Galorna duggar tätt nu där organisationen reser tillbaka till staterna efter en bra helg senast i Australien där det här får ses som en aptitretare inför den stora nyårsgalan som inte är långt bort. UFC on Fox 9 går av stapeln i Sacramento med ett antal fina nummer bland de lägre viktklasserna. En titelmatch i flugvikt står som ”main event” där mästaren Demetrious Johnson (18-2-1) ska ta sig an Joseph Benavidez (19-3). Kombattanterna känner varandra väl efter ett tidigare möte där jag återigen väljer att plocka samma vinnare.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Demetrious Johnson – Joseph Benavidez
  • Spel: Johnson
  • Odds: 1,76 @ Ladbrokes
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 03.30 15/12

Dessa herrar möttes för drygt ett år sedan i en historisk batalj som var den första titelmatchen i flugviktsklassen som alltjämt får ses som ett någorlunda nytt inslag i UFC. De småväxta herrarna, som inte är längre än 160 respektive 163 centimeter, är perfekta för den här viktklassen och lär tillhöra toppskiktet under ett antal år framöver. Bortser man från fjolårets batalj i Toronto så kombinerar båda dessa herrar 3 av sina totalt 4 förluster mot Dominick Cruz, mästare i bantamweight-divisionen, vilket nämner en del om den höga nivån.

Demetrious Johnson ses som en av de absolut mest tekniskt begåvade slagskämparna i UFC idag där han i stort sett får ses som väldigt komplett bortsett från att han inte har den där riktiga tyngden i slagen. Det är däremot en aspekt Joseph Benavidez, som även bor här i Sacramento, har slipat på i sin väg tillbaka till en titelmatch, med två raka TKO-segrar i följd, där även han är väldigt allround.

123

Noterbart att inför det första mötet så var Demetrious Johnson ”underdog” till över 3 gånger insatsen där han säkrade bältet via en poängseger. En poängseger vars domslut borde ha varit enhällig om samtliga och inte bara 2 av de 3 domarna hade räknat rätt. Jag vill nog tro och påstå att båda kombattanterna har utvecklats sedan den där septemberkvällen ifjol, men att utmanaren återigen kommer få svårigheter med att etablera något alltför märkvärdigt framåt. Tror att vi kommer få se en liknande utgång även inatt, där även den här matchen kan komma att påminna mycket om den första drabbningen.

Det som främst talar för ”Mighty Mouse” är att han, tillsammans med de övriga verktygen, är oerhört snabb. Fotarbetet är lysande och där han har en fördel mot samtliga i viktklassen, undantaget John Dodson som av den anledningen gav Johnson hans tuffaste titelmatch hittills. Joseph Benavidez har ett brett register där han även har utvecklat sina egenskaper på fötterna och ökat trycket i slagen sedan Duane Ludwig anlände som huvudtränare, samtidigt så har han en svår måltavla att träffa. I det första mötet landade han en knapp femtedel av sina slag samtidigt som han inte lyckades etablera någon brottning (0 av 7 lyckade nedtagningsförsök att jämföra med Johnsons 5 av 10) där båda har sin bakgrund. Drygt 15 månader senare så tror jag alltjämt att vägen till en seger, för utmanarens del, bygger på att Benavidez måste landa ett tungt slag tidigt, där mästaren känns snabbare och snäppet mer allround i sitt försvar för att kunna stå emot.


Vinnarspelet på Demetrious ”Mighty Mouse” Johnson med dryga medelinsatsen.

/Puyol