Mer kampsport och mer UFC för ett möte som egentligen skulle ha ägt rum innan årsskiftet. UFC 188 går i Mexiko City där en titel i tungvikt står på spel när mästaren Cain Velasquez står för en efterlängtad återkomst efter diverse skadebekymmer. Fabricio Werdum står för motståndet där även kvällens utmanare kommer in som en relativt stor underdog, vilket får ses som rimligt i ett möte där jag inte tror att hans grappling kommer spela någon avgörande roll – bidragande till att vi väljer den här spelformen.

  • Match: Cain Velasquez – Fabricio Werdum
  • Spel: KO, TKO eller DQ (alternativ vinstmetod)
  • Odds: 1,75 @ Unibet
  • Units: 3,5/5
  • Spelstopp: 06.00 14/6

Det har nu snart gått 5 år sedan Cain Velasquez (13-1) erövrade bältet för första gången. Aningen tråkigt att han har varit skadedrabbad så till den grad att vi inte har fått se honom i mer än 5 titelmatcher sedan dess där amerikanen, med mexikanska rötter och därmed på hemmaplan här, är den mest kompletta tungviktaren under UFC-eran. Cain är väldigt unik om man ser till hur pass fantastiskt han rör sig trots sin storlek där han är otroligt atletisk och ytterst konditionsstark där han kan gå fullt ut över 25 minuter (5 ronder). Det främsta frågetecknet är dock vilka spår en knä- samt axelskada har satt där det här blir hans första framträdande på 18 månader. Fabricio Werdum (19-5-1) har varit desto mer aktiv under den perioden och hunnit gå 7 ronder med segrar över Travis Browne och senast här i Mexiko mot Mark Hunt, en match där Cain egentligen skulle stå för motståndet. Brassen är sedan tidigare en välmeriterad jiu jitsu-utövare och fd världsmästare men har även utvecklats till en väldigt teknisk striker på senare tid.

Det här mötet har skjutits upp vid två tillfällen. Jag har stor respekt för Werdum och beundrar hans kvaliteter väldigt mycket, men utan tveksamheterna kring Cains status så hade jag velat se mästaren som en klar favorit där jag ser honom som en relativt jobbig matchning även för ”Vai Cavalo” – vilket i princip gäller samtliga i den här viktklassen. Över 25 minuter måste Werdum hitta ett avslut där jag har väldigt svårt att se hur någon ska kunna slå Velasquez samt hans kraftfulla, effektiva och aktiva brottning på poäng. Jag har även svårt att se, trots att brassen är den mest slipade grapplern i tungviktsklassen, fånga upp det här motståndet i ett lås där det ändå är ganska anmärkningsvärt att Werdum endast har en submission-vinst över sina totalt 9 matcher i UFC.

Cain Velasquez, som likt motstånd har valt att träna på plats för att kunna anpassa sig till luften (Mexiko City befinner sig över 2 km över havet), har vunnit 13 matcher varav 11 via knockout, eller teknisk knockout, där Junior Dos Santos tog emot hänsynslöst mycket stryk i sin väg mot en ensidig poängförlust. Det är få som lyckas överleva den typen av tryck och volym som mästaren lyckas sätta upp. Det som även förvånade mig något enormt i Fabricio Werdums möte med Mark Hunt är hur pass lite brassen fick ut av att ha det motståndet, som inte är i närheten av lika kvalificerat som Cain på mattan, i sin guard från rygg. I den positionen hade ”Cardio Cain” gått på en ground and pound till ett relativt snabbt avslut.


Werdum måste slå ut Cain, Cain har det som en mer rimlig utgång. Ladbrokes placerar sig nere på 1,6 ggr på att den här metoden kommer stå som den vinnande utgången, oavsett segrare, vilket jag ser som mer korrekt. Denna mästerskapsmatch att ta slut via knockout, teknisk knockout eller diskvalificering spelas med en insats strax över medel.

/Puyol