Det här skall bli en riktigt spännande match i mina ögon, kanske inte spelmässigt, men det handlar om ett Costa Rica som skrällde till det ordentligt i gruppspelet och nu ställs man alltså mot ett Grekland som med nöd och näppe tog sig vidare till åttondelsfinal. Lagen liknar varandra väldigt mycket vilket gör att jag hittat ett spel som måste testas!

Costa Rica – Grekland
Spel: Under 0.5 mål i första halvlek
Odds: 2.30 @ Betsson
Insats: 5/10
Spelstopp: 22.00
Jorge Luis Pinto, förbundskapten för Costa Rica, har minst sagt gjort ett lyckat arbete med laget. Man var rejäla underdogs i gruppen mot England, Italien och Uruguay men inget av dessa lagen lyckades besegra Costa Rica. Man besegrade Uruguay i öppningsmatchen med 3-1 efter härlig kontringsfotboll och det följdes upp med en 1-0 seger mot Italien och ser man till dessa matcherna så har vi fått se ett Costa Rica som är riktigt sammansvetsade och som krigar för varandra. Lagets defensiv var grym och endast ett mål släpptes in under gruppspelet. Nu möter man ett Grekland som blivit nollade i två matcher av tre i VM och det gör att underspelet känns bra här. Costa Rica står inför en helt annan typ av match nu då man inte längre är ”underdogsen” utan man får bära favoritskapet i egenskap av gruppvinnare och det skall bli mycket intressant att se hur man tacklar denna uppgiften. I sista matchen mot England vilades flera spelare i laget så att de är pigga och fräscha till den här matchen. Man är som sagt ett ruskigt samspelt landslag där spelarna verkligen kämpar för varandra. Man har ingen direkt rutin av matcher som denna och tränaren Pinto har säkerligen betonat flertalet gånger för sina spelare att de skall behålla lugnet och ha tålamod i matchen. Det lär knappast bli någon tokoffensiv från Costa Ricas del utan första halvlek kommer handla om att ligga rätt i positionerna, prioritera defensiv och försöka hålla bollen inom laget. Ett baklängesmål kan bli ödesdigert…

costarica   grekland

Grekland är ett rutinerat mästerskapsland och majoriteten av spelarna i truppen har massor av rutin av slutspel inom EM, VM och annat. Man vet precis vilken inställning man behöver ha och hur man skall tänka i en match som denna och likt Grekland alltid gör så är jag övertygad om att man kommer spela defensiv fotboll och utnyttja motståndarnas misstag. Grekland har visat upp en härlig kämparvilja och även om man släppt in lika många mål i gruppspelet (3 matcher) som under hela VM-kvalet (10 matcher) så har defensiven sett stark ut och målen man släppt in har kommit genom spelare som stått för fantastiska individuella prestationer och några sådana spelare finns inte i Costa Rica. Jag kan inte se annat än att Grekland kommer backa hem med laget, dra ned på tempot, ligga rätt i positionerna och försöka ordna fasta situationer där man lyfter upp sina starka huvudspelare. Nu är Kostas Katsouranis tillbaka från avstängning men det återstår att se om han får starta den här matchen eller inte. Man har även frågetecken för målvakten Karnezis och offensive mittfältaren Kone som båda dras med skadekänningar efter förra matchen men det skall givetvis mycket till för att dem inte kommer till spel här. Offensivt har Grekland inte haft jättemycket att komma med även om man haft ett par vassa distansskott så märks det tydligt att man saknar den riktiga spetsen i offensiven men i en match som denna kan en fast situation vara helt avgörande för matchen.

Kort summering: 
Jag är övertygad om att vi kommer få se ett avvaktande och tillbakadraget spel i första halvlek där inget av lagen riktigt vill ta kommandot. Såväl Costa Rica som Grekland är vassast när de får kontra på sina motståndarna så det skall bli väldigt intressant att se här vilket av lagen som vågar kliva upp i banan och riskera något. Inget av lagen lär tokanfalla till en början och det handlar om två defensivt starka lag vilket gör att jag kan inte se annat än en målsnål match här. Första målet i den här matchen kommer vara extremt viktig vilket gör att jag tror på mycket ställningskrig i första halvlek och inget av lagen lär vara missnöjda med 0-0 i pausvilan.