Ikväll kliver de övriga lagen in i hetluften. Storvreta-Linköping smygstartade SM-slutspelet igår och den här tisdagkvällen riktar jag mitt intresse mot parketten i Tibblehallen. Caperio/Täby tar emot Umeå-laget Dalen i ett möte mellan ett lag som har underpresterat sett till materialet och ett lag som aldrig riktigt får till det i ett slutspel. Jag gillar verkligen det här oddset!

  • Match: Caperiotäby-Dalen
  • Spel: Caperiotäby
  • Odds: 1,90 @ Bet365
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 19.00 20/3

Caperiotäby slutade 4:a i tabellen och med det fick man alltså inte välja motståndare i SM-kvarten. Lag 1 till 3 fick välja mellan lagen som slutade på plats 5 till 8 och Dalen blev alltså det laget som blev över. Lite förvånande enligt mig, faktiskt.

Täby var en av de största förhandsfavoriterna till SM-guldet och man fick en flygande start på seriespelet innan man mattades av något runt nyår. Man har inte kommit upp i nivå under det här kalenderåret heller med många ojämna insatser, och när man väl har stått för en godkänd insats så har man inte haft det rätta flytet framåt. Men man börjar känna igen det här laget, efter att ha följt deras utveckling i SSL under några år nu. Det är några humörspelare och rävar som bara går och väntar på slutspelet och nu är den äntligen här.

Förväntningarna har såklart minskat i och med att resultaten har uteblivit – och just den där känslan, att man slår underifrån, har alltid passat det här gänget. Med undantag för ifjol då man åkte i kvarten mot Storvreta men då var man snarare dåligt tränade och förberedda. Det är man inte den här gången med en hög dos av träning de sista veckorna och man har en frisk och hel trupp.

Man har kanske flest potentiella matchvinnare av alla lag i SSL, och får man sedan ut hela sin potential och kapacitet genom att rätta till ett par detaljer i försvarsspelet så blir man livsfarligt i det här slutspelet.

Dalen tog sig till slutspel, i vanlig ordning. För deras del brukar det inte spela någon roll om man har höga eller låga förväntningar på sig när serien väl drar igång, på ett eller annat sätt gör man alltid tillräckligt för att bli en av de 8 bästa när grundserien väl är färdigspelad.

I år har man en jämn trupp med många kompetenta spelare, även om man inte direkt har utvecklat något. Landslagscentern Johan Samuelsson och norrmannen Ketil Kronberg är de som kanske sticker ut allra mest tillsammans med bröderna Bodén. Gamle Andreas Carlbom har även förstärkt laget efter nyårsskiftet. Man blandade och gav en bra bit in i säsongen men från och med slutet av Januari har allt börjat flyta på, man började få resultaten med sig och man är faktiskt obesegrade i de 8 senaste matcherna. Detta har fått folk att tro att det äntligen kan vara dags att ta nästa steg och vissa sk experter pekar ut laget som favoriter i det här mötet…

…men, om norrlänningarna tar sig till det där slutspelet, i vanlig ordning, så är det minst lika standard att laget misslyckas när man väl är där. Även där brukar det inte spela någon roll om man går in med höga eller låga förväntningar. Man bär på helt fenomenalt usla siffror när det kommer till slutspel, och om jag nu inte har räknat helt fel så har man endast vunnit 2 av 18 bortamatcher (i slutspelssammanhang) sedan 2001 mot lag som fortfarande tillhör högsta divisionen. Laget har då för den delen aldrig avancerat från en kvartsfinal, vilket vittnar om att det här med slutspel är mer än ett spöke.

Magnus Jäderlunds mannar brukar agera med noggrannhet när det väl vankas playoff, och just Dalen har inte många detaljer att överraska med. Tror att Täby har bra koll på motståndarna och av lagen placerade 5-8 i sluttabellen så tycker jag nog att Dalen var det lämpligaste laget man kunde få i nuläget. Jag tror mycket på Täby i den här matchserien när Dalens problem i slutspelssammanhang fortsätter.

Tycker att 1,90 på hemmalaget i ett slutspel, med den potentialen man ändå har, är mycket att jämföra med 1,65 som Svenska Spel erbjuder i nuläget. Täby att resa upp till Umeå senare i veckan med 1-0 i bagaget, och det under ordinarie speltid, liras.

/Puyol