Nästintill full omgång från lördag till söndag inför ett, om man litar på väderprognosen, soligt Stockholm. Helgens första spelobjekt från den allsvenska fotbollen hämtas från huvudstaden där talangfabriken Brommapojkarna tar emot ett serieledande IFK Göteborg på Grimsta IP. Jag väljer att gå emot favoriten med en halvgardering som känns spelbar i dagsläget.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Allsvenskan
  • Match: Brommapojkarna – IFK Göteborg
  • Spel: Brommapojkarna dubbelchans
  • Odds: 2,10 @ Betsson
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 16.00 13/7

Brommapojkarnas återtåg till Allsvenskan har inte varit alltför lyckad så här långt där man parkerar strax under nedflyttningsstrecket så här långt. Efter en duglig inledning har man nu halkat efter rejält där man har förlorat 5 av sina 6 senaste matcher. IFK Göteborg går desto starkare där man kliver in till helgens omgång som serieledare. Prestationen i måndagens seriefinal borta mot Helsingborg var väldigt bra, dock så orkade man inte med mer än en poäng då man fick avsluta matchen med en man mindre.

Brommapojkarnas skadelista har krympt avsevärt på slutet. Endast målvaktsparet Niklas Westberg och Davor Blazevic som definitivt saknas, där Ivo Vazgec får fortsatt förtroende mellan stolparna. Frågetecken på Nicklas Bärkroth (fd. blåvit-spelare) och Bojan Djordjic. IFK Göteborg har det något mer bekymmersamt. Det ordinarie mittbacksparet med Mattias Bjärsmyr och Kjetil Waehler går alltjämt skadade. Dessutom är givna startspelare som Philip Haglund och Adam Johansson avstängda. Utöver det så är Hannes Stiller, Daniel Sobralense och Joel Allansson inte heller tillgängliga för spel.

BPGLDJ~1

Går delvis på känslan som har byggts upp under veckans gång. Till en början något som endast fick ses som ett, i min bok, avslag på bortalaget till drygt 1,70 ggr insatsen skulle jag nu vilja vända till en halvgardering på BP. Jag menar på att hemmalaget ska ha en rimlig chans till att bryta sin negativa trend. Trots att de båda lagen befinner sig på varsin ände av tabellen så anser jag att stockholmarna kan spela till sig en poäng och med rådande förutsättningar så tycker jag att man kan klara av det i 5 av 10 matcher hemma på Grimsta IP.

Just hemmaspelet för Brommapojkarnas del har varit fullt godkänt så här långt där man har tagit poäng i 5 av 8 matcher – att jämföra med hur man agerar utanför samma arena med endast en poäng på 7 försök med i snitt 3 insläppta mål per match. Man kan i sina bästa stunder prestera en hyfsad fotboll där man förflyttar bollen på ett bra sätt på det snabba konstgräset. Tror helt klart att man kan hota med bollen i ägo mot ett  motståndarlag som är mer trögt än vanligt från backlinje till mittfält.

IFK Göteborgs centrallinje, där nu 3 av 4 spelare saknas efter att nyckelspelaren Philip Haglund drog på sig 2 gula kort senast, i kombination med John Alvbåges höga räddningsprocent (över 80%, bäst i Allsvenskan under pågående säsong) har varit nyckeln till framgång för Blåvitts del så här långt. Siffrorna på just den räddningsprocenten ser jag som en signal till att man har kommit undan lindrigt vid ett par tillfällen, och även om man kan agera oerhört stabilt så har jag svårt att se laget gå hela vägen, vilket jag tror kan göra sig påmint i matcher av den här karaktären där man kanske ses som stora favoriter. Tabellpositionen till trots, så har man inte vunnit mer än 2 av 7 matcher utanför Göteborg den här säsongen om man endast ser till ligaspelet.

Skulle man bortse från målvaktsposten så kommer man i princip endast ha U-lagsspelare på bänken, vilket minskar alternativen avsevärt ifall man skulle köra fast i spelet med mindre möjligheter till att ändra matchbilden.


Jag förväntar mig en jämn och tät tillställning, och även om respekten för Blåvitt finns där så känns inte uppgiften för hemmalagets del fullt så lika tuff som den kanske borde ha varit på förhand. Dubbelchansen (seger eller oavgjort) spelas på Brommapojkarna med dryga medelinsatsen.

/Puyol