SHL startar upp igen efter nästan två veckors ledighet. I en full omgång bjuds vi direkt på en riktig publikmatch när Djurgården tar emot Leksand hemma på ett troligt fullsatt Globen. Lagen har en seger vardera den här säsongen och det har blivit målrika matcher båda två. Frågan är om båda lagen har hunnit smälta all julmat och laddat upp för en fartfylld och spännande match?

  • Match: Djurgården – Leksand
  • Serie: SHL
  • Speltips: Över 4,5
  • Odds: 1,75 @ Unibet
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 26/12, 16:00 

Djurgården gick på spelledighet med fyra raka matcher med poäng. Dock lyckades Djurgården bara vinna en av dessa fyra matcher och hade endast en seger på lagets fem sista matcher innan uppehållet. I den senaste matchen föll Djurgården mot serieledarna Skellefteå med 3-2 efter straffar på bortaplan.

Efter Djurgårdens svaga poängskörd i dom senaste omgångarna har laget halkat neråt i tabellen och har just nu fyrtiofyra poäng efter trettio spelade omgångar. Djurgården ligger därmed på en sjunde plats i tabellen men har samma poäng antal som sexan Växjö. Det är dock säker mark ner till kvalplats då det är tio poäng ner till elvan och tolvan.
Djurgården är ett av lagen som har gjort minst antal mål i årets upplaga av SHL och ligger i mitten av lagen som har släppt in flest. Med en målskillnad på 74-83 snittar Djurgården sina matcher på 5,23 mål per match.

Hemmaspelet har varit Djurgården’s melodi med att ta poäng i alla fall. Efter fjorton hemmamatcher har Djurgården tagit poäng i tolv! Imponerande för ett lag som är nykomlingar. Det har slutat med sju segrar, varav två efter övertid/straffar och fyra förluster, varav två efter övertid/straffar. Djurgården är det lag som har spelat målsnålast på hemmaplan och har en målskillnad på 32-31. Det ger ett snitt på 4,5 mål per match.
Djurgården har spelat ihop totalt tjugosju poäng och gör laget till seriens åttonde bästa hemmalag.
Formen på hemmaplan är strålande. Poäng i sju raka hemmamatcher och i den senaste hemmamatchen besegrades Modo med 3-2 efter straffar.

Djurgården saknar enligt skadekollen.com:
Joakim Eriksson
Philip Holm
Sebastian Lauritzen
Daniel Fernholm

djurgarden_200 V.S leksand_200

Leksand avslutade starkt innan uppehållet. Laget besegrade Frölunda i den sista matchen med 2-1 efter övertid. Segern går snabbt att stava O. Alsenfelt som räddade över fyrtio skott. Segern innebar Leksand’s andra på tre matcher och poäng för den tredje matchen i rad.

Det hjälper dock föga då lagen ovanför kvalstrecket fortsätter att vinna. Leksand ligger tillsammans med Modo hopplöst sist i tabellen. Eller hopplöst är väl att ta i, men lagen har tagit trettiofyra poäng efter trettio omgångar och har fem poäng upp till Luleå som ligger ovanför strecket.
Problemet för Leksand har till stor del varit försvarsspelet då laget är det lag som har släppt in näst flest mål i serien. Nittiotre stycken är för mycket och med endast sextionio mål framåt är det svårt att vinna matcher. En målskillnad alltså på 69-93 ger ett snitt på 5,4 mål per match.

Om Djurgården var starka hemma är det verkligen något Leksand inte är på bortaplan. Leksand har spelat fjorton bortamatcher och har endast gått segrande ur tre av dessa. Noterbart är att segrarna är dom enda gångerna Leksand har tagit poäng på bortaplan. Med ynka nio poäng på bortaplan är Leksand seriens näst sämsta bortalag.
Även här har försvarsspelet svikit en del och med fyrtiosju insläppta mål på bortais är det fjärde flest i serien. En målskillnad på 30-47 ger ett snitt på 5,5 mål per match.
Leksand vann sin senaste match på bortaplan mot Växjö med hela 5-1. Det var lagets andra seger på sina fem senaste bortamatcher.

Leksand kommer till spel utan enligt skadekollen.com:
Ryan Russell
Tom Mäkitalo
Daniel Josefsson

Säsongens andra möte i Stockholm.
Dom två första matcherna har spelats på vardera hemmaplan. Den första matchen spelades i Globen och där vann Djurgården med 4-1. Leksand fick däremot revansch när det blev match i Tegera Arena. Då vann dalmasarna en målrik tillställning med 5-3.

Det är tre viktiga poäng som står på spel för båda lagen.
Någon överkant åt att poängen är viktigare för Leksand då laget jagar lagen ovanför kvalstrecket medan Djurgården jagar direktplats i SHL-slutspelet.
Det finns en del faktorer som talar för att vi kommer få sen en målrik match under dagen.
Detta på grund av två lag som behöver poäng och vill fortsätta att plocka poäng. Samtidigt som det alltid är skönt att få starta upp med en seger efter ett längre uppehåll.
Djurgården är hemmastarka och har bjudit på en del målrika hemmamatcher. Men inget klår Leksand’s oförmåga att inte kunna vinna på bortaplan. Ynka tre segrar under säsongen på resande fot men det smäller i nästintill alla Leksand’s matcher på bortaplan, oftast i fel mål för dalmasarna. Fyra av Leksand’s fem senaste bortamatcher har slutat över 4,5 mål.
Båda lagen har vilat länge och har kunnat slappnat av en del för att komma till spel taggade och hungriga att göra del två av säsongen bättre än den första. Att då få komma till ett fullsatt Globen med massor av fans i ryggen som skriker och hejar på för en seger. Det kommer verkligen ge energi åt spelarna.
Mycket känslor i rivalitet mellan klubbarna kommer visas ute på isen och det har vi sett i dom tidigare matcherna där det har blivit grinigt, händelserik och målrikt.
Jag tror vi får en liknande match idag och kommer spela över 4,5 mål till 1,75 hos Unibet.