken här och jag väljer att gå efter det och helgarderar.


4. Estland – Turkiet   x2

Turkiet har äntligen vaknat till liv och med det laget man har på papperet tycker jag helt klart man ska kvala in till VM. Men nu slåss man om en plats i playoff och man ligger just nu trea, en poäng bakom Ungern. Estland är helt avhängda i gruppen men det känns ändå farligt att nonchalera hemmalaget då man kryssade mot Holland senast man spelade på hemmagräs. Har man ont om streck så spikar man tvåan här, men jag vill gärna ha med krysset för att försöka rensa bort lite kuponger.

5. England – Montenegro   1x

England är som vanligt överstreckade och även fast man ska vara favoriter här så tycker jag 72% är överdrivet. Man ligger förvisso etta  i gruppen, men det är bara tre poäng ner till fjärdeplacerade Polen och jag tycker inte man imponerat särskilt mycket i det här kvalet. Montenegro har gjort det riktigt bra så här långt och ligger bara en pinne bakom England just nu. Speciellt bortaspelet har imponerat i kvalet där man faktiskt inte förlorat en match på resande fot än så länge. Första bortaförlusten kan mycket väl komma här men det känns heller inte helt omöjligt att man kniper med sig en pinne hem. Krysset är streckat på bara 20% just nu och åker med på min kupong. 1x räcker långt!

6. Ukraina – Polen   1x

Ukraina ligger tvåa bakom England just nu och har ett drömläge inför avslutningen. Förutom den här hemmamatchen mot Polen ska man även möta San Marino på bortagräs, vilket borde vara tre enkla poäng. Ukraina är ett bra landslag och det har man visat genom att kryssa två gånger om mot England i det här kvalet. Polen har till skillnad från Ukraina inget lätt spelschema kvar då man har England på bortagräs i sista matchen, dessutom är man pressade att vinna bägge dessa matcher. Ettan är helt klart en tänkbar spik här men jag slänger med krysset för att försöka få lite högre utdelning.


7. Island – Cypern   1

Island har skaffat sig ett drömläge inför de två avslutande matcher och ligger just nu som tvåa bakom Schweiz på 13 poäng. Vinner man mot Cypern här kan man därför ha råd med att kryssa mot Norge i den avslutande matchen. Cypern placerar sig som jumbo i tabellen och samtliga fyra poäng som man tagit har spelats in på hemmagräset. Ett fullt motiverat Island ska ta tre poäng här och även fast ettan är väldigt hårt streckad så väljer jag att spika. Cyperns dåliga bortafacit och brist på motivation är ytterligare saker som pekar mot en hemmavinst.

8. Slovenien – Norge   1×2

Slovenien ligger trea i tabellen och har endast en pinne upp till Island på andraplatsen. Men Slovenien behöver två segrar i de avslutande matcherna och i sista matchen ska man dessutom åka till Schweiz och försöka plocka en seger. Norge ligger en poäng bakom Slovenien på en fjärdeplats och för norrmännen är det endast två segrar som gäller nu om man ska ha chans till playoff. Det här är en väldigt oviss match men det är helt klart att inget av dessa lag är intresserade av ett kryss, därav är krysset även väldigt lågt streckat. Har man ont om streck väljer man 1 2 här men jag kör på en helgardering.

9. Albanien – Schweiz   1×2

Albanien har fått stryk i två raka matcher nu och det innebär att man med största sannolikhet kan glömma playoff. Det finns fortfarande en väldigt liten chans men då krävs det två raka segrar och en stor portion tur med övriga resultat. Schweiz kan säkra gruppsegern och skulle man misslyckas mot Albanien får man en ny chans hemma mot Slovenien i sista omgången. Albanerna är väldigt svårspelade på hemmagräset och jag måste ta med ettan här för att försöka hitta någon skräll på kupongen, har man dåligt med streck kan jag tycka att x2 räcker bra.


10. Wales – Makedonien   1×2

Två lag som spelat bort sina chanser till avancemang och nu handlar det helt enkelt om att inte sluta sist i gruppen. Makedonien känns något vassare på hemmagräs och har man ont om streck så skulle jag nog välja bort tvåan här. Men det känns verkligen som den här matchen kan sluta hur som helst och därför slänger jag ut ännu en helgardering.

11. Holland – Ungern   1

Holland är redan klara gruppsegrare och kan därför komma att rotera en del i startelvan här, man saknar även stjärnor som Van Persie och Van der Wiel. Men samtidigt finns det en hel del kvalité i truppen och det behöver inte alls vara negativt att ge andra spelare chansen att visa upp sig. Ungern slåss om en plats till playoff och ligger just nu tvåa i gruppen med en pinne upp på Turkiet och Rumänien, något som innebär att man förmodligen måste gå för poäng här. Holland är helt enkelt för bra och trots att man kanske roterar en del så väljer jag att spika ettan till 74%.

12. Portugal – Israel   1

Portugal har inte imponerat i det här kvalet där man bland annat har kryssat mot Nordirland hemma och även mot Israel borta, något som jag tycker man borde gjort bättre med tanke på den trupp man besitter. Nu går man en hård kamp mot Ryssland om gruppsegern och då är det inget annat än en vinst som gäller här. Israel har fortfarande en teoretisk chans att nå playoff men då är det två vinster man måste ta samtidigt som Portugal ska förlora mot Luxemburg i sista omgången, något som inte kommer hända. Jag tror Portugal tar sig samman här och tar en stensäker vinst till 87%.

13. Grekland – Slovakien   1x

Grekland är redan klara för att minst spela playoff och man går nu för gruppsegern i hård kamp mot Bosnien som står på samma poäng. Slovakien fick stryk mot Bosnien senast efter två sent insläppta mål och det innebär att man är helt bortspelade från VM, därför tror jag att motivationen är relativt låg här trots att man har en del klasspelare i laget. Grekerna har ännu inte släppt in något mål på hemmagräs i det här kvalet och man kommer fixa minst en pinne här. Ettan är en tänkbar spik men jag slänger även med krysset på 27%.


Systemet jag spelar heter R 4-4-144 och är ett reducerat system för 144kr med vinstgaranti på 12 rätt vid full träff på ramen. Vill man istället spela det här systemet på ett vanligt matematiskt vis så kostar det 1296kr.

Europatipset spelar ni som vanligt hos Svenska Spel och spelstopp är satt till 19:59 denna gång.

Lycka till!

/e@sy