UFC återvänder till Montreal och därmed blir den kanadensiska staden nu den tredje främsta värden under kampsportsjättens historia. Den här tillställningen har dock åkt på sina smällar där bland annat Rory MacDonald har strukits liksom en titelmatch i bantamvikt – därmed får herrarnas minsta utövare ta ett kliv uppåt som main event. Titelmatch i flugvikt där en av ”pound for pound”-kungarna, Demetrious Johnson, tar sig an en ny utmanare i form av Kyoji Horiguchi. Japanen kan bli historisk genom att plocka hem den första UFC-titeln österut, men likt föregående utmanare vill jag nog tro att den här uppgiften blir alldeles för svår.

  • Match: Demetrious Johnson – Kyoji Horiguchi
  • Spel: Johnson genom ko, tko, dq eller sub
  • Odds: 2,20 @ Bet365
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 04.00 26/4

UFC:s flugviktsklass har, sedan drygt 2,5 år tillbaka när divisionen först infördes, sina svårigheter med att skapa något större intresse att jämföra med några av de övriga viktklasserna. Demetrious Johnson (21-2-1) har hållit i bältet sedan dess och bredden är oerhört tunn – vilket så även är bidragande till den här matchningen. John Dodson, som jag ser som det enda hotet i dagsläget, går skadad. Joseph Benavidez har redan besegrats två gånger. Ian McCall kommer från en förlust mot John Lineker som i sin tur är struken pga upprepade bekymmer med att fixa vikten. Det här mötet kommer nog alldeles för tidigt för Kyoji Horiguchi (15-1) där man kan notera att den japanske utmanaren, över sina 4 matcher (4 vinster) i den här organisationen, inte har mött någon som rankas bland topp-15. Det här motståndet är ett massivt steg uppåt att jämföra med det han har gått upp emot tidigare.

Demetrious Johnson landar en klar majoritet av sina nedtagningar när han väl går för det och besitter den högsta träffsäkerheten (i procent) på tydliga slag mot sina motståndare utöver att han även sitter inne på det främsta försvaret i hela viktklassen där han, med sin snabbhet, är väldigt svår att träffa. Hans senaste förlust var mot Dominick Cruz för drygt 3,5 år sedan, och det var alltså i en titelmatch i en viktklass (bantamvikt) över detta. Johnson är nästintill felfri i allt han gör där han i första hand är otroligt snabb i sitt rörelsemönster. Även om jag skulle vilja tro att japanen är en av relativt få som kanske kan matcha mästaren till viss del i det området så är ”Mighty Mouse” alldeles för tekniskt slipad i så många andra grenar där man även får intrycket att han fortfarande utvecklas. Mästaren har fiskat in 3 avslut, i en viktklass som procentuellt innehåller minst avslut bland de övriga, i sina 5 titelförsvar där åtminstone 4 av dessa hade stått som favoriter mot japanen.


Johnson kommer diktera villkoren i det här mötet och kan hitta luckorna både på fötterna och på mattan. Skulle nog se det som en enorm sensation om bältet skiftade ägare där jag vill se ett avslut, över 25 minuter, som ett mer troligt scenario än en seger på poäng. Demetrious Johnson att segra via ett avslut, oavsett den vinnande metoden, spelas strax över medel.

/Puyol