Vi fortsätter att leta spelobjekt i Premier League denna ”boxing day”-omgång och dess eftermiddagsmatcher när vi nu beger oss till den walesiska huvudstaden. Cardiff tar emot Southampton i en match där inget av lagen stoltserar med några vidare formkurvor uppåt. Det brukar dock utveckla sig till trevliga tillställningar när bortalaget är inblandat vilket märks bland de senaste resultaten. Jag vill tro att den trenden kan upprepa sig på nytt här.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Cardiff – Southampton
  • Spel: Båda lagen att göra mål
  • Odds: 1,98 @ Unibet
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 16.00 26/12

Cardiff hann inte fira den viktiga triumfen mot West Bromwich, som gav laget lite andrum strax ovanför nedflyttningsstrecket, när man följde upp med förlust mot ett numera serieledande Liverpool i den efterföljande helgen. ”The Bluebirds” var helt utspelat under de första 45 minuterna där förlustsiffrorna kunde ha blivit större innan man jämnade ut matchen något under den andra halvan. Viss turbulens vid sidan av planen där managern Malky Mackay, trots fullt godkända resultat, har hotats med att få sparken efter en konflikt med ägaren. I överlag har man en bra grund att stå på, där bland annat Steven Caulker och Gary Medel hämtades in inför säsongen med relativt hyfsade pengar, men man bör rikta in sig på att hitta en målgörare under det kommande transferfönstret där 13 gjorda mål (på 17 matcher) inte imponerar nämnvärt.

Hemmalaget är i stort sett ordinarie där man endast har ett frågetecken på en knäskadad Craig Bellamy.

75150998-5bdf-46ab-8a2b-778bf988d989

Southampton stod för en fantastisk inledning där man hängde på toppskiktet tidigt. Efter de inledande 11 omgångarna var man uppe på en Champions League-plats med endast 5 insläppta mål, det spelet har man dock inte lyckats hålla uppe i takt med att spelschemat har blivit svårare samtidigt som man har åkt på ett antal skador. De efterföljande 6 ligamatcherna har inte gett mer än två poäng med 13 baklängesmål som resultat där man måste bryta den negativa trenden inom kort om man åter vill krympa avståndet till positionerna som ger en plats ut till Europa. Förlust senast mot ett Tottenham som egentligen inte imponerade nämnvärt där siffrorna skrevs till 2-3.

Bland startspelarna saknas Victor Wanyama på det centrala mittfältet samt målvakten Artur Boruc på nytt. Man har ett antal frågetecken där de ordinarie ytterbackarna Luke Shaw och Nathaniel Clyne är osäkra till spel.  Reservmålvakten Kelvin Davis och Guly do Prado är inte heller tillgängliga.


Southampton bör ha större delen av initiativet med bollen i ägo medan Cardiff kommer få ett fåtal moment och perioder där man får driva spelet framåt, vilket kan vara mer än nog mot ett försvarsspel som har varit instabilt att jämföra med hur tryggt det var inledningsvis, där man även kan testa motståndet i luftrummet via fasta situationer. Jag väljer dock att främst gå efter bortalagets spelsätt i nuläget, där man alltjämt är skickligt i sitt grundspel på motståndarnas planhalva.

Över de 14 senaste ligamatcherna har Southampton endast nollats vid ett tillfälle (ett serieledande Arsenal borta när mötet väl ägde rum) där man har vässat på anfallsspelet och effektiviteten i boxen desto längre säsongen har gått. Samtidigt så har man påverkats en hel del av skador på målvaktsposten samt de mer defensivt inriktade positionerna, vilket syns till på resultaten. De inledande 10 omgångarna slutade aldrig med mer än det totala antalet på 2 gjorda mål, där de 7 senaste omgångarna har gått över till ett snitt på 3,57 mål/match där båda lagen har kommit med i målprotokollet i samtliga av dessa matcher, åter med undantaget den där bortamatchen mot Arsenal.

Samtidigt noterbart att ”Saints” kan släppa till ett väldigt lågt antal skott på det egna målet, i kombination med att äga ett någorlunda stort bollinnehav, men trots det hamna i fler farligheter på egen planhalva än det som bör vara rimligt i förhållande till siffrorna. I matcherna mot Tottenham och Aston Villa, mot de senare med ett bollinnehav på 78 procent, har man släppt in samtliga av de 6 skotten motståndarna har haft på mål. Tredjevalet Paulo Gazzaniga, som har fått vikariera i målet, håller inte på den här nivån, vilket även får gälla AIK-bekantingen Jos Hooiveld som har fått fler starter i mittlåset än vad som är gynnsamt för laget från sydkusten.


Över 2,5 mål till 2,25 var också ett alternativ, men väljer den här spelformen istället. Unibet står sig något högre till närmare 2 ggr än ett antal bolag som placerar sig runt 1,8. Båda lagen att göra mål i matchen testas med en medelinsats.

/Puyol