Efter en sk ”mellangala” utanför staterna så är det återigen dags för lite större namn att göra upp i UFC 157 som äger rum i Anaheim, Kalifornien. Börjar med att sikta in mig på en match i tungviktsklassen där jag plockar två spel, så även två väldigt intressanta objekt om man ser till historiken hos de båda kombattanterna.

  • Sport: Kampsport
  • Liga: UFC
  • Match: Brendan Schaub – Lavar Johnson
  • Spel: Avslut via knockout eller teknisk knockout
  • Odds: 1,95 @ Ladbrokes
  • Units: 5,5/10
  • Spelstopp: 02.30

Notera tiden för spelstoppet då den här fighten, som är tänkt att gå 3 x 5 (3 ronder på 5 minuter), är utanför huvudkortet som drar igång klockan 4 på morgonen, natten mot söndag, svensk tid. Det var tänkt att den här fighten skulle gå strax innan nyårsskiftet, men matchen sköts upp pga skada.

Brendan Schaub (8-3) kom upp i organisationen via dokusåpan The Ultimate Fighter, en tävling där han gick hela vägen fram till en final som han sedan förlorade mot Roy Nelson. Resultaten har varit blandade mot förhållandevis tufft motstånd. En boxare i grunden med inslag av brasiliansk jiu-jitsu, dock inget man har sett något större prov på. Lavar Johnson (17-6) är en veteran i sporten och gör nu sin fjärde match i UFC. Han har en något mer brokig karriär bakom sig då han antagligen är den enda i organisationen som har tvingats till långa uppehåll pga skottskador och för att jobba som leverantör till ett ölföretag. Även han en striker i grunden i form av kickboxning.

Båda kommer från varsin förlust och det här är inte direkt de skickligaste namnen i viktklassen, och vi har knappast någon eventuell mästare framför oss, även om jag tyckte att ”The Hybrid” (Schaub till vänster i bild) visade duglig potential för något år sedan. Väljer dock att skippa valet av vinnare, som inte har någon betydelse för det här spelobjektet, för att istället fokusera på hur och på vilket sätt matchen kommer avslutas.

De här herrarna har två saker gemensamt: Båda slår väldigt hårt, i synnerhet Johnson som har extremt mycket kräm i nävarna. Schaub har vunnit 7 av 8 matcher via knockout/teknisk knockout, samtliga av hans 3 förluster har också kommit till på det sättet, medan Johnson har kammat hem 15 av 17 vinster via samma metod med skillnaden att han inte har blivit knockad ännu samtidigt som hans submission-spel är ganska svagt.

Den andra gemensamma faktorn: Ingen av dessa lirare drar ut på tiden. Schaub har endast gått förbi den första ronden i 2 av 11 fighter medan Johnson har avslutat eller avslutats i den första ronden i 18 av sina 23 matcher. Med andra ord hyfsade procent på avslut i den första ronden via ko/tko om man slår ihop båda slagskämparnas resultat så här långt.

Det här är två ”stand and bang”-snubbar och de här siffrorna säger en hel del om deras stilar inne i buren. Tror inte på något nytt ikväll när de väl ska drabba samman då den stående aspekten är den vassaste sidan hos båda och jag har väldigt, väldigt svårt att se den här fighten gå tiden ut. Det enda som skrämmer någorlunda är att Schaub, som visserligen inte har någon submission på meritlistan, bör vara lite mer taktiskt slipad än sin motståndare i och med att han tillhör Greg Jacksons camp, kan agera mer försiktigt och försöka ta det här till mattan. Det ska dock nämnas att jag är osäker på om han kan ta matchen dit, om han nu skulle vara ute efter det.


Spelar på att den här matchen (method of victory – how will the fight finish) avslutas via knockout eller teknisk knockout av antingen Brendan Schaub eller Lavar Johnson.

Ytterligare ett spel som jag också värderar högt, men insatsen blir låg då jag har bestämt mig för att fokusera på vinstmetoden. Distansmarknad, ”fight duration”: Rond 1, dvs att fighten ska avslutas redan i den första ronden. Även det spelet hittar ni hos Ladbrokes. 1,80, 2,5/10 units.

/Puyol