UFC 148 i Las Vegas inatt där Anderson Silva ska försvara sitt bälte i mellanvikt mot Chael Sonnen i en av de absolut största returfighterna i UFC:s historia. Men till att börja med så väljer jag att fokusera på en annan fight på the main card där sydkoreanen Dong Hyun Kim ska drabba samman med brassen Demian Maia. Har hittat ett spel som rent statistiskt ser väldigt bra ut på förhand.

  • Match: Demian Maia-Dong Hyun Kim
  • Spel: Över 2,5 ronder
  • Odds: 1,53 @ Bet365
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 04.00 8/7

Demian Maia (15-4) inledde sin UFC-karriär i middleweight, och det som en högst fruktad submission-artist. Med en extremt vass brazilian jiu jitsu blev det livsfarligt varje gång hans fighter gick till mattan. Men om man ser till hans inledande fighter i organisationen så hade man förväntat sig mer av honom och man kan väl säga att utvecklingen inte riktigt har gått mot det hållet man kunde önska sig.

Efter ett gäng blandade resultat så har han nu klivit ner en viktklass. Det ska bli intressant att se hur han reagerar på det, då det både kan ha sin för- och nackdel för vissa fighters. En del har en tendens att tröttna fortare efter bantningen och just Maia har inte avslutat majoriteten av sina fighter på ett storartat sätt nu på slutet där flåset inte verkar ha varit på topp alla gånger.

Dong-Hyun Kim (15-1-1) är kanske inte alltför rolig att skåda men han är ruggigt effektiv med sin judo och stand-up, även om han saknar den där riktiga krämen i nävarna. Men ”the korean stun gun” gör allt som oftast tillräckligt för att få sina poäng av domarna via nedtagningar och han har inga direkta svagheter. Han har även ett utvecklat ground game så han bör klara av att försvara sig mot motståndarens BJJ och därmed styra var den här fighten ska gå. Så även favoriten i min bok inatt.

Den här fighten kommer knappast bli utsedd till ”fight of the night” och den amerikanska Vegas-publiken, som törstar efter blod och benbrott, ser väl inte dessa lirare som de mest underhållande på den här scenen. Ingen av dessa herrar är några vidare avslutare, vilket jag tycker bäddar för ett klart intressant spel i en match som ska gå 3 x 5 minuter.

Om man lägger ihop dessa fighters record med deras 7 senaste fighter så har vi 14 fighter där hela 13 (!) har gått tiden ut. En ganska stor siffra i jämförelse med de spelen som vissa bolag erbjuder vad gäller över/under på antalet ronder osv. För Kims del måste man gå hela 5 år tillbaka i tiden där han på egen hand lyckades avsluta en fight i någon av de 2 första ronderna. Nästan 3,5 år sedan i Maias fall där han lyckades få sin motståndare att klappa ur när han var mitt uppe i sin ”submission streak”.

Unibet erbjuder exempelvis 1,40 på att den här fighten ska gå tiden ut. Att då få 1,53 på att fighten ”bara” ska gå förbi de två första ronderna tycker jag är väldigt högt sett till de båda kombattanterna oförmåga till att avsluta sina matcher. Att fighten avgörs i den tredje ronden eller går till domslut spelas med en insats strax över medel.

Jag kommer även spela Dong Hyun Kim som segrare, då jag tycker att han ska ha tillräckligt mycket i sig för att kunna manövrera ut sin motståndare under majoriteten av matchtiden och jag misstänker att han kommer hämta ut ännu en seger efter decision. 3/10 units till 1,62, även det på Bet365, en mindre insats då mitt primära fokus finns på rondspelet.

/Puyol