Spelar även spanskt denna söndag där vi har ett flertal intressanta drabbningar framför oss, däribland här i Valencia med stor betydelse i båda änderna av tabellen. Nykomlingen Elche går för ett nytt kontrakt mot ett Barcelona som åter har chansen på ligatiteln. Den katalanska giganten har verkligen bjudits in i titelstriden och har inte råd med några fler misstag, men även om man ska stå som förhållandevis stora favoriter anser jag att man har en svårspelad uppgift framför sig.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: La Liga, Spanien
  • Match: Elche – Barcelona
  • Spel: Elche dubbelchans
  • Odds: 4,50 @ Betsafe
  • Units: 2,5/10
  • Spelstopp: 19.00 11/5

Elche befinner sig i en väldigt jämn och tät nedflyttningsstrid där flera lag riskerar att ta steget ner till Segundan, nu med 3 poäng upp på Almeria närmast nedanför strecket. Hemmalaget är relativt fyndigt i sitt grundspel där man är skickligt på att förflytta bollen och man är hyfsat stabilt på den egna planhalvan, men man lider av att man är något håglöst framåt. Tillsammans med Osasuna har man endast spottat in 29 mål (0,8 mål/ligamatch) i ligaspelet så här långt, vilket är de två lägsta målskörden hittills. Även om motståndet inte kunde vara mycket svårare i säsongens absolut sista hemmamatch kan Elche ändå luta sig tillbaka på att man är väldigt svårslaget här på Martinez Valero där man agerar med stor trygghet. ”Los Franjiverdes” är nu obesegrade i 9 ligamatcher i följd på hemmabanan och än mer anmärkningsvärt att man har hållit nollan intakt i 7 av dessa matcher.

Hemmalaget har avstängningar på Alberto Botia och målvakten Toño, i övrigt är större delen av truppen intakt.

Elche_200x200barcelona_200x200

Barcelona har, i och med resultaten i den senaste omgången, hamnat i en position där ligatiteln kommer vara deras om man går rent i de två återstående omgångarna. Det får ses som en rejäl gåva efter den enorma missräkningen med 2-2 hemma mot ett svagt Getafe i och med att båda Madrid-lagen också tappade poäng, än mer intressant att man spelar mot Atlético hemma på Camp Nou den kommande helgen. Det vore dock klokt att ta den här uppgiften på största möjliga allvar, till att börja med, där är en rad detaljer i spelet måste slipas till. Barca har lidit av en viss skadeproblematik som har varit kännbar de senaste veckorna, framförallt kring defensiva poster, samtidigt som man har varit mindre effektivt i anfallsväg, bland annat via en Lionel Messi som inte har varit fullt så lika lysande på slutet, där man står för mindre spelmål än vanligt. Ser man till de 11 senaste målen (över 6 ligamatcher) som har slagits in har hälften av dessa kommit till via straffsparkar eller självmål.

Bortalaget har sina bekymmer sedan tidigare, framförallt på målvaktsposten och i försvarslinjen. Victor Valdes är korsbandsskadad medan även Gerard Piqué och Jordi Alba är otillgängliga för spel. Även Neymar stryks ur truppen.


Anser att siffrorna har skenat iväg något enbart för att den här enorma möjligheten har dykt upp för Barcelonas del. I överlag har man dock inte presterat särskilt väl på slutet, där man har kommit undan på ett lindrigt sätt vid ett par tillfällen, och det här är i mitt tycke en knepig uppgift till bortamatch. Även noterbart att Barca har tappat poäng i 13 av 29 tävlingsmatcher utanför Camp Nou under den här säsongen, vilket är ett relativt svagt resultat med katalanernas standard. Elche har i första hand haft enorma svårigheter mot samlade försvarslinjer, något jag misstänker att man inte kommer behöva gå upp mot här. Att man för egen del kan agera tryggt med bollen i ägo ser jag som en av nycklarna där jag anser att man ska kunna spela sig förbi motståndets höga press vid några tillfällen. Bidragande till att man, på bortaplan, lyckades stå emot Atlético i 70 minuter för någon vecka sedan. Ser man även till att motståndets anfallsspel inte har varit fullt så lika bländande på slutet tror jag mycket väl att hemmalagets defensiv kan bli ett vägvinnande moment.

Lyfter ett varningens finger för hemmalaget som kan bidra till att man inte blir en fullt så lika enkel uppgift som oddsfördelningen tyder på i nuläget. Halvgarderingen (hemmaseger/oavgjort) testas på Elche med en låg insats.

/Puyol