Spelar även med ett sydamerikanskt inslag ikväll där vi närmar oss avgörandet inför det kommande VM-slutspelet. Ett högintressant möte på Estadio Olimpico där Ecuador tar sig an Uruguay i en match där båda lagen står på samma poäng inför avspark. Hemmanationen har varit en maktfaktor i den tunna luften där jag har fastnat för en spelvariant ikväll.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: VM-kval, Sydamerika
  • Match: Ecuador – Uruguay
  • Spel: Ecuador att göra matchens sista mål (insatsen tillbaka vid 0-0)
  • Odds: 1,60 @ Unibet
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 23.00 11/10

Ecuador stod för en lysande inledning som snabbt förde upp laget i topp där VM-biljetten länge såg ut att vara fixad. Något knackigare period nu under den andra halvan av året där man har gått 4 kvalmatcher i följd utan seger, dock så har samtliga förutom en match spelats utanför Quito där man är desto mer bekvämt.

Uruguay däremot stod för en svagare start där man såg ut att gå mot ett rejält fiasko, iallafall om man ser till spelarmaterialet, innan Oscar Tabarez och hans manskap styrde upp en vändning. 3 raka och hyperviktiga segrar har återigen fört upp laget bland topp-5 där läget är något trevligare nu inför fortsättningen.

Båda lagen kan i stort mönstra ordinarie manskap, däremot så är det upp till 11 spelare i bortalaget som riskerar en avstängning via ett gult kort inför den sista omgången den kommande veckan.

dor-de-ecuador-felipe-caicedo-c-lucha-por-el-balon-entre-diego-godin-i-y-maximiliano-pereira-d-de-uruguay--efe-20120911090351-ee6278878e33f2802454327e64dda748

Förutsättningarna: De 4 främsta lagen i tabellen, där Argentina är klart sedan tidigare, avancerar till VM-slutspelet medan laget på plats 5 får gå ett dubbelmöte med Jordanien från det asiatiska kvalet. Den platsen innehar just nu Uruguay medan Ecuador placerar sig före på bättre målskillnad. Ett oavgjort resultat här innebär att båda nationerna, som sämst, fixar minst playoff även om Venezuela vinner sin sista kvalmatch som spelas nu ikväll. Vill man däremot slippa åka till Mellanöstern så skulle en fullpoängare vara välbehövlig i och med att båda lagen har svåra matcher kvar till nästa vecka.

Ecuador är oerhört hemmastarkt på nationalarenan där man nästan har gått rent. 6 av 7 matcher har vunnits i det här kvalspelet där endast Argentina, trots att man blev utspelat under längre perioder, har lyckats stjäla med sig en poäng hem. Man har en viss fördel av att man spelar närmare 3000 meter över havet, förhållanden som spelarna i hemmanationen har större vana vid medan besökarna får det desto tuffare. Den tunna luften påverkar andningen och bidrar till att dessa matcher inte riktigt går att jämföra med de som spelas på normal höjd. Bidrar kanske till att Ecuadors motståndare sällan orkar sätta in någon forcering i slutet av matcherna.

Ecuador har, i samtliga av de 7 kvalmatcherna här på hemmaplan, stått för det sista målet i varje match. Man står på målskillnaden 14-3 där samtliga av de baklängesmålen har kommit till under de inledande 24 spelminuterna. Uruguay har släppt in det sista målet i 5 av 7 bortamatcher under det pågående kvalet.


Strax över medelinsatsen på Ecuador att stå för det sista målet i matchen – hela insatsen åter om matchen slutar 0-0. Vill man inte spela med den halvgarderingen så finns 3-vägs alternativet till 1,83 hos Ladbrokes.

/Puyol