Från Wales till London när nästa spel från Premier League-fotbollen ska hämtas där vi nu har ett intressant derby framför oss – och än mer intressant i och med gästerna, anmärkningsvärt nog, har ett relativt stort försprång på motståndet i tabellen. Ett över hela säsongen misslyckat Chelsea tar sig an ett West Ham som går för placeringar i toppskiktet och det är först nu som styrkeförhållandena kan vara jämna på Stamford Bridge. Halvgarderingen synas.

  • Match: Chelsea – West Ham
  • Spel: West Ham +0,5 asian handicap
  • Odds: 2,18 @ Unibet
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 16.00 19/3

Chelsea har höjt sig sedan managerskiftet där Guus Hiddink tog José Mourinhos plats, och även om resultaten har förbättrats så är det alltjämt en väldigt svag och misslyckad säsong man har bakom sig. Man har en svår vecka bakom sig med uttåg ur både Champions League samt FA-cupen, där det senare egentligen var ”Blues” enda väg till en titel, samtidigt som man har hela 9 poäng upp till närmsta position som garanterar en plats i Europa. De regerande ligamästarna har haft det förvånansvärt svårt framåt under stora delar av säsongen där man inte har varit tillräckligt kreativt eller vägvinnande i något spelmoment, varken när man väl ska föra spelet mot lågt sittande försvar eller när man går på sina spelvändningar. Willian har dock imponerat från start medan Fabregas har lyft sig de senaste veckorna medan exempelvis Hazard och Matic har varit direkt mediokra och bidragit till att man inte är i närheten av lika starkt nu att jämföra med fjolåret, och det får nog ses som direkt anmärkningsvärt att ett tidigare så defensivt stabilt Chelsea är det laget på den övre halvan av tabellen som har släppt in flest mål. Däremot noterbart att man, i ligaspelet, är obesegrat sedan bytet av manager (12 matcher) men även värt att poängtera att man har spelat oavgjort i 7 av dessa matcher.

Hemmalaget kommer till spel med ett avbräck på topp där Diego Costa är avstängd efter en utvisning i förra helgens cupmatch. Kurt Zouma, som har varit lagets främsta mittback, är knäskadad sedan tidigare. Även Radamel Falcao utgår, sedan tidigare, som ett anfallsalternativ samtidigt som Eden Hazard står som ett frågetecken.

chelsea_200x200westham_200x200

West Ham har, tack vare Leicesters och Tottenhams framgångar, inte hyllats tillräckligt för även ”Hammers” kan vara på väg mot något sensationellt. Utöver att chansen på en semifinal i FA-cupen alltjämt lever så har man nu inte mer än två poäng upp till topp-4 (Champions League-plats) och med en väldigt positiv trend på 10 inspelade poäng av 12 möjliga från de 4 senaste matcherna, där man har hämtat poäng trots 2-0 underlägen vid två tillfällen under den här perioden, så börjar det faktiskt se realistiskt ut. Slaven Bilic har format något slagkraftigt under sin (som manager) första säsong i den här delen av London, något som kan vara på väg mot sin främsta tabellplacering sedan 1999 och man har faktiskt även utvecklats under säsongens gång. Man har blivit mer bekvämt vid den spelförande rollen, något man var väldigt ineffektivt vid under säsongsinledningen, där man redan var desto mer effektiv med sin ”bortaplansfotboll” där man har varit giftigt i sina omställningar. Dimitri Payet är nu mer än bara årets värvning och en av Premier Leagues främsta spelare under den här säsongen där hans kreativitet matchar de övriga offensiva kvaliteterna hos lagkamraterna väldigt väl.

Bortalagets skadelista lättar alltmer att jämföra med bara för någon vecka sedan där man knappt hade några backar tillgängliga för spel. Nu är endast James Collins och Carl Jenkinson strukna sedan tidigare medan James Tomkins kan vara redo som ett alternativ på bänken.


Inför den här säsongen hade jag nog haft väldigt svårt att föreställa mig en Hammers-poäng att stå sig så här lågt, men sett till hur den här säsongen har utvecklat sig så känns 2,0 på det här spelet (dubbelchans) hos Bwin som en mer rättvis bedömning. Värt att notera att West Ham placerar sig hela 9 poäng före motståndet och en av deras främsta rivaler, vilket är väldigt stort för gästernas del, och att man har varit väldigt svårslaget med endast 6 förluster från 29 (ca 20 procent) ligamatcher säger en del om hur pass starkt man har varit. Från de 9 senaste besöken på Stamford Bridge så har man endast tagit två poäng och inte gjort mer än 3 mål, men chansen att förbättra de siffrorna har nog aldrig varit så bra som nu. Hammers trivs med att sitta lågt och vänta ut sina motståndare där man nu har ett par offensiva vapen att tillgå. Chelsea, som inte ens har legat på den övre tabellhalvan förrän nu, har en tung vecka bakom sig och har inte haft ett fungerande komplement utöver Diego Costa i ”nummer 9-rollen” på väldigt länge. Ett asian handicap på +0,5 mål på West Ham (bortalaget att klara minst oavgjort) spelas med en medelinsats.

/Puyol