Det spelas traditionsenligt hockey på annandag jul. I den svenska hockeyligan bjuds vi på full omgång och i en av dom sju matcherna finner vi toppmötet mellan Brynäs – Linköping. Serietrean Brynäs tar emot tabellfemman Linköping. Det skiljer bara två poäng mellan lagen inför omgången. Hur många skiljer det efter matchens slut?

  • MatchBrynäs – Linköping
  • Liga: SHL
  • Speltips: Båda lagen gör minst två mål
  • Odds: 1,78 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 26/12, 18:30

Brynäs har överraskat många den här säsongen och att laget ligger på en tredje plats när lite drygt halva säsongen är spelad var det få som trodde. Men med sin bländande förstafemma och stora slit har det givit laget resultat. Det i form av fyrtionio poäng efter tjugosju omgångar och laget har tolv poäng upp till tvåan Skellefteå och ett ner till fyran Växjö.
Laget avslutade även starkt med tre raka segrar efter att ha besegrat Rögle med 2-1 efter övertid på hemmaplan i den sista matchen före juluppehållet.
Styrkan från Gävle-laget har varit offensiven och med åttiotvå mål av seriens tjugosju matcher är det tredje flest av samtliga lag och ger ett målsnitt på 3,03 mål per match.

I Gavlerinken är Brynäs starka som laget i regel är varje säsong på hemmaplan. Tjugoåtta poäng har det blivit i hemmaborgen efter tretton spelade hemmamatcher och det gör laget till seriens fjärde bästa hemmalag.
På hemmaplan är Brynäs största skillnad att laget gör betydligt mål fler än vad laget släpper in. Med målskillnaden 41-25 snittas matcherna på 5,07 mål per match.
Sett över lagets fem senaste hemmamatcher har Brynäs avgått med segern i fyra av dessa fem. Noterbart är att i två av dessa fem matcher har båda lagen gjort två mål eller fler.

brynas_200 V.S linkoping_200

Linköping har kommit och gått lite under säsongen. Efter en trevande inledning har spelet och formen hållit sig mer och mer stabil och laget avslutade starkt innan uppehållet genom att besegra jumbon Karlskrona med tennissiffrorna 6-1 på hemmaplan.
I och med den segern avslutade Linköping med tre segrar av fem möjliga i dom fem sista omgångarna och har spelat ihop fyrtiosju poäng efter tjugosju matcher. Det räcker för att placera sig på en femte plats i tabellen med ett poäng upp till fyran Växjö och två ner till sexan Djurgården.
Linköping’s offensiv har varit klart godkänd under säsongens gång och med sjuttioåtta kassar är det fjärde flest i ligan och ger ett målsnitt på 2,88 mål per match.

Bortaspelet är till ovanligheternas skull bra. Linköping har tagit tjugotvå poäng på fjorton bortamatcher och är SHL’s fjärde bästa bortalag.
Det är framförallt på bortaplan som Linköping spelar målrika matcher. En målskillnad på 37-36 ger snittet 5,21 mål per bortamatch och nio av lagets fjorton bortamatcher har resulterat i fem mål eller fler.
Linköping förlorade sin senaste bortamatch mot Skellefteå med 2-0 och bröt därmed en segersvit på bortaplan på tre raka segrar. Noterbart är att bara en match av dom fem senaste bortamatcherna har resulterat i att båda lagen har gjort minst två mål vardera.

Säsongens blott andra möte.
Den första fighten utspelade sig i SAAB Arena och slutade med att straffar fick skilja lagen åt. Hemmalaget Linköping vann matchen med 4-3.
Sett över lagens fem senaste möten har Linköping vunnit samtliga.
Det är först i Gavlerinken Brynäs trivs bäst mot Linköping och där laget har tre segrar av dom fem senaste. Noterbart är att tre av dessa fem matcher har resulterat i att båda lagen har gjort minst två mål vardera.

Ny omgång efter två veckors uppehåll.
Vi kan konstatera att det är två klubbar som är oerhört spelsugna efter all julmat och att vi kommer få se en match i bra kvalité kan vi vara alldeles säkra på. Det på grund av att det är ett utav seriens bästa hemmalag som möter ett utav seriens bortalag. Som dessutom har gjort tredje samt fjärde flest mål i hela ligan. Båda lagen snittar mycket mål i hemma respektive bortamatcherna och det är framförallt offensiven som är båda lagens styrka.
Det vi även kan tillägga är att säsongens första möte slutade väldigt väntat målrik, händelserikt och jämt. Båda lagen gjort klart över två mål vardera då matchen slutade 4-3 till Linköping efter straffar.
Med två av SHL’s bästa förstakedjor mot varandra och i övrigt två ofantligt målfarliga lag blir inte mitt spel helt oväntat.
Jag spelar att båda lagen gör minst två mål vardera till 1,78 hos Unibet.