Efter ett kortare uppehåll med diverse cupmatcher så sparkar vi återigen igång Premier League-fotbollen denna lördag. Tre ligamatcher spelas i London den här helgen där vi inleder med att sikta in oss på det som komma skall på Selhurst Park. Crystal Palace tar emot Everton och efter 22 omgångar är det ganska anmärkningsvärt att båda lagen är inblandade i nedflyttningsstriden där hemmalagets lyft nu innebär att båda lagen står på samma antalet inspelade poäng. Med den energin att gå på, och med bortalagets svårigheter med att hämta resultat, så är det här nog värt ett försök.

  • Match: Crystal Palace – Everton
  • Spel: Crystal Palace över 1,5 mål
  • Odds: 2,90 @ William Hill
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 16.00 31/1

Crystal Palace är inne i en väldigt bra period med minst en inspelad poäng från sina 4 senaste ligamatcher, utöver avancemang i FA-cupen. Sedan Alan Pardew, som hämtades in från Newcastle, tog över som manager så har ”Eagles” vunnit 4 matcher i följd (en cupseger över Dover från de lägre divisionerna inräknad) med hela 12 mål framåt. I vissa drag påminner man om det Palace-laget som gick så starkt under den andra halvan av fjolåret där man till slut placerade sig i mittenskiktet av tabellen. Om atmosfären redan var bra här på Selhurst Park så lär den inte vara till mindre hjälp nu, direkt. Den senaste tidens goda resultat har nu bidragit till att man har skapat lite distans ner till nedflyttningsstrecket där man nu har 7 lag bakom sig i tabellen.

Väldigt positiva vibbar kring Palace som följde upp derbysegern över ett då väldigt formstarkt Tottenham med dubbla 3-2 segrar över Burnley och senast mot Southampton i cupen där den nye managern har mottagits som en hjälte. Det är nu ett Eagles som återigen visar upp väldigt god karaktär, vilket var en av nycklarna tillsammans med ett disciplinerat försvarsspel och ett vasst omställningsspel, där man kan notera att man har kommit tillbaka från underläge i samtliga av de matcherna som har räknats upp. Under den här perioden har man, precis som under fjolåret, varit relativt effektivt på att ta sig till avslut utan att behöva hålla bollen inom laget alltför länge. Man är bättre på att få in bollarna mot boxen där 8 mål mot 3 st Premier League motståndare är ett lysande facit och det utan nyckelspelare som Mile Jedinak och Yannick Bolasie.

Det är alltjämt de två spelarna hemmalaget saknar då de är iväg på landslagsuppdrag. I övrigt är truppen nästintill intakt där vi kan stryka Jerome Thomas, han har dock inte fått många minuter den här säsongen.

crystalpalace_200x200everton_200x200

Everton var som bekant riktigt skarpt under fjolåret där man var nära en kvalplats till Champions League och Roberto Martinez, då ny manager inhämtad från Wigan, hyllades efter noter efter att snabbt ha fått igenom ett vägvinnande spelsätt. Något som inte har fungerat lika väl under den här säsongen där man nu inte är mer än 4 poäng bättre än Hull och QPR närmast under nedflyttningsstrecket. ”Toffees” har nu inte lyckats hämta in mer än två poäng från sina 6 senaste ligamatcher, vilket får ses som ett ganska dystert facit med tanke på vilken grundkapacitet man borde kunna besitta.

Medan motståndet har fått igång sina poängspelare så har bortalaget inte fått ut lika mycket av de lirarna som främst visade framfötterna under fjolåret. Det var då ett väldigt kreativt Everton i hög hastighet som hittade enkla lösningar i vägarna mot mål. Under vintern har Merseyside-laget i blått sett segt och energifattigt där det täta matchandet kan ha satt sina spår. Från månadsskiftet med start december och fram till den senaste ligaomgången hade man då spelat hela 13 tävlingsmatcher och det är ganska anmärkningsvärt att man endast lyckades vinna en av dessa och det var hemmamötet med QPR som fortfarande inte har tagit en enda poäng på bortaplan. Även försvarsspelet har varit ett stort frågetecken där man, att jämföra med förra säsongen, inte alls har varit lika framgångsrikt med den höga pressen. Skulle man därmed se till något positivt från mötet med West Bromwich så var det att man lyckades hålla nollan intakt, vilket man inte hade lyckats med under den här perioden på 13 matcher. Man mötte dock ett extremt försiktigt och defensivt motståndarlag som knappt var intresserat av att gå framåt och som inte heller hade någon som helst snabbhet att hota med på flankerna. Dagens motstånd är desto starkare på den fronten.

Bortalaget saknar Tim Howard i målet samt Leon Osman och Steven Pienaar sedan tidigare. Man har även ett antal frågetecken där man väntar in grönt ljus på Kevin Mirallas, Muhamed Besic, James McCarthy, Darron Gibson, Sylvain Distin och Tony Hibbert.


Sneglade till en början mot hemmalaget med insatsen åter vid ett oavgjort resultat, men till närmare 3 ggr kan det här alternativet också vara gångbart. För nu, en ny manager som är mer offensiv i sin spelfilosofi där man visserligen kunde önska sig mer av försvarsspelet – bidragande till att jag återigen väljer att endast ge hemmalaget förtroendet för det som kan presteras i anfallsväg. Palace visar upp både energi och självförtroende där man numera även får utdelning för sitt spelsätt. Everton visar inte alls upp samma trygghet i sitt grundspel att jämföra med föregående säsong, vilket även syns till bland resultaten och det som presteras kring det egna straffområdet där man har haft en tendens att släppa till något för enkla möjligheter till motståndet. I fjol snittade man nästan exakt ett insläppt mål per ligamatch, totalt såväl som på bortaplan, siffror som nu är uppe på ca 1,5 insläppta mål/ligamatch. Tim Howard är en potentiell poängvinnare som alltjämt saknas i målet. Noterbart även att Eagles har varit något av ett sk ”bogey team” för motståndet på slutet med dubbla 3-2 segrar i följd, anser mycket väl att hemmalaget kan komma upp i något liknande på nytt. Crystal Palace att göra två eller fler mål i matchen spelas strax under medel.

/Puyol