Kvartsfinal 4 och Dalen kliver in på banan med en matchboll hemma i Umeå. Vinner man ikväll så har man säkrat vidare spel i SM-slutspelet. Mycket har hänt sedan öppningsmatchen och jag får erkänna att jag har svängt om lite i analysen jag hade inför, och spelet blir därefter.

  • Sport: Innebandy
  • Liga: Svenska Superligan
  • Match: Dalen-Caperiotäby
  • Spel: Dalen
  • Odds: 1,80 @ Expekt
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 18.30 29/3

En del av den analysen inför nämndes i den texten jag hade om öppningsmatchen i denna kvartsfinalsserie. Den gången spelades Caperiotäby som lyckades vinna en jämn match (6-5) hemma i Täby, Stockholm. Nu har norrlänningarna vunnit två raka, därmed 2-1 i serien och alltså chansen att avgöra på hemmaplan.

Väl där inför match 1 så kändes formen hos de båda lagen inte som det viktigaste, speciellt när Täbyspelarna av tradition brukar hitta sitt rätta element när det väl ska avgöras på riktigt medan det har varit tvärtom för Dalens del. Men nu när Umeå-laget är en match upp så är det kanske den faktorn man gör sig allra mest påmind av: Dalen är ett ut av de absolut formstarkaste lagen i SSL under det här kalenderåret med bara en förlust sedan slutet av januari medan Täby är ett ut av de formsvagaste sett till antalet plockade poäng, och då räknar jag även med lagen som inte lyckades nå slutspelet.

För att lite kort gå igenom de två senaste matcherna så blev Dalen först och främst det första laget någonsin att nolla Caperiotäby genom att vinna match 2 med 5-0. Det mest noterbara från den matchen?  Täbys målvakt Daniel Ramsin var kanske bäst på planen. Match 3, som Dalen tog hem efter 10-4, var en väldigt jämn historia under den första halvan där Täby kändes lite hetare, men under den andra halvan blottades stockholmarnas kanske något låga lägstanivå medan Dalen var jämna över 60 minuter och effektiva när det väl behövdes.

Dalens förstafemma har varit helt fantastisk så här långt. Norrmannen Ketil Kronberg noterades för sanslösa 7 poäng senast, bl.a., och när han och de övriga herrarna har stått för målen så har de andra formationerna gjort sitt för att ta det defensiva jobbet.

Nyckeln och det som står ut allra mest så här långt är att Dalen verkligen har satt just det där försvarsspelet. Att hålla ett så offensivt skickligt Täby nere på 10 mål på 3 matcher är otroligt starkt och det är extremt få lag i Sverige som skulle klara av något liknande. Fortsätter man på den inslagna vägen under torsdagkvällen så har man kommit en lång bit på vägen.

Och när man är inne på spåret försvarsspel, så är det där Täby har haft sina bekymmer och prestationerna har varit alldeles för ojämna. Man har inte heller haft det där flytet framåt och när alldeles för många detaljer inte funkar fullt ut så misstänker jag att man återigen är alldeles för beroende av två saker: Ett, en stor insats av Ramsin i målet, två, att alltför många individuella prestationer ska göra det där lilla extra framåt.

För hemmalagets del rapporterades det under onsdagkvällen att samtliga spelare är friska och tillgängliga för spel. Täby kommer till spel utan stabile centern/backen Oscar Norrman som tacklades så pass illa i match 1 att han blir borta ett tag. En spelare man skulle må bra av att ha i laget i en sån här typ av match.

Det här är en TV-match vilket gör att den obligatoriska gummimattan kommer rullas ut på planen. Ett något långsammare underlag än det de båda lagen spelar på i vanliga fall (parkett) och det har hämmat Täbys snabba spel förr.

Sett till hur de senaste två matcherna har sett ut, och om man även räknar med match 1 så är Dalen obesegrat i 8 raka perioder, så är jag lite förvånad över att hemmalaget inte står som större favoriter. Känslan är att man verkligen har krupit in under skinnet på motståndarna och det känns som om det är deras tur den här gången att slå det där kvartsfinalsspöket som har hängt över föreningen i ett flertal år nu – samma och enda detalj/anledning som gör att min insats inte bli större här. Matchen sänds i TV4sport med start 18.15.

/Puyol