Drygt ett halvår senare ska även en returmatch avgöras i Las Vegas. Galan som UFC traditionellt planerar strax innan nyårsskiftet bjuder i vanlig ordning på ett häftigt huvudnummer där den här bataljen har varit högst efterlängtad och får nog ses som perfekt för att sätta punkt för det här året. Anderson Silva, den här gången som utmanare, ska åter göra upp med Chris Weidman i en titelmatch i mellanviktsklassen. Ett antal frågetecken ska rätas ut inför en något oviss matchning, frågetecken som åter kan tala för att chocken fullföljs. Spelvärde.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Chris Weidman – Anderson Silva
  • Spel: Weidman
  • Odds: 2,50 @ Betsson
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 06.00 29/12

Det här är kanske inte bara den mest intressanta och efterlängtade returmatchen i UFC:s historia, men även den största överhuvudtaget i organisationens historia sett till de enorma förväntningarna. Chris Weidman (10-0), en meriterad brottare och grappler, blev den som stod för bedriften och lyckades skaka fram ett tronskifte som bröt 7 års dominans av den brasilianske titelhållaren. Anderson Silva (33-5), en etablerad och otroligt begåvad striker, hade inför det mötet svept hela viktklassen och därmed cementerat sin position som ”pound for pound”-kungen med stor bravur sedan en tid tillbaka.

Jag trodde väldigt mycket på brassen inför det första mötet, även om jag likt många andra kunde erkänna den dåvarande utmanarens egenskaper på mattan som ett eventuellt hot till ”The Spiders” bälte. Vid det tillfället var det ingen extrem sensation ifall Weidman, som sett till oddsfördelningen på marknaden i Vegas var den utmanaren som låg närmast mästaren över 5 år tillbaka (Dan Henderson), lyckades bli den förste att slå Silva i UFC med 16 raka segrar i bagaget. Det som däremot var chockerande var på det sättet som fighten avslutades på och det var först i spindelns 38:e match under hans professionella karriär som han blev utslagen efter en slagserie. Silva spexade mer än vanligt, höll ingen guard och bjöd i vanlig ordning in till slagväxlingar för att själv kunna hitta kontringen. Den attacken kom dock aldrig och där är vi nu idag med frågetecken på hur det kunde ha sett ut om brassen hade varit mer offensiv från start och inte tagit det ett och två steg för långt i det mentala spelet.

ufc-162-anderson-nocaute-5-05-size-598 andersonsilva_weidman_encarada7_evelynrodrigues_85

Jag anser snarare att det var Anderson Silva som förlorade den första matchen än att Chris Weidman vann densamma, vilket får ses som en av förklaringarna till att den nuvarande mästaren återigen står som ”underdog” hos spelbolagen. Så som den första ronden utspelade sig var jag övertygad om att The Spider skulle avgå med segern. Silva plockades ner tidigt men visade prov på rutin, kyla och behöll sitt lugn när amerikanen gick för sitt första lås. När matchen sedan var tillbaka på fötterna så visade Anderson, i vanlig ordning, på ett enormt självförtroende där han ska ha ett markant övertag vem han än går upp emot. Spexandet hindrade den dåvarande utmanaren från att gå för nya nedtagningar, men med facit i hand så behövdes det inte. Lyckas Weidman blockera psykningarna och gå för att brottas eller kommer Silva landa sina slag och få utdelning ifall han etablerar en ”striking match” på nytt?

Flertalet experter vill ogärna tippa utgången i returen där många nämner att de inte har någon aning om var matchen ska ta vägen. Så pass oviss känns den här fighten på förhand, så även i min bok, och där någonstans känns det tilltalande att gå emot spelbolagens favorit. Jag tror att det som skiljer Chris Weidman från de övriga som Anderson Silva, som jag är full av beundran för, har slagit genom åren att han verkligen är med i matchen rent mentalt. Han har, från start, visat upp en verklig tro och övertygelse i jämförelse med övriga utmanare att han kan besegra den dominante brassen, vilket jag ser som en nyckel, samtidigt som han plockade åt sig värdefull erfarenhet från sommarens möte. Noterbart vid det tillfället var bland annat att Silva hade gått 12 titelmatcher enbart i den här organisationen medan Weidman endast hade gått 9 matcher som proffs.

Samtidigt som den mångårige mästaren, som fyller 39 ett par månader in i det nya året, inte visade upp sin fulla potential vid det senaste tillfället så tror jag även att vi kan få se en bättre Chris Weidman tidigt på söndagmorgon. Amerikanen hade inga optimala förberedelser den första gången med ett års långt uppehåll med två operationer samtidigt som han och familjens hus drabbades av orkanen i New York där det är mer än troligt att träningslägret och uppladdningen inför returen har gått något smidigare.


Efter att ha följt sporten i många år så kommer det kännas något märkligt att se Anderson Silva kliva in i buren först, vilket är enligt tradition när man står som utmanare. Jag ser alltjämt den elegante spindeln som tidernas främste men att det finns en möjlighet till att han åter får se sig besegrad. Tycker att 2,50 borde synas. Vinnarspelet testas på Chris Weidman med dryga medelinsatsen.

/Puyol