Stor vecka för UFC, och även om höjdpunkten går av stapeln natten mot söndag, så har vi en ny gala framför oss redan denna onsdag i Indianapolis. Carlos Condit och vår skandinaviske granne Martin Kampmann drabbar samman i kvällens main event som kan ha en fight of the night-bonus hängandes över sig. Återstår att se om det hinner gå så långt, där jag tar ställning för den ena kombattanten inom 5 ronder.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Carlos Condit – Martin Kampmann
  • Spel: Carlos Condit inside distance
  • Odds: 2,20 @ Ladbrokes
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 03.35 29/8

En mindre, icke PPV-sänd sk fight night-gala där denna batalj i welterviktsklassen står som main eventCarlos Condit (28 vinster, 7 förluster) står som favorit där han tar sig an dansken Martin Kampmann (20 vinster, 6 förluster) i en gammal returmatch. Notera tiden för spelstoppet i och med att galan går nu inatt mot torsdagen.

Dessa herrar möttes för drygt 4 år sedan i en väldigt underhållande batalj. Senare under samma månad skulle Carlos Condit fylla 25, den gången debutant i organisationen där han var en hypad mästare i WEC innan ankomsten. Martin Kampmann vann det här mötet via ett delat domslut över 3 ronder. Sedan dess har dansken trampat vatten medan ”The Natural Born Killer” har mognat och utvecklats. Över 5 ronder, som matchen är tänkt att gå nu, har jag svårt att se honom förlora den här gången också. Tror inte heller att domarna ska behöva sammanfatta några poängresultat efter 25 minuter.

Ända sedan den där kvällen i april 2009 har Carlos Condit etablerat sig alltmer. De enda herrarna som har lyckats besegra amerikanen sedan dess är den fenomenale Georges St. Pierre (titelmatch ifjol) samt Johny Hendricks (title eliminator tidigare i år). Inget svagt facit om man ser till att han inte har gått upp mot några mediokra lirare på vägen i en viktklass som är väldigt slagkraftig i toppskiktet strax bakom den mångårige mästaren (GSP). Om man ser till mångsidighet, tekniska färdigheter och intelligens innanför oktagonen så anser jag att Condit är en av de främsta slagskämparna i UFC utan en titel. Svagheten har dock varit att inte kunna hantera riktigt vassa brottare, där antalet nedtagningar var skillnaden mellan vinst och förlust i den senaste torsken (Hendricks). Hos motståndet i kvällens main event, något Condit inte ska behöva oroa sig för i den här returmatchen.

carlos-condit Georges St-Pierre vs Carlos Condit

Martin Kampmann har varit med ganska länge nu där det här blir den 17:e match i organisationen för den danske veteranens del. Dessvärre ingen av någon större dignitet, där bristen på segrar i de stora matcherna har varit påtaglig och avgörande. Den mest meriterande vinsten på senare tid var mot Jake Ellenberger där dansken golvades tidigt men lyckades komma tillbaka efter att motståndet i princip slog ut sig själv och blev för trött efter den vilda forceringen. Tillbaka på ruta ett när han, under samma gala som ägde rum vid GSP vs Condit, knockades efter 46 sekunder mot tidigare nämnde Johny Hendricks. Carlos Condit besitter inte samma kraft, men kan alltjämt träffa väldigt bra och hitta fler lägen till avslut.

Båda dessa herrar har en bred bakgrund som strikers, men precis som i det första mötet är jag någorlunda övertygad om att Martin Kampmann inte vill stå och vara med om några slagväxlingar med Carlos Condit som lär landa majoriteten av slagen. Favoriten i den här bataljen bör rimligtvis ha slipat på brottningen, men även när och om han väl blir nedtagen så ser jag vissa riskmoment för motståndet även från topp-position. Utöver huvudtränaren och kickboxningscoachen Mike Winkeljohn, som allt som oftast har en förmåga att hitta luckor hos motståndaren, så är jiu jitsu-coachen Caio Terra ett väldigt intressant inslag i Condits läger. Tryggheten i att han vet om att han kan hitta på saker från rygg är även något som tillåter honom att vara så pass aggressiv ståendes.

Martin Kampmann har vid upprepade tillfällen visat sig vara något av en ”slow starter”, vilket kan bli kostsamt mot en så pass aggressiv motståndare som kan ta kommandot tidigt. De gångerna dansken har blivit avslutad har varit inom loppet av 2,5 minuter i den första ronden. Carlos Condit har visat prov på ett enormt hjärta och ett riktigt tjurigt huvud. Under sina 35 matcher som proffs har han ännu inte blivit utslagen. Senast tog han emot ett par rejäla vänstersläggor från Hendricks, som sitter inne på ett hänsynslöst knockout-slag, utan att vika ner sig.


Över 25 minuter anser jag att Carlos Condit ska ha tillräckligt med kvaliteter för att hitta ett avslut. ”The Natural Born Killer” inside distance. Spelet hittar ni under ”övriga spel”.

/Puyol