Toppen mot botten när hemmastarka Elfsborg ska ta sig an ursvaga Mjällby. Bortalaget vann dock senast och frågan är om man kan störa Elfsborg här?

Elfsborg – Mjällby
Spel: Elfsborg -1.5 (Asian handicap)
Odds: 1.90 @ Bet365
Insats: 7/10
Spelstopp: 19.00

Elfsborg gör det mesta rätt för dagen och ligger trea i Allsvenskan inför den här matchen. Man kommer från ett västderby där man stod för en imponerande defensiv när man fick spel sista halvtimmen med en man mindre borta mot blåvitt. Den insatsen bör stärka laget än mer och offensivt vet vi att man har enorma kvalitéer och hemma på Borås Arena finns det ingen handbroms utan man kör full fart framåt. Det märkte man inte minst senast när man körde över Halmstad med 4-1 och spelade grym fotboll. Likaså i cupsemifinalen borta mot Sirius där man också vann med 4-1 och spelade mycket fin fotboll. Borås Arena vågar man fylla på med mer folk och ytterbackarna Johan Larsson och Niklas Hult vågar kliva högt upp i banan och bidrar med en enorm offensiv kraft. Till den här matchen är en revanschsugen Anders Svensson tillbaka på mitten och styr spelet. Tillsammans med honom är defensive Hauger ett bra komplement och på kanterna lär vi få se Victor Claesson som blir vassare för var match och Lasse Nilsson som alltid har offensiv kraft att bidra med. Längst fram har man äntligen fått igång Victor Prodell så laget känns alltmer komplett och hemma mot ett svagt Mjällby bör man vinna med 2 mål eller fler! Om man bortser derbymatchen senast mot blåvitt så hade laget 3 raka segrar före det och fina 11 gjorda mål på dessa matcher. Nu möter man en svag defensiv som dessutom är utan sin bäste defensive spelare. Hemma på Borås Arena är det inte många lag som plockar poäng utan Elfsborg bör vinna detta väldigt komfortabelt!

IF-Elfsborg-Logo    mjallby logo

Mjällby har haft en tung inledning av säsongen och slåss i bottenstriden efter 1 seger, 2 oavgjorda och 4 förluster så här långt och lagets defensiv har sett allt annat än bra ut. 14 insläppta mål på 7 matcher är inget som imponerar och nu ställs man mot en av allsvenskans bästa offensiver… Man vann visserligen senast på hemmaplan med 2-1 i bottenmötet med Halmstad. Man vann något turligt efter mål på tilläggstid och en seger som den borde höja laget något men jag tror nästan på motsatt effekt. När ett bottenlag som gått uselt vinner så infinner sig ett lugn hos spelarna som straffar sig mot ett lag som Elfsborg. När man mött lag med bättre kvalité som t ex Häcken och Helsingborg så har man åkt på storstryk (1-4 Häcken, 1-3 Helsingborg och 0-3 i cupen mot Häcken). Faktum är att 3 av lagets 4 förluster så här långt har slutat med förlust med 2 mål eller fler och det talar för mitt spel här då man har det tufft att jobba i motgång. Elfsborg kommer utan tvekan inleda matchen i högt tempo och försöka göra både ett och två mål så snabbt som möjligt och löser man det så faller Mjällby ihop totalt. I mina ögon håller Mjällby knappt allsvensk klass i år och jag tror man kommer få det mycket svårt att hålla sig kvar den här säsongen. Till den här matchen saknar man dessutom en viktig kugge i försvaret och gör inte uppgiften enklare direkt. Det är inte på bortaplan mot ett lag som Elfsborg som poängen måste komma utan det där mot enklare motstånd och framförallt på hemmaplan. I bortaspelet hittills har man 1 poäng på 3 matcher….

Elfsborg får klara sig utan Marcus Rohdén på mitten då han fick rött kort senast och är avstängd här. Man får återigen klara sig utan mittbacken Jon Jönsson som dras med skada men positivt för laget är att såväl Anders Svensson som Mikkel Beckmann bör kunna gå för fullt här igen.
Mjällby har ett blytungt avbräck i sin mittbacksgigant Arokoyo som är avstängd här. Lägg därtill att försvarsspelarna Lukas Grill och Ivanovski missar matchen här p.g.a. skador. Tungt för Mjällby som har en tunn trupp…

Kort summering: 
Elfsborg har utan tvekan en av Allsvenskans vassaste offensiver att tillgå och hemma på Borås Arena öser man på genom hela matchen och jag har väldigt svårt att se hur Mjällby ska orka stå emot dem över 90 minuter. Elfsborg bör ta ledningen snabbt och sedan är matchen död. Frågan är inte om man vinner utan med hur mycket man vinner den här matchen mot ett defensivt svagt Mjällby som dessutom saknar viktige mittbacken Arokoyo!