Stockholmsderby, om än inte ett alltför prestigefyllt sådant, en viktig batalj för hemmalaget om man ser till dess svaga inledning. Djurgården tar emot nykomlingen Brommapojkarna på Stockholms Stadion där vi gör ett nytt försök att spela fotboll efter incidenten senast. Här fokuseras det främst på det största hålet det ena laget har visat upp i sitt spel så här långt.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: Djurgården – Brommapojkarna
  • Spel: Bortalaget att göra mål
  • Odds: 1,60 @ Expekt
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 19.00

Djurgården har inte haft någon lyckad inledning på årets Allsvenska och Magnus Pehrssons manskap är redan under press. Här krävs en prestation efter storförluster med målskillnaden 0-7 i de inledande matcherna där man dessutom har ett 0-1 underläge att vända hemma mot Mjällby när matchen väl återupptas.

Talangfabriken Brommapojkarna är tillbaka i högstaligan där de senaste sejourerna har blivit kortvariga, och så även naturligt att man tippas ryka igen. 4 poäng på kontot i nuläget där den första segern inkasserades mot Norrköping förra veckan, även om det krävdes lite flyt hos motståndets avslut.

Djurgården kommer till spel utan Mattias Östberg samt Daniel Amartey och Joel Riddez. Ett tungt frågetecken på anfallaren Erton Fejzullahu, som visserligen är uttagen i truppen, dock osäkert om han kan starta. Brommapojkarna har skador på mittfältarna Gabriel Petrovic och Gabriel Özkan sedan tidigare.

Djurgårdens försvarsspel har varit anmärkningsvärt svagt med hela 8 insläppta mål på de 5 halvlekarna man har hunnit spela i ligan, och en del av förklaringen är att det har varit en stor spelaromsättning i truppen där samtliga lagdelar inte är tillräckligt samspelta. Defensiven och backlinjen är dock inte lagets vassaste kort i sin helhet där försäljningen av den finske landslagsbacken och kaptenen Joona Toivio månaden innan premiären var ett hårt slag mot blåränderna. Med de tidigare resultaten i bagaget så kliver man även in med en del osäkerhet här.

Den rutinerade Mattias Östberg saknas i mittlåset ikväll och övriga alternativ inger inga alltför stabila intryck. Emil Begström har inte imponerat på den positionen och senast fick nyförvärvet Vytautas Andriuskevicius spela från start, där han visade sig vara en säkerhetsrisk (inte bara för kommentatorerna med det högst svåra namnet) där det missades en del i markeringsspelet. Några av målen som har släppts in så här långt har sett något enkla ut och med så blir det även varningsklockor här.

Brommapojkarna har, inför säsongen, tappat en hel del kompetens i form av Pablo Pinones Arce, Nabil Bahoui och Ludwig Augustinsson. Värvningarna har dock varit smarta och inledningen än mer positiv, och man kan kliva in inför kvällens batalj med en något skönare känsla att jämföra med motståndet. Det ska det bli intressant att se hur man anpassar sig över en hel säsong och vad man har lärt sig från de tidigare årgångarna i Allsvenskan. Ifjol kunde man föra spelet i en klar majoritet av matcherna i Superettan vilket man inte kommer kunna göra här, men oavsett vilka som tar tag i taktpinnen i det här mötet så ser jag BP som ett hot som borde kunna skapa saker av värde över 90 minuters spel. Man har ett antal intressanta spelartyper mot motståndets försvar som har hunnit släppa till uppemot 30 avslut på 2,5 matcher. I jämförelse med det har nyförvärvet Andreas Haddad, som visserligen inte har sett alltför delaktig ut i själva spelet, gjort 2 mål på sina 3 målchanser.


I första hand fokus på hemmalagets försvarsspel så här under inledningen och där är jag något förvånad över att man kan få 1,60 på att man inte lyckas hålla nollan intakt. Något frågande till skicket på Stadions gräsmatta, vilket håller ner insatsen mer än planerat. Brommapojkarna att trycka dit ett mål spelas med dryga medelinsatsen.

/Puyol