Grundserien har snart passerat halvvägs på andra sidan Atlanten. Nu väntas en ny natt med massor av matcher och mina blickar riktas in mot mötet mellan Colorado Avalanche – Toronto Maple Leafs. Två lag som har fått ordentlig fart på grejorna med poäng i fem raka matcher vardera. Hur ska poängen fördelas mellan lagen inatt?

  • MatchColorado Avalanche – Toronto Maple Leafs
  • Liga: NHL
  • Speltips: Över 5,5 mål
  • Odds: 2,17 @ Betsafe
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 22/12, 03:00

Startande målvakter:
Avalanche:
Maple Leafs:

Avalanche har fått upp ångan ordentligt och segrarna har avlöst varandra på löpande band. Nu senast besegrades Edmonton Oilers med klara 5-1 inne i Pepsi Center och Avalanche tog sin femte raka seger. Inte nog det har laget åtta segrar på dom tio senaste matcherna, 8-2-0.
Med tio poäng har slutspelsplatserna komma nära till hands för klubben. Avalanche har trettiofem poäng efter trettiofyra spelade matcher och ligger på en nionde plats i Western Conference med tre poäng upp till slutspel.
En stark bidragande orsak till Avalanche framfart den sista tiden är att offensiven har kommit igång på allvar. Sexton mål framåt på dom fem senaste matcherna och med totalt nittiofem mål framåt under grundserien är det tredje flest i Western Conference.

Inne i Pepsi Center har det däremot inte gått som en dans för Avalanche. Ynka tretton inspelade poäng på fjorton spelade hemmamatcher. Det gör laget till Western Conference blott tolfte bästa hemmalag.
Något som inte spökat är produktiviteten då tio av lagets fjorton hemmamatcher har passerat över 5,5 mål samtidigt som målskillnaden 43-42 ger ett snitt på 6,1 mål per match. Det är det tredje högst målsnittet i Western Conference från ett hemmalag.
Två raka hemmasegrar och fyra segrar på dom fem senaste hemmamatcher är ett bevis att även hemmatrenden är på väg att förändras. Notera att tre av dess fem matcher har passerat över 5,5 mål.

Avalanche kommer till spel utan:
B. Street
B. Stuart
J. Winchester

colorado_200x163 V.S toronto_200x200

Maple Leafs har inte rosat NHL denna säsong heller. Lagets stjärna Phil Kessel trejdades bort till Pittsburgh Penguins och Maple Leafs rörde rejält om i grytan efter flera års så kallade fiaskon. Nu går det summera att klubben börjat om från ruta ett och det har visat sig under säsongen.
Nästjumbo i Eastern Conference efter trettioen matcher och bara tjugoen inspelade poäng. Däremot har laget ryckt upp sig med poäng i fem raka matcher, varav tre segrar. Sist besegrades Los Angeles Kings med 5-0 på hemmaplan. Sett över lagets tio senaste matcher har det blivit fyra segrar och sex förluster, 4-3-3.

Bortaplan för Maple Leafs är oftast svaga insatser och till stor del får laget vända hem med en förlust i bagaget. Totalt har Maple Leafs spelat femton bortamatcher och har bara vunnit fem av dessa matcher. Totalt har det bara blivit tolv inspelade poäng och laget är inte alltför oväntat då Eastern Conference sämsta bortalag.
Det största problemet för laget är målfabrikationen. Det på grund av att laget läcker som ett såll, men framåt går det i stå. Endast tjugonio mål framåt är sämst av samtliga lag i Eastern Conference och näst sämst i hela NHL av ett bortalag.
Dock vann Maple Leafs sin senaste bortamatch då laget gästade St. Louis Blues och vann med 4-1.

Maple Leafs kommer till spel utan:
J. Reimer
G. Sparks
N. Horton
N. Spaling
S. Robidas

Säsongens andra möte.
Lagen möttes inne i Canada Air Centre i mitten av november. Matchen blev som vanligt mellan klubbarna, det vill säga målrikt. Hemmalaget Maple Leafs vann med stabila 5-1.
Sett över över lagens tio senaste möten har det slutat med fem segrar vardera. Noterbart är att fem matcher har passerat över 5,5 mål medan fyra matcher har stannat på exakt fem.
Inne i Pepsi Center har samtliga fem möten sedan säsongen 2005-2006 gått över linan 5,5 mål. Avalanche har två segrar och Maple Leafs tre.

Två lag som har hittat målformen. 
Avalanche är inne i storform och jagar slutspelsplats i storartad stil. Fem raka segrar och sexton mål framåt på dessa segermatcher. Inte vill Maple Leafs vara sämre då laget har funnit målskyttet efter fyra raka hemmamatcher. Poäng i samtliga matcher men det mest intressanta är att laget mäktade med att göra sexton mål framåt på dessa matcher.
Det är två lag som historiskt sett spelar målrikt. Det har Avalanche verkligen levt upp till under grundserien och framförallt på hemmaplan då tio av fjorton hemmamatcher gått över 5,5 mål och laget snittar hemmamatcherna med 6,1 mål.
Maple Leafs har haft problem med målskyttet på bortais och defensiven har inte fungerat. Dock blev det kanske islossning med fyra mål i förra bortamatchen mot St. Louis Blues.
Det talar inte mindre för ett målrikt möte då dom fem mötena inne i Pepsi Center mellan lagen har passerat över 5,5 mål och det första mötet mellan lagen för säsongen också passerade linan.
Mitt spel blir över 5,5 mål till 2,17 hos Betsafe.