UFC är tillbaka på nytt och för första gången gästar man Albuquerque, hemstad till ett flertal slipade slagskämpar i den här organisationen. En stor kväll för dem och för invånarna som i övrigt inte har några professionella lag i de större sporterna i denna stad. Inleder med att sikta in mig på galans co-main event där en av de mer profilstarka hemmaspelarna ska träda fram. Diego Sanchez och Ross Pearson ska drabba samman i något som kan bli en väldigt underhållande och sevärd tillställning där jag tror på ett jämnare resultat än vad oddsen står på i nuläget.

  • Match: Diego Sanchez – Ross Pearson
  • Spel: Sanchez via domslut
  • Odds: 3,80 @ Unibet
  • Units: 2/10
  • Spelstopp: 05.00 8/6

Inte alltför förvånande, men Diego Sanchez (24 segrar, 7 förluster) var den som fick ta del av det största jublet när han väl stegade upp på vågen under fredagkvällen, något som rimligtvis kommer infinna sig även inatt när engelsmannen Ross Pearson (15 vinster, 6 nederlag samt en sk ”no contest” senast) står som motståndare i den andra hörnan. Troligtvis inga betydelsefulla rankingplatser på spel där UFC snarare är ute efter att skapa en potentiell sluggfest som på förhand får ses som en redig ”fight of the night”-kandidat.

Det råder inga större tvivel om att Diego Sanchez, ett rutinerat inslag som är uppe i 9 år hos UFC, har passerat sin ”prime”. Utklassad senast mot Myles Jury, detsamma innan dess mot titelutmanaren Gil Melendez. Han är inte alltför ekonomisk i sitt sätt att ta sig an uppgifterna där han har en förmåga att blanda sig in i något som allt som oftast utvecklar sig till riktigt vilda tillställningar, vilket har bidragit till att han har blivit ett väldigt uppskattat namn bland supportrarna.

Medan motståndet är någorlunda slipad i samtliga grenar utan någon spetsegenskap är Ross Pearson desto mer teknisk och polerad i sin stand-up, vilket jag vill se som de främsta orsakerna till att han ska stå som favorit, om än en knapp sådan. Jag är däremot skeptisk till om han lyckas bibehålla ett taktiskt spel och en intelligent matchplan över 15 minuter i den här atmosfären. Sanchez kan inte tävla med toppskiktet, men jag tror eventuellt att den här matchningen kan passa honom.

Väldigt troligt att den här tillställningen kommer gå tiden ut (1,40) där jag reagerar desto starkare på att det, i sådana fall, går Diego Sanchez väg via ett domslut (3,80) och på poäng. Två av hans senaste segrar (över 5 matcher) har kommit till via högst tvivelaktiga domslut och två domare gav honom en rond mot Melendez trots att han var chanslös. Han har inte lyckats slå ut någon av sina motståndare på närmare 6 år medan han själv aldrig har blivit avslutad (läkaren stoppade titelmatchen mot BJ Penn i rond 5) för egen maskin. Han är oerhört tuff och svår att nöta ner, väldigt intensiv och aggressiv där han hela tiden rör sig framåt, något som bitvis har haft en tendens att gå hem hos domarna.


Reagerar på de väldiga skillnaderna på var en eventuell poängseger ska ta vägen. Troligt att den här tillställningen hålls stående och även om motståndet skulle sätta en högre procent av slagen så kan Sanchez, på hemmaplan, mycket väl kriga till sig ett väldigt jämnt domslut tack vare sin förmåga att hela tiden gå framåt. Testar en låg insats på Diego Sanchez att stå som segrare på poäng.

/Puyol