Hämtar ytterligare ett spelobjekt från UFC 190 trots allt där vi avslutar med två långskott som ändå inte känns vansinnigt orimliga i ett möte som kan gå tiden ut utan någon dominant. Underkortet avslutas med en welterviktsmatch mellan en rutinerad brasse i form av Demian Maia och Neil Magny som har chansen att utöka en fantastisk vinstsvit ytterligare. Jag är inte helt främmande vid att domarna och så även vi tittare, om det här skulle avgöras på poäng, kan vara oeniga när en vinnare ska utses. Lägre insatser testas.

  • Match: Demian Maia – Neil Magny
  • Spel: Maia via split/majority decision + Magny via split/majority decision
  • Odds: 8,50 (Maia) + 9,00 (Magny) @ Ladbrokes
  • Units: 1/5
  • Spelstopp: 03.30 2/8

Strax innan årsskiftet skrev jag att Neil Magny kan vara den svagaste pjäsen att, i de olika viktklasserna i UFC, stå på en vinstrad på 4 raka segrar. Efter det har han vunnit ytterligare 3 matcher i följd och även avslutat dem, vilket säger en del om vilket enormt momentum han rider på i nuläget. Demian Maia är dock utan tvekan det mest meriterade och högst rankade motståndet han har gått upp emot där en ny seger får ses som en riktigt fin skalp – och så även inom räckhåll. Jag vill dock i första hand lyfta fram möjligheterna till att den här bataljen kommer gå tiden ut (Maia är ingen större finisher trots sina spetsegenskaper på mattan samtidigt som Magny troligtvis måste slå ut motståndet) på 3 ronder, avgöras via domslut och att det kan bli relativt jämnt även på domarnas poängprotokoll.

Demian Maia, flerfaldig mästare i brasiliansk jiu-jitsu och större erfarenheter från matcher av den här karaktären, kan ha fördel av att den här matchen går hemma i Brasilien och därmed eventuellt stjäla någon av de jämnare ronderna – bidragande till att det här kan bli svårbedömt. Neil Magny är en sk ”grinder”, men i första hand väldigt effektiv på att kontrollera avståndet mellan sig själv och sin motståndare (reach advantage på ca 20 cm) med sin enorma räckvidd där han är relativt stor för den här viktklassen. Bidragande till att Maia, som är oerhört effektiv i kontroll på mattan men desto svagare i sin träffprocent på antalet landade nedtagningar, troligtvis kommer tvingas till att dyka relativt tidigt då han borde få svårt att krympa distansen till det här motståndet. Samtidigt, med Magny som kan få svårt att plocka tydliga poäng i sina attacker via sin stand-up och i clinch mot utkanterna av buren, så kan kortare positioner i kontroll vid ett tillfälle i åtminstone två ronder vara tillräckligt för Maia.


Jag gillar möjligheterna till en jämn och svårbedömd match där samma utgång testas på båda kombattanterna. Fördelar ena halvan av den totala insatsen, dvs minimum, på Demian Maia att vinna den här matchen via ett oenigt domslut (split decision) samt den andra halvan på Neil Magny att vinna matchen via samma metod. Det krävs alltså att de 3 domarna inte ska vara fullt överens om valet av vinnare. Den här spelformen hittas endast hos Ladbrokes.

/Puyol