Stannar kvar i TD Garden i Boston där jag väljer att plocka ytterligare ett objekt från det smaskiga matchkortet. Den gången med fullt fokus på galans main event, lätt-tungviktsmötet mellan den frispråkige Chael Sonnen och den meriterade Mauricio ”Shogun” Rua. Intressant oddsfördelning i en på förhand väldigt jämn match där uppåt 2 ggr lockar på den ena kombattanten. Medelinsatsen testas.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Chael Sonnen – Mauricio ”Shogun” Rua
  • Spel: Rua
  • Odds: 2,10 @ Nordicbet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 02.00 18/8

Chael Sonnen (27 vinster, 13 förluster, 1 oavgjord) har med sina 36 år varit med i gamet relativt länge nu där han har gjort sig ett namn i organisationen med sina eviga punchlines. Omöjligt att inte ha en åsikt om den här liraren, samtidigt som han ska ha respekt för att han inte backar för en utmaning, där de två senaste matcherna och förlusterna över det senaste året har varit mot tuffast möjliga motstånd i form av pound for pound-kungarna Jon Jones och Anderson Silva i lätt-tungvikt såväl som mellanvikt där titeln har stått på spel. Utöver det kvicka munlädret så är det här en av de absolut främsta brottarna i MMA, en väldigt aggressiv sådan som snabbt går efter att ta matcherna till mattan.

Mauricio ”Shogun” Rua (21 vinster, 7 förluster) är en i raden av alla fina och meriterade brasilianska kampsportare som gjorde sig ett namn i organisationen Pride med sin hänsynslösa striking. Med muay thai som bas stod han en gång i tiden för många tekniska nummer och brutala knockouts i ett antal legendariska matcher. Divisionens titel har han även haft här i UFC, dock endast över en match innan den tidigare nämnde Jon Jones tog över bältet där han inte har varit fullt så lika framgångsrik här med bl.a. en del skadebekymmer. Slogs senast strax innan nyår där vår svenske Alexander Gustafsson blev alldeles för svår över 3 ronder.

ufc_on_fox_sports_1_sonnen_vs__shogun_poster_0_standard_352_0

När vi väl har närmat oss matchdagen och fight night så har spelbolagen börjat gå nedåt i oddsen på ”Shogun”, där några placerar sig precis under 2,0. Brassen är inte lika vass idag att jämföra med glansdagarna där jag inte tycker att han har sett skarp ut på länge – samtidigt så såg han ut att vara i bra form under kvällens invägning där jag antar att han har varit mer skötsam och desto mer motiverad under träningslägret inför nattens batalj. Positiva tecken i och med att tuffheten alltid har funnits där (har varit med om ett antal krig utan att vika ner sig) och kanske kan vi få se bättre förutsättningar till en bra prestation här.

Chael Sonnen är väldigt vass på det han är bra på och det är att brottas, i övrigt anser jag att han är något begränsad. Jag tror definitivt att han kan ta den här matchen till mattan (Shogun har försvarat knappt hälften av alla nedtagningsförsök i sina 3 senaste förlustmatcher) för att eventuellt grinda till sig ett domslut, samtidigt så är jag inte fullt så lika övertygad om att lyckas upprepa den processen över 5 ronder, där kvällens motstånd har kvaliteter som gör honom ruskigt farlig vid de tillfällena när Sonnen inte har full kontroll från top position. Stående är Shogun minst ett och två nummer bättre, där boxningen sägs ha slipats under ledningen av den legendariske tränaren Freddie Roach. Därtill är hans jiu-jitsu ett väldigt underskattat vapen som kan hitta luckor även från rygg.


Jag anser att det finns alldeles för många riskmoment i den här matchen för att endast gå på favoritens brottning och dess eventuella framgång när man nu går upp mot en så pass meriterad avslutare. 2,1 på Shogun som segrare synas med en medelinsats.

Testar även en högoddsare med en mindre slant:
1/10 units på Shogun genom kapitulation (submission) till 8,0 hos Bet365.
Sonnen har förlorat 8 av sina 13 professionella MMA-matcher via submission, några av dessa har kommit till när han själv har haft en bättre position än sin motståndare på mattan. Shogun har sällan behövt fiska fram dessa egenskaper tack vare sin briljanta striking, men han är också en farlig grappler. Hittade sånär luckor mot både Gustafsson och Jones när dem gick för sina nedtagningar och jag ser inte det här som ett omöjligt scenario.

/Puyol