NHL’s grundserie återstår snart bara av tio matcher. I en av nattens tre matcher möts två lag som inte har något som helst kvar att spela om. Jumbon i Western Conference Edmonton Oilers möter Eastern Conference trettonde placerade Columbus Blue Jackets. Två lag vars försvarsspel har varit föga stabilt under säsongen och läcker som ett såll. Blir fallet även så inatt?

  • Match: Edmonton Oilers – Columbus Blue Jackets
  • Liga: NHL
  • Speltips: Över 5,5 mål 
  • Odds: 1,87 @ Betsafe
  • Insats: 3,5/5 units
  • Spelstopp: 19/3, 03:00

Startande målvakter:
Oilers:
Blue Jackets:

Oilers går ännu en gång mot en tung säsong. Laget ligger sist i Western Conference med femtio inspelade poäng efter sjuttio matcher. Det är bara segrar under ordinarie tid och förlängning som skiljer mot näst jumbon Arizona Coyotes.
Det blev äntligen seger igen för Oilers i den förra matchen. Då besegrades Toronto Maple Leafs med 4-1 på hemmaplan och laget bröt en sju matchers lång förlustsvit.
Under säsongen har försvarsspelet inte alls varit bra. Oilers har släppt in tvåhundratrettionio mål. Det är flest i hela NHL och laget snittar 3,41 insläppta mål per match.

Hemma i Edmonton har inte ens hälften av lagets poängskörd kommit. Då förstår ni att hemmaspelet inte heller har imponerat under säsongen från Oilers sida. Det har spelats trettiotre matcher i Rexall Place. Av dessa matcher har Oilers endast vunnit elva stycken och bara fått till tjugofyra poäng. Det svaga poängtagandet gör Oilers till ligans sämsta hemmalag.
Däremot har Oilers spelat något målsnålare på hemmaplan och av dom trettiotre hemmamatcherna har femton passerat över 5,5 mål och ett målsnitt på 5,2 mål per hemmamatch.

Oilers kommer till spel utan:
M. Fraser (spelar ev inatt)
I. Pakarinen (spelar ev inatt)
N. Nikitin
T. Pitlick
V. Fasth
T. Hall

edmonton_200x200V.S columbus_200x200

Blue Jackets hade förhoppningar inför säsongen att kunna nå playoff. Men drömmarna grusades efter en horribel formsvacka och efter den svackan hämtade sig aldrig laget. Nu befinner sig Blue Jackets först på en trettonde plats i Eastern Conference med sextiofyra poäng efter sextionio omgångar. Laget har hela nitton poäng upp till slutspel med tjugosex poäng kvar att spela om.
Formen är uppåtgående men det blev förlust senast mot Carolina Hurricanes  med 2-3 på hemmaplan, som satte stopp för en segersvit på tre raka matcher.
Även Blue Jackets har haft svängdörrar i försvarsspelet och med tvåhundraarton insläppta mål under säsongen är det tredje flest i Eastern Conference. Ett snitt på 3,15 insläppta mål per match.

Något positivt för Blue Jackets del är att bortaspelet har till stor del varit en av få ljusglimtar under säsongen. Laget har spelat trettiofyra bortamatcher och har vunnit sjutton av dessa. Totalt har Blue Jackets spelat ihop trettiosex poäng på bortaplan vilket räcker för att göra laget till Eastern Conference tionde bästa bortalag.
Blue Jackets har varit något tätare på bortais men femton av trettiofyra bortamatcher har passerat över 5,5 mål och ett snitt på 5,4 mål per bortamatch.

Blue Jackets kommer till spel utan:
B. Dubinsky (spelar ev inatt)
D. Clarkson
B. Jenner
M. Calvert
J. Morin
J. Skille

Det andra mötet på kort tid.
Lagen möttes för bara några dagar sedan. Då med Blue Jackets som hemmalag. Det blev en målrik tillställning och publiken fick se hela nio mål falla under matchens gång. Matchen vanns av Blue Jackets med 5-4 efter straffar.
Noterbart är att det var lagens femte raka match mot varandra över 5,5 mål.

Kan försvarsspelet bättras på?
Det tvekar jag på. Två lag som inte har något att spela för utom kanske någon högre tabellplacering, men det bryr sig lagen sig knappast om när det gäller att få ett så bra utgångsläge som möjligt till kommande draft. Och när slutspel är bortom drömmarna finns det inte mycket som motiverar längre.
Båda lagen har varit milt sagt svaga i försvarsspelet och släpper in otroligt många puckar. Lagen snittar över tre mål i baken per match. Inte har det blivit bättre den senaste tiden. Oilers har släppt in tjugofyra mål på sina fem senaste matcher medan Blue Jackets har fjorton insläppta på sina fem senaste matcher.
Lagen dras med mängder av skador och lyfter fram spelare som inte brukar spela i NHL, vilket leder till att lagen får en klart svagare trupp och ett sämre spel.
Historiken talar sitt tydliga språk. Fem raka möten över 5,5 mål och sex av dom sju senaste mötena har slutat med samma utgång, över 5,5 mål.
Lagen möttes för bara några dagar sedan och där blev det målrikt, 5-4 efter straffar och Oilers kanske vill ta revansch på det och öser på inne i Rexall Place.
Jag kan inget annat än att välja över 5,5 mål till 1,87 hos Betsafe.