Nattens blickar åker till Chicago och mötet mellan två formsvaga lag. Hemmalaget Chicago Blackhawks har börjat säsongen mindre smickrande och befinner sig utanför slutspelsplats. Motståndarna Edmonton Oilers fick det tunga beskedet att nya ”Grettsky” blir borta till minst årsskiftet, McDavid vill säga. Två lag som även har en mycket svag defensiv för tillfället. Lämpar sig då ett målspel i mötet?

  • MatchChicago Blackhawks – Edmonton Oilers
  • Liga: NHL
  • Speltips: Över 5,5 mål
  • Odds: 2,21 @ Betsafe
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 9/11, 02:00

Startande målvakter:
Blackhawks: C. Crawford
Oilers: C. Talbot

Stanley Cup segrarna Blackhawks har inte alls gått att känna igen under starten av säsongen 2015-2016. Laget åkte på en förlust senast mot New Jersey Devils med 4-2 på bortaplan. I och med förlusten var det lagets andra raka nederlag och fjärde förlusten på dom fem senaste matcherna.Blackhawks tio senaste matcher har det blivit fem segrar och fem förluster, 5-4-1.

Efter att förlusterna har duggat tätt har Blackhawks slirat i Western Conference och hamnat utanför slutspelsplats. Laget befinner sig nu först på en nionde placeringen med femton poäng efter fjorton spelade matcher. Den största orsaken att Blackhawks förlorat mycket på slutet är försvarsspelet. På lagets fem senaste matcher har laget släppt in hela tjugo mål. Totalt under säsongen har det blivit hela trettiosex insläppta mål och trettiofem gjorda. Det ger Blackhawks ett snitt på totala 5,07 mål per match.

På hemmaplan har spelet däremot varit ruggigt stabilt. Det var dock i den senaste hemmamatchen Blackhawks bröt sin fina hemmatrend med sex raka segrar, då laget tappade en 5-2 ledning till förlust 5-6 efter förlängning mot St. Louis Blues.
Totalt har Blackhawks spelat åtta hemmamatcher och gått segrande ur sex av dessa. Det ger laget totalt tretton inspelade poäng och leder laget till Western Conference bästa hemmalag.

Blackhawks kommer till spel utan:
A. Anisimov (spelar troligen inatt)
M. Hossa (spelar ev inatt)
M. Rozsival
D. Keith

chicago_blackhawks_200x200 V.S edmonton_200x200

Oilers har inte fått till det under denna säsong heller. Efter att ha startat säsongen med fyra raka förluster kom det däremot tre raka segrar. Men efter dessa gick både McDavid sönder och försvarsspelet kollapsade. Oilers släppte in drösvis med mål, hela tjugosex stycken på dom sju senaste matcher. 
Laget föll även i sin senaste match på hemmaplan mot Pittsburgh Penguins med ”bara” 1-2. Lagets tio senaste matcher har resulterat i fem segrar och fem förluster, 5-5-0.

Med en sjunkande form och ett svagt försvarsspel huserar Oilers som vanligt i botten av Western Conference. Det har blivit totalt tio poäng efter fjorton omgångar och en trettonde plats i tabellen. Försvarsspelet har varit allt under kritik och med fyrtiotre insläppta mål är det flest insläppta mål i Western Conference. Det ger ett snitt på 3,07 insläppta mål per match.

På bortaplan har Oilers inte varit speciellt bra. Hittills sex spelade bortamatcher och det har blivit två segrar och fyra förluster. Totalt fyra poäng och Oilers är Western Conference elfte bästa bortalag.
I lagets senaste bortamatch blev det förlust mot Minnesota Wild med 4-3. Noterbart är att tre av dom fem senaste bortamatcherna för Oilers del har slutat över 5,5 mål.

Säsongens första möte.
Förra säsongen möttes lagen tre gånger. Det resulterade i två segrar för Blackhawks och en för Oilers. Noterbart är att två av dom tre mötena slutade över 5,5 mål.
Sett över ett längre perspektiv har lagens tio senaste möten slutat med sju segrar för Blackhawks och tre för Oilers. Noterbart är att sju matcher har slutat över 5,5 mål och två av dom övriga tre stannat på exakt fem.
Lagens fem senaste möten inne i United Center har slutat med tre segrar för Blackhawks och två för Oilers. Noterbart är att tre av dom fyra senaste matcherna har slutat över 5,5 mål.

Blir det ett nytt målkalas att vänta lagen emellan?
Det finns flertalet faktorer som talar för det. Vi kan börja med att nämna lagens form för tillfället. Blackhawks med en seger på dom fem senaste matcherna och nu två raka förluster. Oilers har bara två segrar på dom sju senaste matcherna. Orsaken har till stor del varit det svaga försvarsspelet och lagens målvakter har läckt som såll.
Lagens inbördes möten. Minst fem mål i nio av dom tio senaste mötena, varav sju matcher har slutat över 5,5 mål. Inte nog med det så har lagens tre av dom fyra senaste mötena inne i United Center, slutat över 5,5 mål.
Oilers har i regel aldrig ett stabilt försvarsspel oavsett när på säsongen. Att då åka till hemmastarka Blackhawks som jagar formen och slutspelplatserna bådar inte gott. Räddningen för poäng kan vara just Blackhawks trevande form och dåliga försvarsspel.
Därför betalar överspelet alldeles för mycket för att låta bli. Betsafe bjuder hela 2,21 och det nyper jag direkt.