Vi börjar närma oss finalen av den svenska superligan i innebandy och snart står det klart om vilka som ska göra upp om guldet. Både Storvreta och Dalen har 2-1 i matcher i skrivande stund där det sistnämnda laget har chansen att avgöra hemma i Umeå mot gästande Pixbo från Göteborg. Något säger mig att det ena laget kommer skriva historia genom att ta sig till den där finalen för allra första gången inför 2000 pers i Gammlia Arena.

  • Match: Dalen-Pixbo
  • Spel: Dalen
  • Odds: 1,80 @ Expekt
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 19.00

Match 1: Pixbo-Dalen 4-5
Match 2: Dalen-Pixbo 6-5
Match 3: Pixbo-Dalen 5-3

Som ni ser så har det, rent resultatmässigt, varit några riktigt jämna matcher. I både match 1 och 2 hade dock Dalen ledningar på 2-3 bollar långt in mot slutet innan motståndarna kom igen någorlunda i slutminuten. Dalen hade alltså slagläge och matchboll nere i Göteborg. Man brände den chansen genom en riktigt svag första period och grov ineffektivitet i de resterande två perioderna. Sett till övriga detaljer ser det bra ut så det är inte mycket att slipa på, en något bättre start och bättre skärpa framåt så kan man nog kvittera ut finalbiljetterna denna onsdagkväll.

Dalen är kanske ligans allra formstarkaste lag och för en gångs skull har man verkligen gjort just det, toppat detsamma lagom till slutspelet, något man annars har misslyckats med i många, många år. Man har satt försvarsspelet, samtliga formationer funkar bra och man har en riktigt vass förstafemma med en glödhet norrman i spetsen. Ketil Kronberg har svarat för hela 20 poäng på 7 matcher så här långt in i slutspelet.

Vad gäller försvarsspelet så har Dalen lyckats med ungefär samma sak mot Pixbo som man gjorde med kvartsfinalmotståndarna Caperiotäby. Två lag med några riktigt bra skyttar utifrån, något Umeå-gänget har lyckats skära av på ett bra sätt. T.ex. så har Pixbos landslagsback Martin Östholm inte alls fått samma utrymme som han är vad vid annars. Samtidigt så har den meriterade Daniel Calebsson inte heller kommit upp (eller tillåtits) i den nivå som krävs för att ta göteborgarna till en final.

Kanske skvallrar skottstatistiken från den senaste matchen lite om det. Den vanns av Dalen med hela 29-13. Får man till en liknande matchbild som senast så tror jag inte att kvällens bortalag kommer undan på nytt. Där hade Pixbo svårt för Dalens höga press även om man lyckades rida ut stormen den gången.

Till det så har kvällens gäster lite trassel med skador i kedjorna. Kalle Brännberg misstänks ha åkt på en svår knäskada, olyckligt nog med bara halvminuten kvar av den senaste matchen, medan Peter Runnestig har stukat en fot och är osäker till spel. Två spelare som visserligen bidrog med mycket mer i grundserien och inte riktigt fått till det i slutspelet, men det är två spelare som kan ta på sig rollen som matchvinnare. För Dalens del så tvingades Andreas Carlbom kliva av senast pga sjukdom, i övrigt så ser det bra ut.

Ser kvällens hemmalag som det något stabilare laget med en bättre grund att stå på inför match 4 och jag ger laget hyfsade chanser till att stå som segrare under ordinarie speltid.

/Puyol