En intressant natt som väntar framför oss. Det står nämligen tio matcher på menyn i NHL och där bland annat skadedrabbade Colorado Avalanche tar emot laget på den över halvan i Western Conference Nashville Predators. Avalanche defensiv läcker som ett såll och med förstamålvakten skadad gynnar det Predators. Men blir det verkligen så?

  • Match: Colorado Avalanche – Nashville Predators
  • Serie: NHL
  • Speltips: Över 5,5 mål
  • Odds: 2,20 bet365
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 10/12, 03:00

Startande målvakter:
Avalanche: C. Pickard
Predators: P. Rinne

Avalanche spelar återigen en hemmamatch efter två raka bortamatcher. Bortamatcherna är inte så mycket att ta med sig mer än det bra spelet laget bitvis visade upp i den första matchen mot Flames men föll med 4-3 efter förlängning. I den senaste matchen mot Winnipeg Jets gick inget enligt planerna. Avalanche kvitterade i den första perioden till 1-1 men sen var spänningen över. 2-1 kom innan den första perioden var slut och 3-1 kom i den andra. Direkt i den tredje perioden kom både 4 och 5-1 och matchen var över. Matchen slutade till slut 6-2 för Jets.

Förlusten innebar Avalanche’s tredje raka och laget har endast en seger på dom fem senaste. Men tittar vi mer långsiktigt ser vi att Avalanche har på sina tio senaste matcher fem segrar och fem förluster, 5-4-1.
Men med lagets förluster den senaste tiden halkar Avalanche allt längre och längre efter slutspelslagen. På tjugosju spelade matcher har Avalanche spelat ihop tjugofyra poäng och befinner sig på tolfte plats i Western Conference. Avalanche har hela nio poäng upp till närmsta slutspelslag. En orsak är framförallt försvars och målvaktsspelet att laget ligger där dom ligger. Med åttionio insläppta mål på dessa matcher är det fjärde sämst i Western Conference. Det ger laget ett snitt på 3,29 insläppta mål per match.

I Pepsi Centar fungerar inte spelet som det bör ska göra. Efter tretton spelade hemmamatcher har Avalanche fått ihop tolv poäng. Detta via fem segrar, varav en efter övertid/straffar, åtta förluster, varav två efter övertid/straffar och en målskillnad på 41-39. Det ger ett snitt på 6,15 mål per match. Avalanche placerar sig med den här statistiken som Western Conference tolfte bästa hemmalag.
Avalanche fem senaste hemmamatcher har det slutat med två segrar och tre förluster. Nu närmast förlorade Avalanche med 3-4 mot Montreal Canadiens. Noterbart är att samtliga av dessa fem matcher har slutat med minst fem mål inblandat.

Avalanche kommer till spel utan:
S. Varlamov
B. Street
J. Mitchell
M. Cliche
J. McGinn
B. Stuart
D. Everberg
R. Wilson (borta resten av säsongen)
J. Winchester
P. Bordeleau

colorado_200x163 V.S nashville_200x116

Predators har börjat säsongen positivt överraskande. Nu närmast kommer Predators från en tuff drabbning mot Chicago Blackhawks på hemmaplan. En match hemmalaget föll med 1-3 trots bra spel men det var i det offensiva spelet som laget förlorade på då målen uteblev.

Förlusten innebar lagets blott tredje på sina tio senaste matcher. Med sju segrar och tre förluster 7-3-0, är Predators Western Conference femte formstarkaste lag.
Med den starka formen finner vi Predators på en sjätte plats i Western Conference med trettiosex inspelade poäng efter tjugosex spelade matcher. Predators är endast två poäng bakom ligatvåan.
Till skillnad från Avalanche har Predators haft en utomordentlig defensiv hittills. Med endast femtiofyra insläppta mål på dessa matcher är Predators det lag som har släppt in näst minst mål i Western Conference. Laget snittar på låga 2,07 insläppta mål per match.

På bortaplan har Predators vart stabila. Poäng i sju av tolv matcher, varav sex segrar och sex förluster, varav en efter övertid/straffar. Predators har spelat ihop tretton poäng på bortaplan efter tolv spelade bortamatcher och är Western Conference åttonde bästa bortalag.
Med en målskillnad på 34-25 snittar Predators sina bortamatcher på 4,91 mål.
Predators förlorade lagets senaste bortamatch mot Carolina Hurricanes med 2-1. Förlusten var Predators andra raka på bortaplan och laget har två segrar på sina fem senaste bortamatcher. Noterbart är att tre matcher har innehållit minst fem mål.

Predators kommer till spel utan:
A. Volchenkov (spelar ev inatt)
D. Roy (spelar ev inatt)
P. Gaustad (spelar ev inatt)
V. Stalberg

Förra säsongen möttes lagen fyra gånger.
Men den här säsongen blir nattens möte säsongens första.
Förra säsongens fyra möten resulterade i tre segrar för Avalanche och en för Predators. Noterbart är att lagens tre senaste möten har blivit målrika och det har blivit minst nio mål i dessa.
På lagens tio senaste möten har det slutat med fem segrar vardera. Noterbart är att fem av dessa tio matcher har slutat med över 5,5 mål medan två matcher har stannat på exakt fem.

Kan Avalanche orka stå emot Predators med lagens skador?
Bara om Avalanche klarar av att göra mål är detta möjligt. Det på grund av att Avalanche har alldeles för många skadade spelare och Avalanche är ett offensivt inriktat lag som lever mycket på att S. Varlamov gör sitt jobb i kassen när laget glömmer bort att försvara. Nu är dock herr Varlamov skadad och missar matchen och ersättaren C. Pickard har spelat bra men når inte alls upp i Varlamov’s klass.
Ett Predators som inte är lika strukturerade på bortaplan som hemma men tar ändå poängen laget ska ta. Predators har nu förlorat två raka bortamatcher och är mer än gärna ute efter en seger för att haka på i toppstriden. Laget kan eventuellt tillgå två producerande spelare men saknas Volchenkov blir det ett kännbart avbräck i defensiven och det bör Avalanche kunna utnyttja.
Lagens tre senaste möten resulterade i tre ofantligt målrika matcher. Totalt blev det tjugoåtta mål på dessa matcher. Sinnessjuka siffror.
Avalanche största chans mot Predators är att få upp en hawaii-liknande hockey som Avalanche vill spela sina matcher. Avalanche lyckades med det i samtliga möten förra säsongen och blir det sånt spel inatt kan det absolut smälla en hel del.
Avalanche är ett lag som vill spela offensivt, speciellt på hemmaplan där det snittas över sex mål per match och laget måste spela offensivt för att  kunna vinna nattens match och få P. Rinne i obalans. Medan Predators spelar målrikare på bortaplan än hemma och laget får inte en bättre chans än så här att kunna ta revansch från förra säsongen. Så tycker jag absolut att överspelet 5,5 mål är alldeles för generöst för att inte prövas.
Mitt spel blir över 5,5 mål till 2,20 hos bet365.