Högklassig kampsport står på schemat när UFC återvänder till Las Vegas, traditionsenligt med den amerikanska nationaldagshelgen där man har skrapat ihop ett spektakulärt matchkort med två titelmatcher på menyn. Galans main event går mellan Chris Weidman och Lyoto Machida när bältet i mellanvikt ska delas ut på nytt där jag anser att spelvärdet ligger hos utmanaren.

  • Match: Chris Weidman – Lyoto Machida
  • Spel: Machida
  • Odds: 2,65 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 06.00 6/7

Inte mycket till rörelse i mellanviktsklassen under en längre tid där Anderson Silva satt på tronen med en nästintill evig dominans i drygt 7 år som mästare. Ett dubbelmöte förändrade dock divisionens utseende, med start nästan på dagen exakt ett år sedan. Något för mycket spexande i det första mötet följdes upp med ett hemskt benbrott i det som blev Silvas fall vid båda tillfällena, med en alltjämt obesegrad Chris Weidman (11-0) som vinnare. Ett nytt kapitel för amerikanens del med sin första titelmatch mot någon annan än ”The Spider”, dock en god vän, träningskamrat och landsman till brassen. Lyoto Machida (21-4), fd mästare i lätt-tungvikt, kan bli den tredje i UFC:s historia att stå med en titel i två olika viktklasser.

Chris Weidman, en väldigt skicklig brottare och grappler, har haft problem med sina knän och därmed inte kunnat gå match tidigare än så här. Även om Vitor Belfort, ytterligare en meriterad och rutinerad brasse, var tilltänkt som den första utmaningen så vill jag nog hävda att Lyoto Machida, specialist med sin karate, är ett desto tuffare test.

Ända sedan den knappa och tveksamma poängförlusten mot Phil Davis, där Lyoto Machida slutligen tog beslutet att kliva ner en viktklass, har ”The Dragon” övertygat enormt och snabbt blivit en given utmanare. Mark Munoz slogs ut inom loppet av 3 minuter, utan att bli träffad av ett enda slag, något som följdes upp av en tekniskt fulländad prestation över 5 ronder mot en giftig Gegard Mousasi. Machida ser ut ha anpassat sig perfekt till den här vikten och får nu större utdelning på sitt briljanta rörelsemönster. Det är även den detaljen, utöver att han har en stil som verkligen kan neutralisera en brottare med sitt försvar, som främst talar till hans fördel. Även med sina dubbla vinster över Anderson Silva så är det noterbart att det alltjämt kan finnas ett par frågetecken kring hur Chris Weidman och hans ork står sig över en längre match och hur pass väl han kan röra sig mot någon som Machida.


Jag anser att Lyoto Machida ska ha rimliga förutsättningar till att få den matchbilden som passar honom och därmed bättre möjligheter till en seger än vad oddsfördelningen tyder på i sin jakt på att bli historisk och ett nytt skifte på tronen som följd. Chris Weidman är riktigt vass och kommer vara inblandad i ett antal titelmatcher i framtiden, men den här utmanaren är oerhört svårläst och besvärlig att fånga in. Misslyckas amerikanen med att etablera en brottningsmatch så vill jag nog tro att Lyoto kommer plocka isär och landa en majoritet av slagen i en stand up. Machida spelas som segrare med medel.

/Puyol