Den högklassiga kampsporten är tillbaka och efter något av en viloperiod med mindre galor så är nu UFC på banan igen med en rejäl tillställning i den amerikanska södern där Houston står för arrangemanget – och det med ett enormt svenskintresse inför en titelmatch i lätt-tungvikt. Alexander Gustafsson står som titelutmanare för andra gången i karriären, den här gången med Daniel Cormier som motståndare. ”The Mauler” är, sett till oddsfördelningen, inte lika uträknad på förhand den här gången att jämföra med för två år sedan men jag tror tyvärr att även den här uppgiften blir alldeles för tuff.

  • Match: Daniel Cormier – Alexander Gustafsson
  • Spel: Cormier genom knockout, submission eller diskvalificering
  • Odds: 2,50 @ Bet365
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 04.00 4/10

Jon Jones blev som bekant av med sitt bälte av disciplinära skäl med problem utanför tävlandet. Daniel Cormier (16-1), som hade förlorat sin senaste match till samma motstånd, klev in och tog chansen genom att besegra Anthony Johnson som var den tilltänkta utmanaren från start – och det genom att, som bekant, slå Gustafsson här i Stockholm kort efter årsskiftet. Och där står vi idag inför en titelmatch jag inte hade förväntat mig att se.

Den där fantastiska och minnesvärda insatsen för nästan exakt två år sedan, där Alexander Gustafsson (16-3) alltjämt är den enda som verkligen har utmanat ”Bones” över 5 ronder, känns något avlägsen nu. Sedan dess har ”The Mauler” tvingats hoppa av två matcher pga skada och inte tävlat i mer än 8 minuter under den här perioden där en ganska tung förlust (Rumble Johnson) ska räknas in. Jag tycker inte att han har fått chansen att hitta någon som helst rytm i tävlingssammanhang där jag hade föredragit att se honom gå minst en match till innan det här.

Daniel Cormier, fd olympisk brottare, hade inför mötet med Jon Jones knappt gett upp en rond och det trots att han allt som oftast har gått upp mot större motståndare, vilket han även kommer göra här, och därmed så är det här ingen unik utmaning. Gustafsson är en fantastisk striker, speciellt med sina händer där han både är väldigt teknisk, sitter inne på en hel del kräm samtidigt som har ett väldigt fint rörelsemönster till det, tror dock inte att det är några vapen som kommer leda till något övertag.

En betydligt längre Mauler har ett sk ”reach advantage” på närmare 20 cm. Jones, med större räckvidd än så, hade trots det problem med Cormier som vid ett flertal tillfällen lyckades stänga ner distansen för att utbyta slagen på ett kortare avstånd. Den förmågan är bidragande till att ”DC”, i 16 av 17 professionella matcher, (statistiskt) har lyckats med att ”out strike” sina motståndare. Samtidigt värt att lyfta fram att Cormier tog Rumble Johnsons bästa slag tidigt för att sedan vända till en seger och även ett avslut.


Jag hoppas att jag får fel men DC, som har avslutat närmare 69 procent av sina segrar, ska stå som en förhållandevis stor favorit och med tanke på vilket tryck han kan etablera med sin brottning så vill jag tyvärr tro att möjligheterna till ett avslut kommer uppstå. Jag är relativt övertygad om att Gustafsson kommer landa med slagen emellanåt, men att Cormiers förmåga till att stänga gapet till sitt motstånd kommer fälla avgörandet. Ladbrokes ger 2,1 ggr på samma spelform, tycker någonting emellan det och 2,5 känns mer korrekt. Daniel Cormier att stå som segrare via ett avslut testas med en medelinsats.

/Puyol