Likt de två föregående helgerna, tidigt in även till den kommande Premier League-helgen när spelen ska plockas där Stamford Bridge blir den inledande destinationen. Chelsea tar emot Southampton där de tidigare mötena har varit både välspelade och spännande hela vägen till slutsignalen och likt de föregående tillställningarna så vill jag ge gästerna goda möjligheter till att få fira vid minst ett tillfälle – och det inom någorlunda god tid.

  • Match: Chelsea – Southampton
  • Spel: Southampton att göra mål före matchminut 74:00
  • Odds: 1,83 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 18.30 3/10

Chelsea ska, när det här väl skrivs, vara en timme från avspark i Porto i Champions League-gruppspelet. Där inledde man väl, men de regerande Premier League-mästarna har haft en betydligt svårare start på ligaspelet. José Mourinhos manskap  har endast lyckats nypa 8 poäng av totalt 21 möjliga där toppskiktet redan har hunnit dra ifrån. Senast blev det endast en sent räddad poäng borta mot ett svagt Newcastle och innan en kontroversiell, sett till ett par domslut, derbyvinst mot Arsenal så hade man förlorat mot både Everton och Crystal Palace. Trots spetskompetensen har man sett trögt och idéfattigt ut, där man antingen förflyttar bollen något för svagt eller rör sig alldeles för lite i den sista tredjedelen av banan – kanske även bidragande till att försvarsspelet har varit förvånansvärt ineffektivt. Chelsea har nu, med snart femtedelen av säsongen spelad, nästan släppt in hälften av det totala antalet mål som man släppte in i ligaspelet under hela fjolåret. Noterbart att man, mot engelskt motstånd (liga och cuper), endast har lyckats hålla nollan intakt i en (mot ett decimerat Arsenal) av 9 tävlingsmatcher.

Hemmalaget kommer, förutsatt att ingenting går illa i Portugal, till spel utan två ordinarie startspelare men i övrigt ska laget vara intakt. Thibaut Courtois saknas i målet och Diego Costa stryks på topp då han är avstängd.

chelsea_200x200southampton_200x200

Southampton har efter 2,5 riktigt fina säsonger, över hela starten, inte svarat upp till förväntningarna där man har bommat kvalspelet till Europa Leagues gruppspel och inte lyckats vinna mer än två av de 7 inledande ligamatcherna. Man har dock kommit igång och växlat upp riktigt rejält och har nu två bra veckor bakom sig. Man förlorade visserligen mot Manchester United, men man var med hela vägen och skapade väldigt mycket framåt. Det följdes upp med en cupseger med hela 6 gjorda mål och sedan ytterligare en dominant insats, och vinst, mot ett svårspelat Swansea. ”Saints” är vasst just nu, man ser ut att ha kommit ifrån de svaga förberedelserna inför säsongsupptakten där anfallsspelet ser ut att flyta på, där målproduktionen har lyfts avsevärt, och trion längst fram i banan med Pelle, Mane samt Tadic klickar i dagsläget. Jag tror delvis att man har svårigheter med att luckra upp lågt stående försvarslinjer, om än inte att vara spelförande mot densamma, något jag misstänker att man inte kommer gå upp emot nu.

Bortalagets trupp är intakt om man bortser från en trio som ännu inte har säsongsdebuterat. Målvakten Fraser Forster är långtidsskadad sedan tidigare. Florin Gardos är inte heller tillgänglig, vilket även gäller nyförvärvet Jordie Clasie. Inga avbräck framåt.


Matic, Ivanovic och Terry är några av de spelarna som inte har kommit upp i nivå ännu, spelare som var betydande för Chelseas defensiv i fjol. Noterbart att de 4 målen (under den avslutande kvarten) av totalt 16 målen som hemmalaget har släppt in mot engelskt motstånd under den här säsongen har varit när man har jagat en vinst/poäng. Bortamålet (över 90 minuter) betalar under 1,6 ggr och jag gillar det här lyftet. Jag skulle nog ändå tro att Saints skulle ha sina bästa möjligheter under den inledande timmen om Chelsea skulle ha ett resultat att försvara under den sista fjärdedelen av matchen. Jag tror nog att Chelsea, med en trög försvarslinje, alltid kommer kunna ha problem mot den typen av anfallsfotboll som bortalaget representerar där hög press kombineras med väldigt mycket kvickhet på flankerna. Noterbart att Southampton vet hur motståndet ska störas då man, sedan återtåget tillbaka till Premier League, har lyckats göra mål i 5 av 6 (3 av 3 här på Stamford Bridge) matcher. Samtliga mål inom tidsramen. Southampton att göra mål innan matchklockan har tickat upp mot 74 minuter spelas strax över medel.

/Puyol