Den högklassiga kampsporten är tillbaka den kommande helgen och UFC 187 hade utan tvekan varit årets hittills absolut största gala om det inte hade varit för två riktigt tunga tapp på huvudkortet – men det till trots, alltjämt en oerhört spännande tillställning där vi fortfarande hittar två titelmatcher. Ett co-main event och en efterlängtad titelmatch i mellanvikt där mästaren och obesegrade Chris Weidman tar sig an ytterligare en brasse, den här gången veteranen Vitor Belfort i en position som utmanare. Jag är överens med spelbolagen om det tunga favoritskapet på titelhållaren, jag vill dock ta tydligare ställning för rondspelet då jag anser att tillräckligt mycket borde tala för en förhållandevis kortvarig batalj.

  • Match: Chris Weidman – Vitor Belfort
  • Spel: Under 2,5 ronder
  • Odds: 1,80 @ Bet365
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 04.00 24/5

Det var tänkt att den här matchen skulle gå under de inledande månaderna av fjolåret. Chris Weidman (12-0), en slipad grappler, hade då försvarat sitt bälte för allra första gången medan veteranen Vitor Belfort (24-10), en teknisk power striker, var glödhet efter ett ruskigt bra 2013. Skador och dopingkontroller har dock skjutit upp det här mötet i strax över ett år där man nu kan notera att man endast har sett en av dessa slagskämpar vid ett tillfälle sedan 2014, och det var när Weidman hade sitt andra lyckade titelförsvar mot en annan brasse, Lyoto Machida.

Noterbart att ”The Phenom” (Belfort) endast har förlorat mot Jon Jones (mästare i lätt-tungvikt) och Anderson Silva (den dåvarande och mångårige mästaren i mellanvikt) över sina 12 senaste matcher och han plockade 3 meriterande segrar under 2013 där han på en total matchtid på drygt 10 minuter slog ut 3 motståndare via knockout där samtliga avslutande attacker inleddes med spektakulära sparktekniker. Det här blir dock hans första framträdande på 18 månader där han nu inte kan gå på någon TRT-behandling längre, och vid 38 års ålder bidrar det till att man blir väldigt skeptisk till var han står någonstans i dagsläget där han troligtvis inte kommer befinna sig på samma höga nivå som när vi såg honom senast. Hade det här mötet ägt rum för ett år sedan, utan regeländringar, så hade oddsfördelningen stått aningen närmre.

Chris Weidman har varit oerhört dominant och tagit över mästartiteln på relativt kort tid. Han har, på sin höjd, släppt ifrån sig 3 av de totalt 19 ronderna han har gått under sin tid (8 matcher) i UFC där diverse skador har hindrat hans framfart där han inte har kunnat vara fullt så lika aktiv som man kunde önska sig. Med sin lysande brottning och kreativitet på mattan, samtidigt som han är oerhört svår att slå igenom, har ingen av hans föregående motståndare lyckats etablera någon offensiv mot honom då han hela tiden har haft en väldigt fin egenskap i att effektivt minimera och krympa ytorna för dem han möter genom att stå och röra sig rätt. Bidragande till att han har kunnat ”out strike” både Anderson Silva och Lyoto Machida trots att de båda är klart bättre och mer meriterade strikers.


Chris Weidman borde (även om det inte är nödvändigt via den här spelformen) vinna den här matchen och han borde etablera ett tillräckligt tryck för att kunna avsluta det hela inom loppet av 10 minuter. Weidman är en ”pressure fighter” och Belfort (7 av 8 fighter sedan hans återkomst till UFC har inte gått förbi rond 2) kan i princip enbart röra sig framåt då han, med sin stil, blir alldeles för ineffektiv när han sätts i försvarande positioner. De båda kombattanterna matchar varandra på det sättet att dess offensiva egenskaper borde innebära ett tidigt övertag för någon, troligtvis mästaren, som kommer styras av vilken utdelning Belfort får för sin explosivitet innan den dör ut. Underspelet på 2,5 ronder, dvs att matchen inte går förbi den andra (av totalt 5) ronden spelas med en insats över medel där Bet365 sticker ut en aning.

/Puyol