Ännu en UFC-gala, den här gången i Kanada och närmare bestämt i Calgary. Ett ”spelschema” som jag personligen inte ser som särskilt upphetsande men med ett par dugliga spelalternativ. Mitt främsta hopp sätter jag på en av fighterna på main card när fransmannen Cheick Kongo (17-7-2) ska drabba samman med amerikanen Shawn Jordan (13-3) i tungviktsklassen. Här måste jag gå emot en fighter som jag inte tror har särskilt mycket mer att ge.

  • Match: Cheick Kongo-Shawn Jordan
  • Spel: Shawn Jordan
  • Odds: 1,81 @ Betsafe
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 04.00 22/7

”Kongo” kallad sett till rötterna från samma land, en veteran på 37 år med kickboxningen som grund. En riktig bjässe och en elit striker sedan en lång tid tillbaka. Shawn Jordan står för motståndet och är relativt färsk i den här organisationen då det här blir hans andra fight efter att ha vunnit i debuten. Oddsfördelningen är relativt jämn men jag fastnar ändå för siffrorna på den som står som knapp favorit.

Den 9 år yngre Jordan har nu fått en stor chans och möjlighet att blanda sig in i divisionen via en seger här. Även om man inte har sett överdrivet mycket av ”the savage” så kan han bli en obehaglig upplevelse för Kongo natten (svensk tid) mot söndag. Han håller till i Greg Jacksons camp och lirarna i hans stall brukar vara taktiskt slipade, träningen på hög höjd (i Arizona där man har sin bas) bör även leda till att han kommer kliva in i buren med kondition att räkna med. Skulle han rida ut en eventuell anstormningen från motståndarens sida i inledningen så tror jag att han kommer växa sig allt starkare under fightens gång.

Cheick Kongo har visserligen en hel del matcher och därmed erfarenhet i bagaget, vilket absolut inte ska underskattas i den här sporten. En rad tuffa och respektabla motståndare på meritlistan men trots detta har titelmatcherna uteblivit och det kommer knappast bli någon i framtiden. Fransmannen befinner sig nu på slutet av karriären och jag skulle tippa på att det inte blir många fler fighter, iallafall inte i den här organisationen.

Om man skulle se tillbaka på hans 5 senaste fighter så har det visserligen plockats några segrar här och där, men motståndarna har inte varit de allra bästa och de har inte varit i sin ”prime” för den delen heller. I den senaste fighten (Mark Hunt i UFC 144) var han väldigt svag, han såg allt annat än skarp ut och han knockades tidigt, och kanske har han börjat utveckla en något känslig käke. Får vi se samma Kongo även i den här galan så kan det bli en jobbig kväll för hans del.

Känslan är att Shawn Jordan, som bör ha mer att ge, kan ha en bra matchning framför sig med en motståndare som inte har sett alltför inspirerad ut den senaste tiden. Spelet blir därefter, medelinsatsen testas.

/Puyol