Som det tidigare har nämnts, UFC 160 bjuder på en del karameller och även om det här kanske inte är den mest spännande matchen på förhand, så är iallafall det här mötet det mest prestigefyllda och mest betydelsefulla på matchkortet då titeln i tungvikt står på spel. Mästaren Cain Velasquez tar sig an utmanaren Antonio ”Big Foot” Silva en andra gång i nattens main event där det här spelobjektet har cirkulerat i huvudet ända sedan fighten spikades. Till ett rimligt odds ger jag det ett försök.

  • Sport: Kampsport
  • Liga: UFC
  • Match: Cain Velasquez – Antonio Silva
  • Spel: Över 1,5 ronder
  • Odds: 1,80 @ Bet365
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 26/5 04.00

Cain Velasquez (11 vinster, 1 förlust) lyckades återta sin titel dagarna innan nyårsafton genom att revanschera sig mot Junior Dos Santos efter att ha dominerat totalt i samtliga 5 ronder. Den 30-årige amerikanen med mexikanska rötter visade återigen upp den enorma potentialen som finns inuti en relativt komplett slagskämpe. Mästaren är unik för den här viktklassen när det kommer till de rent atletiska aspekterna, en fullständigt briljant brottare med ett urstarkt top game, men även en riktigt fin kickboxare med vassa nävar.

Antonio ”Big Foot” Silva (18 vinster, 4 förluster) stod för drygt 3,5 månader sedan för en rejäl skalp när han blev den första att besegra Alistair Overeem på drygt 5 år, vilket gav brassen den här positionen som utmanare. ”Big Foot” gör verkligen skäl för namnet då han är en väldigt storvuxen tungviktare, stark inom flera discipliner men utan några rejäla spetsegenskaper. Han har bl.a. medverkat i organisationen Strikeforce där han är en av få som har lyckats slå legendaren Fedor Emilianenko.

Under fredagkvällens invägning gick mästaren (Velasquez) in på drygt 108 kg medan utmanaren (Big Foot) stannade på ca 119 kg.

bigfoot-vs-velasquez-12

Cain Velasquez går in som storfavorit, vilket jag har full förståelse för av flera anledningar. Han är inte bara den främsta fightern i den här viktklassen, han är helt enkelt nästintill fulländad inom alldeles för många grenar för motståndarens smak. Big Foot Silva är väldigt stor och måste till och med banta för att nå maxvikten på 265 pounds (120,5 kg). Med det är han relativt klumpig och trög, medan jag har svårt att komma ihåg om någon tungviktare i organisationens historia har rört sig sådär fenomenalt bra som Velasquez gör. Han kan hålla en jämn och hög nivå i 5 ronder genom att trycka på tempot hela vägen, vilket är unikt i den här viktklassen, där hans rörelsemönster är fantastiskt. Där har vi den främsta skillnaden som ger mästaren ett övertag.

Tror tyvärr, för Big Foots del, att hans chanser till seger stannar vid en ”lucky punch” (kraften finns absolut där) som sedan måste följas upp av en serie. Det här spelet bygger på att Velasquez vinner, men likt förra mötet är jag inte övertygad om att det ska gå lika fort, där jag väljer att luta mig mot ett spelalternativ vars odds är betydligt trevligare än vinnarspelet på Cains 1,15.

Dessa herrar möttes (bilden ovan) nästan exakt på dagen för ett år sedan. Det första mötet tog slut efter 3 minuter och 36 sekunder (ronderna är på 5 minuter) där segern gick till Velasquez via teknisk knockout. Han fick till en nedtagning ganska omgående när matchen knappt var någon sekund gammal och det hela blev en lång ground and pound-föreställning. Big Foot blev träffad av en vass armbåge ganska tidigt som öppnade upp ett stort jack i pannan. Sårets placering kunde inte ha varit sämre då allt blod forsade ner över båda ögonen, vilket försvagade hans syn avsevärt. Nästintill blind är det svårt att försvara sig mot slagen och domaren hade inget annat val än att avbryta matchen.

Jag skulle nog vilja påstå att det är troligt att matchen avslutas på ett liknande sätt inatt (om än troligtvis inte lika blodigt), men samtidigt att Big Foot har kunnandet till att korrigera sitt försvar tillräckligt för att åtminstone överleva längre än sist. Till att börja med, så kom den första och enda nödvändiga nedtagningen senast till via en horribel, taktiskt sett, spark från den nämnde, vilket gjorde honom extremt sårbar för motståndarens fantastiska brottning. Velasquez kunde ganska snabbt hoppa upp till en dominant position för att därifrån kunna nöta sina slag.

Big Foot är tuff. Han är inte tillräckligt tuff för att vinna, men i mitt tycke borde han vara tuff nog för att hålla något mer än 5 minuter i en majoritet av eventuella matcher de båda herrarna emellan. Han har ett jäkligt stort huvud och en högklassig jiu jitsu, där jag förväntar mig att hans guard kommer vara lite mer svårpasserad så länge han kan se vad han har framför sig. Senast tog han emot en hel del significant strikes i en sårbar position med skymd sikt och var trots det knappt en minut från att fixa en rond till. Blir han inte träffad av en power shot omgående, så anser jag att chanserna ska vara överkomliga.


Efter mindre rörelse uppåt så nyper jag det här alternativet till 1,80. Spelar på att den här matchen går förbi den första ronden. Över 1,5 ronder med en insats strax över medel. Matchen förväntas dra igång runt 6-tiden på morgonen, kontra det något tidigare spelstoppet.

/Puyol