Fortsätter på den inslagna vägen med kampsport och MMA för UFC 187 där vi rör oss mot nattens main event och galans andra titelmatch. UFC kommer, tills vidare, ha en ny mästare i lätt-tungvikt när Anthony Johnson tar sig an Daniel Cormier istället för Jon Jones. I ett matchkort med många tunga favoriter, sett till oddsen hos spelbolagen, är det här galans i särklass jämnaste match på förhand där exempelvis Bet365 har placerat sig 50/50. Personligen hade jag dock alltjämt velat se ”DC” (som öppnade upp till dryga 1,6 ggr hos Unibet) som en knapp favorit och testas därefter.

  • Match: Anthony Johnson - Daniel Cormier
  • Spel: Cormier
  • Odds: 1,90 @ Bet365
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 04.00 24/5

Under alla dessa år som jag har följt UFC så vill jag nog lyfta fram Jon Jones som den absolut skickligaste slagskämpen som har bevittnats på den här nivån och i organisationens historia. Så pass komplett och otroligt kreativ att han har stått för sevärda prestationer, ur en rad tekniska aspekter, varje gång han har varit inblandad i en duell – och det är även en tråkig bakgrund som leder oss till den här matchen. Natten mot söndag kommer UFC kora sin första lätta-tungviktsmästare sedan mars 2011. Efter 8 lyckade titelförsvar har den fullständigt briljante ”pound for pound”-kungen Jon Jones tvingats lämna ifrån sig sitt bälte pga mindre lyckade situationer utanför sporten – och där står vi nu idag. Anthony Johnson (19-4) vann som bekant den här positionen som utmanare genom att slå ut Alexander Gustafsson i Stockholm, men går nu istället upp mot Daniel Cormier (15-1), som var Jones allra senaste motståndare precis vid årsskiftet, och därmed får han en ny chans på guld.

Anthony ”Rumble” Johnson har stått för ett direkt anmärkningsvärt lyft på sin karriär där man, med hans storlek att gå på, har vansinnigt svårt att förstå hur han kunde tävla två viktklasser under det här. Trots att det har handlat om aningen mediokert motstånd innan återtåget tillbaka till UFC så har Rumble hunnit med ett par oerhört imponerande prestationer samt meriterande segrar på den här nivån där jag kanske vill lyfta fram vinsten över Phil Davis, där han fullkomligt stängde ner en beprövad brottare, före knockout-segern över Gustafsson. Johnson är en stark, teknisk och rejäl power puncher som bevisligen även besitter en väldigt god defensiv brottning – en detalj som kommer testas om han inte lyckas slå ut det här motståndet tidigt.

Förlusten till trots, där Cormier inte tog mer än en rond (av totalt 5) hos samtliga 3 domare, insatsen i sin helhet var relativt imponerande. ”DC”, en meriterad brottare på olympisk nivå, lyckades aldrig etablera någon brottningsmatch men siffrorna sett till antalet landade slag stod sig relativt lika. Något att ta med sig till det här mötet om man ser till vilken extrem ”reach advantage” Jones hade där Johnsons fördel inte är lika stor här. Cormier är en ”pressure fighter” och det han saknar i power väger han upp med en hel del volym. Bidragande till att han har egenskaper som kan minimera motståndets möjligheter till de riktigt tunga slagen.


Jag tror på en matchbild med en Anthony Johnson som kopplar ett mindre grepp tidigt och går upp i ledning, men som sedan trummas ner i takt med att den här matchen går framåt. Rumble var, rimligtvis, en större underdog mot Jones, men ur vissa avseenden vill jag hävda att han hade haft bättre möjligheter till att besegra honom än Cormier. Den erfarenheten han fick från att gå 5 ronder mot Jones ser jag som oerhört värdefullt och i jämförelse med tidigare nämnde Phil Davis är Cormier långt ifrån lika begränsad i sin MMA-brottning utöver att han rör sig avsevärt mycket bättre. Johnson kan fortfarande, som med Gustafsson, slå ut även det här motståndet på ett lika hänsynslöst sätt, men jag vill nog fortfarande se Cormier som en knapp favorit med sina egenskaper där han kan minimera motståndets stand up med konstant tryck framåt. Daniel Cormier spelas som segrare med en insats under medel.

/Puyol