Tisdagen inleder en ny Champions League-omgång med ett, i vanlig ordning, flertal intressanta matcher. Grupp H på menyn ikväll med ett stycke historia från fjolåret där det ena laget hoppas kunna återupprepa sin knall från senast. Celtic tar emot Barcelona Celtic Park där de högljudda hemmasupportrarna drömmer om en repris. Återstår att se om det hinner gå så långt på nytt där jag lägger mindre vikt på resultatet, däremot så plockar jag fram en annan intressant spelform som har passat skottarna väl innanför landets gränser i den här turneringen.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Champions League
  • Match: Celtic – Barcelona
  • Spel: Celtic över 3,5 hörnor
  • Odds: 2,00 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 20.45 1/10

Celtic stod för en bra prestation i premiären även om det inte räckte hela vägen. Milan vägde tyngre på San Siro där skottarna får vänta på den första Champions League-poängen för den här säsongen. Vägen hit har inte varit alltför smärtfri, så även något dramatiskt där man gick igenom totalt tre dubbelmöten, däribland mot svenska Elfsborg. I vanlig ordning går man starkt i ligaspelet i brist på konkurrens. Barcelona går starkt även dem med full pott i den spanska primeran där maximala 21 poäng har spelats in samtidigt som man har skaffat sig ett litet försprång på ärkerivalen Real Madrid. Det mesta är med andra ord uppåt i nuläget där Ajax besegrades programenligt i CL-turneringens inledande gruppspelsmatch.

Celtic kommer till spel utan Joe Ledley. Derk Boerrigter testas under matchdagen. Barcelona har som bekant ett tungt avbräck på Lionel Messi som blir borta i 2-3 veckor pga en lårskada. Jordi Alba, Javier Mascherano och Carles Puyol är inte tillgängliga som alternativ i backlinjen.

celticbarcelona

Dessa lag möttes i gruppspelet även ifjol där skottarna i grönvitt länge och väl hade en poäng med sig hem från Camp Nou innan den katalanska giganten lyckades slå in ett segermål på tilläggstid. Desto bättre utdelning på ett klockrent försvarsspel över 90 minuter när Celtic lyckades plocka segern i Glasgow. Skulle man återigen lyckas pricka in en solid försvarsinsats så ska man inte vara långt borta från framgång ikväll heller, speciellt inte nu när en viss Leo Messi inte kommer finnas med i motståndarnas laguppställning. Jag kommer dock, precis som i hemmalagets avgörande kvalmatch in till det här gruppspelet, fokusera på en spelform som handlar om Celtics förmåga att producera hörnsparkar i den här turneringen. Ett område där man är väldigt produktivt, i synnerhet här på Celtic Park.

I kvalmatcherna inför skapade man 11 (Shakhter Karagandy), 12 (Elfsborg) respektive 10 (Cliftonville) hörnsparkar. Under förra säsongens gruppspel samt åttondelsfinal, mot mer kvalitativt motstånd, skrapade man ihop 10 (Juventus), 11 (Spartak Moskva), 2 (Barcelona) samt 9 (Benfica) hörnor i dessa matcher. I den första gruppspelsmatchen borta mot Milan producerade man 9 hörnor.

Den enda matchen där man skapade ett lågt antal hörnor var alltså mot kvällens motstånd. Man fyllde inte på med alltför mycket folk framåt samtidigt som Barcelona hade ett bollinnehav på uppemot 70 procent. Med Tata Martino som huvudansvarig, att jämföra med föregångarna, har man dock inte varit fullt så lika extremt med bollförandet i vissa matcher. Celtic ser sin stora chans i omställningarna samt att fortsätta mata inspel, som kan leta sin väg bakom kortlinjerna, mot boxen där man har ett övertag i luftrummet med sin fysik och tyngd. Ser man till de preliminära startelvorna så kan det skilja uppemot 8 cm i snitt, spelare för spelare, i hemmalagets favör.


Väljer att inte vänta in linorna från bl.a. Ladbrokes för att plocka det här spelet omgående, där dubbla insatsen lockar på förhand om man ser till hur pass produktivt hemmalaget kan vara på den här fronten. Celtic att ordna minst 4 hörnor i matchen spelas strax över medel.

Övriga spel:
Hemmalaget att göra mål 1,78 (Unibet) 3/10 units
Scott Brown att bli varnad 2,80 (Unibet) 1/10 units

/Puyol