Ett tredje och sista spelobjekt från helgens Premier League-omgång hämtas i London och Stamford Bridge där man, förvånansvärt nog, inte bara hittar ett utan även båda lagen i tabellens nedre regioner. Chelsea tar emot Aston Villa där det regerande mästarlaget redan är 10 poäng efter de nuvarande ligaledarna, och även om det avståndet antagligen inte kommer krympa efter den här helgen så vill jag ändå tro att det avståndet inte kommer växa sig större. Jag ger hemmalaget goda möjligheter till att, åtminstone tillfälligt, hitta tillbaka till vinnarspåret.

  • Match: Chelsea – Aston Villa
  • Spel: Chelsea -1,5 asian handicap
  • Odds: 2,075 @ Bet365
  • Units: 2/5
  • Spelstopp: 16.00 17/10

Chelsea har som bekant haft vansinniga svårigheter så här långt och nog för att regerande mästarlag kan ha inlett säsonger svagt, men jag kan inte minnas ett lag som har följt upp så här dåligt i Premier League. ”Blues” har redan, efter 8 omgångar, hunnit förlora fler matcher än vad man gjorde under hela fjolårssäsongen och släppt in dryga hälften av det antalet mål som släpptes in under hela föregående ligasäsong. José Mourinhos manskap agerar verkligen okaraktäristiskt och har inte sett hungrigt ut inledningsvis. Fantasilöst framåt, där poängspelare som Hazard och Fabregas har sett slöa ut, och man straffas alldeles för enkelt de gångerna man släpper upp motståndarna till goda avslutslägen. Även här har ett antal tidigare så pålitliga spelare, rent individuellt, inte kommit upp i nivå vilket har bidragit till att man även ser svagare ut rent kollektivt. Jag undrar dock om det här uppehållet inte kan ha kommit ytterst lägligt för hemmalaget och att motståndet är mer än lämpligt. Chelseas långsamma central- och försvarslinje kommer (så länge man inte sjunker ner i banan) alltid ha problem mot ett kvickt omställningsspel med kvicka wingers (exempelvis Southampton innan uppehållet) men dagens gäster borde inte kunna såra på samma sätt.

Hemmalaget är alltjämt ändå förskonat från skador, så även efter uppehållet, och kommer till spel utan Branislav Ivanovic på högerbacksplatsen – och jag vill nästan gå så långt att säga att det kan vara positivt efter den svaga säsongsinledningen. I målet saknas Thibaut Courtois sedan tidigare.

chelsea_200x200astonvilla_200x200

Aston Villa är visserligen inte mer än 4 poäng efter motståndet i tabellen, men även om en svag start var mer acceptabel på förhand så stannar man nu på en placering under nedflyttningsstrecket. Tim Sherwood, som var ett väldigt lyckat inslag på managerposten i fjol, har haft desto större svårigheter så här långt och det av förklarliga skäl. Man har som bekant tappat nyckelspelare i varje lagdel och man har valt att satsa på, med kaptenen Micah Richards som ett undantag, yngre och oprövade förmågor från utlandet – något som inte direkt har gett något resultat hittills. Skiftet på managerposten bidrog till att man vässade till produktiviteten i anfallsspelet ganska så markant, men avsaknaden av en riktig målskytt (Benteke) och tvåvägsspelande spelfördelare (Delph) har varit tydlig så här långt. Man har mycket speed på de offensiva positionerna, men man är desto långsammare i sin speluppbyggnad och inte snabbt nog på att sätta den första passningen framåt – något Chelsea ska ha kunnandet till att kunna skärma av. I Rudy Gestede har man enormt mycket tyngd i luftrummet och ett slipat vapen i boxen, han får dock inte alltför många bollar att jobba med per match och trots motståndet svårigheter så här långt så har man ändå, fortfarande, ett oerhört fysiskt starkt mittlås.

Bortalaget börjar nu återfå ett par spelare, men får alltjämt klara sig utan Gabriel Agbonlahor, Ciaran Clark och Jores Okore.


Tycker att ett underpresterande Chelsea ska stå inför en lämplig samt överkomlig uppgift i ett Aston Villa som har sina egna svårigheter. Villa pendlar något i sina försvarsinsatser, kan emellanåt vara någorlunda stabilt när man väl är samlat, men jag tror inte att man är kreativt eller farligt nog för att kunna störa hemmalaget med ett vägvinnande omställningsspel. Chelsea att vinna med minst två måls marginal testas strax under medel.

/Puyol