Premier League-fotbollen är i vanlig ordning igång under helgen, men vi väljer att hoppa på en mindre aptitretare med ett spel hämtat från Championship under fredagkvällen – där ett av lagen mycket väl kan komma med i finrummet till nästa säsong. Vi rör oss mot sydkusten där Bournemouth fortsätter att jaga värdefulla poäng borta mot Brighton i kampen om att placera sig bland topp-2. Tror mycket väl att det kan gå vägen även om jag i första hand imponeras av det man visar upp i anfallsväg.

  • Match: Brighton – Bournemouth
  • Spel: Bournemouth över 1,5 mål
  • Odds: 1,95 @ William Hill
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 20.45 10/4

Brighton har en hyfsat misslyckad säsong bakom sig om man ser till ambitionerna som borde vara aningen högre ställda än så här, i alla fall om man ser till vad man har lyckats prestera tidigare. Efter playoff och topp-6 två säsonger i följd så har man nu varit desto närmare till nedflyttningsstriden, och även om man tappade ordinarie startspelare som Ulloa, Buckley och Upson till Premier League-klubbar så hade man nog ändå förväntat sig mer. Det till trots, med 5 matcher kvar att spela så är avståndet nedåt någorlunda tryggt då man är 9 respektive 10 poäng upp på lagen närmast under strecket – samtidigt som varken Fulham eller Rotherham, som också tävlar om att säkra kontraktet, också sitter inne på en något knackig form. Även om ”The Seagulls” har varit relativt svårslaget här på hemmabanan den senaste tiden men man har ändå haft svårt att pricka in fullpoängarna med endast en seger över de 6 senaste matcherna. Över den perioden har Chris Hughtons manskap endast lyckats trycka dit 3 bollar framåt och målproduktionen har varit ett problem för hemmalaget.

Hemmalaget kommer till spel utan mittbacken och kaptenen Gordon Greer som är avstängd. Man har även ett frågetecken på målvakten David Stockdale som eventuellt kan missa den här matchen. Sam Baldock och Solly March är strukna sedan tidigare med skador.

brighton_200x200bournemouth_200x200

Bournemouth var nykomlingar i fjol och började visa upp sin fina potential under den andra halvan av den säsongen – något som Eddie Howe har byggt vidare på och nu basar han över ett lag som, om än med väldigt knapp marginal, toppar Championship inför den här omgången. Man står för en sevärd fotboll där man med ett snitt på ca 2,12 mål/ligamatch är det laget som har slagit in flest mål hittills i serien, noterbart att antalet har varit så gott som identiskt även på resande fot. ”The Cherries” har hämtat sig efter en svagare period under februari där man nu har vunnit 5 av sina 7 senaste matcher och hängt dit 20 mål under den processen. Senast stod man för en stark vändning när ett underläge på två bollar hämtades upp till seger mot Birmingham och innan dess hade man gjort sig förtjänt av mer än en poäng från den svåra bortamatchen mot Ipswich där man skapade tillräckligt med kvalificerade målchanser för att kunna avgå med mer än ett oavgjort resultat.

Bortalaget har frågetecken på Marc Pugh och Tokelo Rantie, i övrigt är truppen intakt.


Jag väljer att i första hand gå på Bournemouths anfallsspel då den något offensiva spelfilosofin kan leda till att man emellanåt agerar något övermodigt i speluppbyggnadsfasen. Det man presterar i anfallsväg i nuläget ser väldigt intressant ut, man lyckas allt som oftast trycka upp tempot då man får stå som det spelförande laget där man är skickligt på att förflytta bollen, man är kreativt när det behövs och man har gått om kvickhet både på flankerna och på topp. Man har målgörare som fungerar väldigt bra i nuläget där man kan notera att samtliga av Wilson, Pitman och Kermorgant är anfallare som har stått för 10+ mål hittills under säsongen, vilket visar på att bredden i offensiven är väldigt god. Utöver det har Premier League-meriterade Kenwyne Jones (poängräddare via inhopp senast) lånats in och förstärkt anfallsbesättningen, vilket bidrar till ytterligare en dimension i spelet då han är en något starkare targetspelare inne i boxen att jämföra med de andra pjäserna. Jag vill nog tro att hemmalaget, i perioder, kommer sättas under visst tryck där man alltså kan komma att sakna både en centralfigur i mittlåset samt sin förstemålvakt. Bournemouth att stå för minst 2 mål i matchen spelas med medel.

/Puyol