Innebandyns SM-slutspel och dess kvartsfinaler rullar vidare och ikväll spelas en match uppe i Umeå. Fjolårets finalist Dalen har hamnat i underläge och tar emot Linköping här. Jämnare förutsättningar än vad oddsfördelningen tyder på och de här siffrorna är nog något för stora.

  • Sport: Innebandy
  • Liga: Superligan, Sverige
  • Match: Dalen – Linköping
  • Spel: Linköping
  • Odds: 2,80 @ Svenska Spel
  • Units: 4,5/10
  • Spelstopp: 19.10

Två lag som har all anledning att vara nöjda med sina prestationer så här långt, om man bortser från den första kvarten. Dalen tog sig hela vägen till final ifjol, man har dock tappat sina två främsta spelare inför säsongen och ambitionerna var inte lika stora till den här säsongen. Linköping har ännu inte misslyckats med att ta sig till slutspel under sitt tredje år i Superligan men nu har man sin bästa chans till att avancera till en semifinal. Man har nu 1-0 efter att ha vunnit sin hemmamatch inför den här långa resan norrut.

I den senaste matchen kom Dalen till spel utan Filip Stenmark medan Linköping fick klara sig utan Simon Klein och Robin Kohlin, vilket inte påverkade nämnvärt (för bortalagets del) senast. Väldigt positivt att man har fått tillbaka Johan Astbrant lagom till slutspelet efter en långtidsskada. Laguppställningarna till kvällens match är ännu inte bekräftade, dock ingen som behövde utgå senast.

De här lagen placerade sig på en tredje (Linköping) och sjätte (Dalen) plats i grundseriens tabell och om man utgår från kvartsfinal 1 så gjorde Linköping rätt i sitt val att plocka det här motståndet. Man fullständigt mosade Dalen i den första matchen som vanns med hela 13-5. Man har toppat formen vid rätt skede av säsongen och man är som allra starkast just nu där man tog poäng i 10 raka matcher innan segern i helgen.

Det motsatta för Dalens del som hade sin ”peak” knappt halvvägs in genom säsongen men som har tappat något på slutet. Om man ser till de 7 senaste matcherna så har man endast tagit en fullpoängare mot bottenlaget Karlstad, och framförallt så är det försvarsspelet som inte har klickat vid helt fel tidpunkt. Om man ser till lagets 3 senaste matcher så har man nu släppt in 31 mål, vilket lär vara oroväckande för deras del. Ett annars så pass vältränat lag blir nu även matchat av ett väldigt fysiskt och svårspelat motstånd, vilket jag ser som en faktor i seriens utgång.

Dalen, som troligtvis kommer matcha sina något vassare spelare hårdare ikväll, har varit ruskigt starka hemma på sitt parkettgolv den här säsongen, men i och med att det här är en TV-match (TV4sport) så kommer ett annat material rullas ut över det ordinarie underlaget. Bollen kommer gå något långsammare, vilket jag ser som en fördel till bortalaget.


Nu lär nog kvällens batalj bli betydligt jämnare, men med lördagens match i bakhuvudet så känns bortalaget något stabilare och man har kommit in till det här slutspelet på rätt sätt. 2,80 är aningen högt och jag tror att man kan spela till sig en matchboll hem till Linköping. Bortasegern, under ordinarie speltid, måste testas.

På nätet ligger Nordicbet & Ladbrokes närmast med 2,65 på samma spel. Vill man vara mer försiktig i sitt spel kan man spela dubbelchansen/halvgarderingen på bortalaget till 1,85.

/Puyol