Ur pespektiv från både botten- och toppenstriden en intressant match som Tele2 Arena bjuder på här under måndagskvällen. Helsingborg, som är i fortsatt serieledning och kan utöka den, möter ett Djurgården med två rejält tunga avbräck. Bortaseger?

  • Match: Djurgården – Helsingborg
  • Spel: Helsingborg 
  • Odds: 1,90 @ Pinnacle
  • Insats: 6/10
  • Spelstopp: 19:00

Den injektion och fantastiska höjning som skedde vid Högmos intåg har just nu stannat av. Djurgården har två raka förluster mot Mjällby borta (0-2) och senast i invigningsmatchen på Tele2 mot Norrköping (1-2). Trots att det ofta kan se lite trögt och statiskt känns det ändå viktigt att poängtera att det definitivt inte ser så illa ut spelmässigt som det gjorde ett tag i våras. Laget är ofta mycket mer kompakt och man har en helt annan grund att stå på.

Helsingborg är dock som bekant en betydligt bättre motståndare och matchbilden kommer bli en helt annan än vad det för hemmalaget i de senaste matcherna. Det kommer bli ett bollinnehav som troligen går under 45 % och jag har svårt att se att hemmalaget ska kunna skapa speciellt heta chanser när det kommer finnas så få möjligheter för det. Den som ska göra det är egentligen Erton Fejzullah, men jag är av åsikten att han känns lite halvtrög och omständig den här säsongen. Är väldigt tveksam till om han kommer få något uträttat, då större chans för hans anfallskollega Jawo.

Det som verkligen fick mig att få upp ögonen för det här spelet var det faktum att det väldigt stabila och kloka innermittfältsparet Amartey & Johansson är avstängt. Två tunga avbräck vilket innebär bra chans för Helsingborgs dito att vinna den viktiga kampen på mitten. För bortalagets är det fortfarande långtidsskadade trion Mahlangu, Uronen och Bouazoun som saknas.

Helsingborg

Vidare till Helsingborg som med en match mindre leder Allsvenskan med två poäng. Man kan alltså skaffa sig ett kanonläge inför de sista tolv omgångarna, och skåningarna får ju, trots den tunga skadan på sydafrikanen Mahlangu, anses som rätt så stora favoriter till titeln. De få gånger som man har dagar då spelet inte klaffar kan man luta sig tillbaka till det hårt jobbande kollektivet som var det som bäddade för guldet för två år sedan. Nu har tränare Roar Hansen dessutom adderat lite fint passningsspel där mycket går via anfallsduon Accam & Simovic som tillsammans levererat 15 mål.

Efter tre raka segrar är självförtroende självklart på topp i det röda lägret och chanserna för att den sviten kan förlängas till fyra får väl anses som väldigt goda. Som jag tidigare var inne på tror jag att man inte kommer ha några problem att neutralisera Djurgårdens offensiv, som endast mäktat med tolv mål den här säsongen, och det är ju faktiskt målgaranti på Helsingborg den här säsongen. Inte en enda match har man gått mållösa ifrån och totalt har det blivit hela 37 mål vilket är ett snitt på 2,3 mål/match, tror inte att det kommer att sänkas ikväll. Framförallt är Helsingborg ett fungerande kollektiv där få spelare egentligen sticker ut speciellt mycket, men ska man välja någon är det väldigt lätt och berättigat att stanna vid David Accam.

                                                                                                                         

Tycker att det känns väldigt troligt att Djurgården ännu en gång får lämna den nybyggda arenan tomhänta. Avstängningssituationen med båda innermittfältarna är inte optimal mot ett lag som Helsingborg och dessutom en form som pekar lite grann neråt. Min känsla är att bortalaget kommer vara alldeles för starka.

/Mikel