Den högklassiga kampsporten är tillbaka, den här gången är UFC är på plats i huvudstaden för den varan. Strax innan galans titelmatch i bantamvikt går vi på de något tyngre gubbarna där tillställningens absolut tyngsta favorit ska gå in i spel. Daniel Cormier och Dan Henderson ska drabba samman i en betydelsefull batalj som kan garantera en match om bältet. Jag skulle bli väldigt förvånad om storfavoriten inte skulle stå där jag även gillar möjligheterna till ett eventuellt avslut.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Daniel Cormier – Dan Henderson
  • Spel: Cormier to win inside distance
  • Odds: 2,37 @ Ladbrokes
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 04.30 25/5

Las Vegas står som spelplats för ett redigt veteranmöte i denna sk co-main event när 43 år fyllda går upp mot 35. Två fd olympiska brottare drabbar samman med en titelmatch mot antingen mästaren Jon Jones eller vår egna utmanare, Alexander Gustafsson, på spel. Meriterna skiljer sig dock något där Dan Henderson (30 segrar, 11 förluster) med en rad titlar genom åren har fått en enorm möjlighet till att åter få utmana det absoluta toppskiktet mot en Daniel Cormier (14 vinster, obesegrad) som stod för sin professionella MMA-debut för inte mer än 5 år sedan.

För knappt två månader sedan lyckades ”Hendo” vända ett stort underläge mot Shogun Rua. En lysande comeback efter att ha blivit nedslagen vid två tillfällen i de inledande ronderna. ”DC” har tagit klivet ner från tungviktsklassen och hade i mitt tycke kunnat vara det främsta hotet mot en mästare i båda viktklasserna där han knappt har släppt ifrån sig någon rond i sina 13 matcher där, trots att han länge saknade storleken. Debuten var briljant och var över väldigt snabbt, även om det mediokra motståndet knappast testade. Samtidigt visade han prov på att slagstyrkan kan bli en ännu större tillgång här, utöver att han har anpassat sig väl till sin vikt.

FIGHTPLAY_ufc_logo

En framgång för galans största underdog får klassas som en rejäl sensation. Dan Henderson är en av pionjärerna i sporten vars namn med amerikansk hjältestatus i denna gren alltjämt kan sälja biljetter, i övrigt är jag helt oförstående till att han får en match av den här karaktären serverad. Hendo hade, i princip, väldigt mycket flyt mot Shogun och stod på 3 raka förluster innan dess där det har blivit än mer tydligt att han börjar bli till åren. Han ser oerhört trög ut och kan nu, återigen, enbart förlita sig till att den stora högern ska landa. Daniel Cormier, som har visat sig vara ett praktexemplar när det kommer till att bibehålla en väldigt jämn nivå och ett högt tempo över flera ronder, är desto mer lätt i stegen med ett väldigt fint fotarbete och rörelseschema, vilket bör minimera riskerna markant.

Hendo har visat sig vara väldigt tuff genom åren (endast blivit avslutad vid 4 tillfällen), men han har inte varit fullt så lika omutlig på slutet vilket bör ha sina rimliga förklaringar. Väldigt skakad senast (Rua) där jag är skeptisk till om han har återhämtat sig ännu (nästan exakt två månader senare) och utslagen för första gången innan dess (Belfort). Cormier kan, till skillnad från ett flertal av Hendersons senaste motståndare, matcha honom i en brottningsmatch och därmed kontrollera motståndet i fler positioner. Jag förväntar mig att han ska landa en betydande majoritet av slagen.


Även om en poängseger bör ligga närmre så vill jag alltjämt se ett scenario där ”DC” kan vara endast ett fåtal slag ifrån ett avslut, något jag vill ge bättre chanser än så här. Daniel Cormier att stå som segrare och även avsluta matchen (inside distance) spelas med en insats under medel.

/Puyol