Två allsvenska matcher denna söndag där Elfsborg-Syrianska har fått sig en analys tidigare under veckan där jag nu skiftar fokus mot huvudstaden. Nyligen fick rivalen Hammarby säga farväl till sin klassiska arena, och så var dagen även kommen för Djurgården som idag spelar sin sista match här. Öster står för motståndet i den allra sista matchen på Stadion där känslan säger att ett formstarkt hemmalag kan komma upp med något speciellt.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: Djurgården – Öster
  • Spel: Djurgården över 1,5 mål
  • Odds: 1,85 @ Betsson
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 17.30

Djurgården har, efter en ruskigt svag inledning, ryckt upp sig avsevärt där man är svårslaget i nuläget. Man har dock ännu inte lyckats rycka från de övriga lagen kring samma position där man placerar sig ett fåtal poäng före lagen under nedflyttningsstrecket. Öster befinner sig en poäng efter dagens motståndare där nykomlingen har haft svårt att hitta någon större jämnhet i sitt spel. Efter att ha varit obesegrat i de 4 första matcherna i sitt återtåg så har man nu förlorat 7 av sina 9 senaste matcher, även om prestationen senast (Norrköping hemma) borde ha belönats med ett bättre resultat.

Djurgården saknar alltjämt ett par försvarsspelare där ytterbackarna Jesper Arvidsson och Vytatutas Andriuskevicius är otillgängliga för spel. I övrigt inga avbräck där Andreas Johansson har kunnat träna för fullt de senaste dagarna där han återfinns i matchtruppen. Öster kommer till spel utan en hårt arbetande Kenny Pavey på mittfältet, en spelartyp man skulle må bra av att ha planen idag. Matteo Blomqvist-Zampi är inte heller tillgänglig som ett alternativ i anfallet där även Andreas Wihlborg saknas sedan tidigare.

timthumb

7 matcher, endast en poäng och 2 gjorda mål framåt. Det var Djurgårdens facit efter en fullständigt katastrofal inledning. Nu har gått obesegrat i 6 matcher i följd där man har vunnit samtliga av sina hemmamatcher under den perioden, och även om man inte har öst in mål så har man endast blivit nollat i en av dessa matcher där jag i överlag anser att man har förtjänat ännu bättre utdelning än så. Truppen är egentligen inte alltför märkvärdig, men norrmannen Per-Mathias Högmo har fått det att fungera sedan sitt intåg där man har ett högintressant anfallspar i Erton Fejzullahu och lånet Amadou Jawo (bilden) som bara kan bli bättre. Även om man alltjämt är Allsvenskans målsnålaste lag så anser jag att man har blivit betydligt vassare i vägen fram till motståndarnas mål där endast effektiviteten saknas.

Öster var i princip överlägset i Superettan ifjol med Roar Hansen (numera i Helsingborg) vid rodret där man säkrade sin plats i Allsvenskan tidigt, men man har inte lyckats anpassa sitt spel mot bättre motstånd. Mycket av den enkla anledningen att man inte för matcherna på samma sätt där lagets något tröga backlinje sätts i mer rörelse och blir sårbart på så sätt – jag misstänker att det här kan bli en sådan match att jämföra med dem där man har haft störst problem, där jag förväntar mig att hemmalaget kommer vara de som har större delen av initiativet i spelet. Öster har i mitt tycke, på sikt, potential till att bli ett stabilt lag strax under den nedre halvan av tabellen, man har dock inte hittat dit ännu där man har en tuff uppgift framför sig denna söndag.

Genom åren har Djurgården haft ganska lätt för dagens motstånd där man har gjort minst 2 mål i 7 av de 8 senaste mötena de båda lagen emellan.


Det här är Djurgårdens allra sista match på Stadion innan flytten till söder där man har sålt uppemot 14000 biljetter natten mot söndag. En väldigt speciell match för supportrarna där jag förväntar mig att laget kommer sälja sig väldigt dyrt med en hög energinivå. Testar en mindre insats på överspelet med hemmalaget i centrum. Djurgården att stå för 2 mål framåt med en insats under medel.

/Puyol