Helgens två inledande galor i denna UFC-weekend är avklarade och nu börjar det äntligen närma sig för den riktigt stora tillställningen och en av de absolut främsta matchkorten som har plockats ihop. Vi förflyttar oss till MGM Grand där Aldo vs McGregor samt Weidman vs Rockhold ska äga rum, men här väljer vi att koncentrera oss på en welterviktsmatch mellan veteranen Demian Maia och en något färskare Gunnar Nelson. Likt Edgar vs Mendes igår, gillar att det har gått uppåt på ett fåtal håll för den jag vill lyfta fram som en knapp favorit och spelet blir därefter.

  • Match: Demian Maia – Gunnar Nelson
  • Spel: Maia
  • Odds: 1,92 @ Unibet
  • Units: 2/5
  • Spelstopp:  04.30 13/12

Den här matchen har varit på tapeten länge och sett till de båda kombattanternas spetsegenskaper blir det en oerhört intressant batalj på förhand. Det här är ett möte mellan två framstående grapplers med brasiliansk jiu-jitsu i världsklass, Maia har dock bevisat att hans är av den yppersta kalibern mot beprövat motstånd och så även mer vägvinnande för den här sporten med sin enorma erfarenhet. Det här kan mycket väl bli en schackmatch där jag ändå vill lyfta fram brassen som den mer troliga vinnaren, om än med knapp marginal.

Demian Maia börjar bli till åren men har, i överlag, varit riktigt vass sedan han flyttade ner en viktklass där han har gått 6-2 som welterviktare med en av förlusterna mot en alldeles för stark fd titelutmanare i Rory MacDonald. Han har med ett undantag (Jake Shields via en oenig poängförlust över 5 ronder) varit väldigt effektiv på att etablera sin grappling och kontrollera sina motståndare, även dem med skaplig bakgrund på mattan, om än kanske inte i nivå med det här motståndet men ändå någonting i närheten av det.

Gunnar Nelson är alltså, likt motståndet, oerhört slipad på mattan men även väldigt avig och svårläst i sitt rörelsemönster i sin stand up. I mitt tycke en underskattad aspekt av hans game och en av detaljerna jag skulle kunna lyfta fram till hans fördel även om en majoritet av den här matchen inte skulle hållas på fötterna. Samtidigt så är han inte den som driver upp tempot för att sedan attackera med volym, något jag anser ska passa brassen väldigt väl då han inte kommer tvingas röra sig alltför mycket.


Det här kan bli en väldigt teknisk match i ett område där båda tar ut varandra, vilket bidrar till att jag misstänker att det här kanske inte blir alltför publikfriande och aningen svårbedömt. Men, jag skulle i första hand bli väldigt förvånad om islänningen blir den som hittar luckorna till de bättre positionerna, bidragande till att jag vill lyfta fram Maia som en väldigt knapp favorit. Tror att en för viktklassen större och troligtvis även starkare brasse blir den som, över en knapp merpart av matchen, bibehåller trycket och kontrollen i rörelse framåt samt att han kan vara mer effektiv på att sätta en duglig procent av sina nedtagningsförsök. Demian Maia att stå som segrare spelas strax under medel.

/Puyol