Efter ett kortare uppehåll är den högklassiga kampsporten tillbaka. UFC återvänder till Las Vegas för UFC 191 där en titelmatch i den inte fullt så lika uppskattade, för den breda publiken, flugviktsklassen ska toppa galan. Viktklassens enda mästare hittills, Demetrious Johnson, står inför en ny rematch mot sin allra tuffaste motståndare i John Dodson som jag alltjämt vill lyfta fram som den enda som kan skaka om titelhållaren – och spelet blir därefter.

  • Match: Demetrious Johnson – John Dodson
  • Spel: Dodson
  • Units: 1,5/5
  • Odds: 5,40 @ Unibet
  • Spelstopp: 06.00 6/9

Titelförsvar nr 7 i ordningen för Demetrious Johnson (22-2-1), flugviktsklassens enda mästare sedan viktklassen infördes i UFC, som jag skrev så här om inför hans senaste uppgift – där även det här motståndet nämndes. 2,5 år senare är det dags för en rematch i det som vid det tillfället var hans allra första försvar av bältet. John Dodson (17-6) är den enda som har lyckats hålla jämna steg med ”Mighty Mouse” och även om mästaren har blivit ännu bättre och mer bekväm i sin position sedan dess, samtidigt som han har varit desto mer slipad under sina föregående returmöten (Benavidez och McCall), så vill jag lyfta fram utmanarens möjligheter även under mästarens dominans.

Demetrious Johnson är nästintill komplett. Han är en atlet och tekniskt fulländad i samtliga områden. Han klarar av att bibehålla ett nästintill identiskt tempo över 25 minuter och vinner oerhört mycket på sin extrema snabbhet där han varierar sina attacker oerhört väl till sitt fina rörelsemönster. Den intressanta faktorn ligger dock i att John Dodson, som försvarade en tredjedel av alla nedtagningsförsök (relativt enkelt i de inledande ronderna) i det första mötet är den enda i den här viktklassen som kan matcha den snabbheten utöver att han är den enda flugviktaren som besitter en hel del punching power. Till det skulle jag nog tro att han är den enda, bland de övriga som mästaren har gått upp emot, som kan etablera någon form utav offensiv via sin counter punching.

I jämförelse med mästarens utveckling så har Dodson gått 5-1 som flugviktare, och det (utöver den tidigare förlusten mot Johnson) mot relativt beprövat motstånd. Han klockade ett slag tidigt senast och var två ronder upp inledningsvis och kan nog bara må bra av att redan ha fått känna på 5 ronder mot det här motståndet. Utmanaren är inte i närheten av lika klinisk i alla områden, och inte kapabel till att kunna utnyttja det över en hel batalj, men lika briljant som Johnson är så tycker jag inte att en speciell Dodson ska vara överdrivet långt efter.


Det här är den enda matchningen av större intresse som UFC kan skaka fram i flugviktsklassens toppskikt. Mästaren ska vara en klar favorit mot samtliga han möter i den här viktklassen, jag skulle dock vrida ner avståndet till den här utmaningen där Dodson ligger närmast och har kvaliteter som inte går att räkna bort. I det första mötet stängde Johnson på runt 1,4 ggr – och det blev oerhört jämnt. 5 ggr är ett bra pris. En lägre insats testas på John Dodson att stå som segrare.

/Puyol