Houston i Texas står som värd för UFC 166, och det är inte direkt någon sömnig huvudmatch man har lyckats snickra ihop till den här kvällen. Troligtvis tungviktsklassens mest betydande och största match i organisationens historia där Cain Velasquez och Junior Dos Santos får chansen att göra upp ytterligare en gång. Än så länge har titelförsvaren inte gått någons väg där jag inte är helt främmande vid att vi kan få se något liknande på nytt – det här får bli mitt drag för den här galan.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Cain Velasquez – Junior Dos Santos
  • Spel: Junior Dos Santos by KO/TKO
  • Odds: 4,00 @ William Hill
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 05.00 20/10

Trilogin fullbordas natten mot söndag med ytterligare ett möte mellan mästaren Cain Velasquez (12 segrar, 1 förlust) och utmanaren Junior Dos Santos (16 segrar, 2 förluster). Inte bara den tredje drabbningen mellan dessa tungviktare, men även den tredje matchen där titeln har stått på spel, vilket nämner en del om vilken hög klass och nivå de båda kombattanterna besitter. De här herrarna är ett och två snäpp vassare än övriga i viktklassen, och med endast 31 respektive 29 år fyllda så skulle jag inte bli det minsta förvånad om vi fick se ett fjärde möte någongång i framtiden.

Cain Velasquez, amerikanen med mexikansk påbrå, är den meriterade brottaren som har adderat ytterligare verktyg i arsenalen under årens gång, men jag imponeras än mer av hur pass atletisk han är för sin storlek där hans förmåga att röra sig är helt lysande. Junior Dos Santos, uppvuxen i den brasilianska favelan, är en av de främsta boxarna i MMA i dagsläget, teknik och power kombinerat. Så även med ett ”ground game” som han inte har fått chansen att visa upp särskilt ofta.

Det första mötet mellan dessa herrar ägde rum för snart 2 år sedan. Då, precis som nu, klev Velasquez in som mästare där matchen stod som main event i organisationens första gala och storsatsning på sportkanalen Fox. En besvikelse i något som inte blev mycket till fight där matchen var slut redan efter en minut med ”Cigano” som segrare efter att ha skickat iväg en rejäl högerslägga som landade klockrent. Inför returen nämnde jag, utöver att det skulle bli ett tredje möte, att Velasquez kunde hålla en jämn och hög nivå i 3 ronder även om jag höll Dos Santos som favorit – jag fick fel. Velasquez tryckte upp ett furiöst tempo över 5 ronder, plockade hem ett ensidigt domslut och tog sin revansch. 1-1 och där är vi nu, där det återstår att se om bältet, likt de tidigare matcherna, skiftar ägare på nytt.

UFC-On-Fox-Dos-Santos-Knocks-Out-Velasquez-500x270 MMA: UFC 155-Dos Santos vs Velasquez 2

Favoriten i form av ägaren till bältet, så även hos spelbolagen, har alltså gått förlorande ur striden i båda matcherna. Oddsfördelningen med snart 24 timmar innan matchstart går Cain in till 1,44 ggr pengarna medan Junior står i 2,75 ggr insatsen (hämtat från William Hill) där oddsen var omvända inför det senaste mötet. Under veckan som har gått så har några bolag dragit ner oddset på utmanaren (JDS) om än väldigt knappt, och med föregående resultat så anser jag att det känns mer attraktivt att spela på matchens underdog. Jag väljer dock att ta det ett steg längre där jag siktar in mig på vinstmetoden, då jag har svårt att se hur utmanaren ska kunna vinna på något annat sätt. Hoppet upp till 4 ggr lockar till spel.

Det vi har lärt oss av de föregående matcherna är att, ett, Junior Dos Santos inte behöver särskilt mycket tid eller utrymme för att bana väg med högern, och två, när Cain Velasquez lyckas driva upp tempot och etablera en brottningsmatch så är det högst troligt att motståndet inte lyckas ta sig ur det underläget. Skillnaden är att JDS lyckades avsluta sin match (7 av 10 UFC-segrar på knock) medan Velasquez, trots att ha haft övertaget från minut 1 till 25 och landat enormt många ”significant strikes”, inte lyckades avsluta matchen. Båda har troligtvis stått för justeringar att jämföra med senast, även här en skillnad i att jag har svårt att se mästaren toppa sin insats. Där har jag även svårt att se utmanaren vara lika passiv på nytt.

Cain Velasquez är riktigt vass stående, men inte i nivå med motståndet där Dos Santos har visat upp en mer förödande power med korta kombinationer eller rena ”haymakers”. Ska mästaren få ett övertag i en ”striking game” så måste han göra som senast och etablera rörelsemönstret och mata nedtagning efter nedtagning för att trötta ut JDS först. Jag är inte övertygad om att det blir en lika bekväm väg dit den här gången, och under matchens inledande tredjedel är det nog inte många likt Dos Santos som kan avsluta en fight med ett fåtal slag.


Velasquez är en mer komplett fighter i överlag, men Dos Santos har kvaliteter som avslutare som inte går att räkna bort. Troligt att brassen måste ta det här inom 2 ronder där jag har ytterst svårt att se honom ro hem ett domslut där han måste gå för slagen. I främsta hand reagerar jag på skillnaden mellan 2,75 (rak seger) till 4,0 (KO/TKO) där jag inte ger honom fler metoder att vinna på. Anser nog att hans chanser bör värderas som mer troliga än de 25 procenten som han står i just nu. Junior Dos Santos att återta bältet via knockout eller teknisk knockout spelas med en insats under medel.

/Puyol