Aptitretaren inför nästa sommars VM har bjudit på väldigt fin fotboll så här långt där 8 lag har blivit till 4 och finalen närmar sig med stormsteg. Värdnationen Brasilien har levererat så här långt och nu tar man sig an en sydamerikansk kollega i form av Uruguay. Likt större delen av turneringen så tror jag att den offensiva fotbollen kommer prägla onsdagkvällens match där brassarna med Neymar i spetsen kommer vara en av huvudrollsinnehavarna. Ett bra drag i mitt tycke.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Confederations Cup
  • Match: Brasilien – Uruguay
  • Spel: Hemmalaget att göra 3 mål eller fler
  • Odds: 2,55 @ Unibet
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 21.00 26/6

Brasilien har inte gjort sin hemmapublik besviken så här långt via tre segrar i följd där man har hunnit bjuda på en hel del fotbollsgodis. Offensiven har charmat och Luiz Felipe Scolari, som basade över landslaget när man vann VM 2002, har en högintressant trupp till sitt förfogande även 11 år senare. Uruguays insats är något mer svårbedömd. Man behövde egentligen inte göra mycket mer än att vinna sin nyckelmatch mot Nigeria, vilket i princip stod klart direkt efter lottningen där de övriga lagen i gruppen antingen var alldeles för bra (Spanien) eller fruktansvärt uselt (Tahiti).

Brasilien har frågetecken på mittbacken David Luiz där Dante är en fullgod, om inte en bättre, ersättare. Paulinho kommer troligtvis starta här efter att ha vilat senast. Uruguay kommer till spel utan Andres Scotti som lyckades med bedriften att sumpa en straff och bli utvisad i samma spelminut. Veteranen petar dock ingen i mittlåset nu när man återigen ställer upp ett ordinarie lag på banan, där Diego gånger två i Lugano och Godin är givna på dem positionerna.

Brazil v Japan: Group A - FIFA Confederations Cup Brazil 2013

Jag skrev några rader inför Brasiliens sista gruppspelsmatch mot Italien där jag nämnde att brassarna allt som oftast har problem med att hitta en jämnhet i sitt spel över 90 minuter. De stunderna när man tappar initiativet i matcherna är man sårbart, att jämföra med något som är högklassigt när man väl driver upp tempot. Om man ser till matcherna mot Mexiko och tidigare nämnda Italien så var man inte överjävligt bra hela vägen där några perioders briljans räckte –  trots det så har det inneburit 9 gjorda mål framåt vilket ger 3 mål/match, ett snitt som känns överkomligt även till den här matchen.

Uruguay har i första hand en hel del kvalitet framåt. Utöver det har man grundkompetens på många andra positioner också, men inget som imponerar alltför mycket som lag. Kollektivt har jag inte sett ett fullt välfungerande landslag på väldigt länge, att jämföra med Copa America-segern för 2 år sedan som bl.a. spikade deltagandet i den här mini-turneringen. Defensiven har sina brister vilket hade utnyttjats betydligt hårdare av ett dominant Spanien om man inte hade valt att spela så mycket på bollinnehavet. Man sattes på prov mot Nigeria om än inte fullt ut då man saknade bestämdheten och skickligheten runt omkring straffområdet. Om man sedan ser till det som var nigerianernas kvitteringsmål i den matchen så blev kapten Lugano, som utgör den ena halvan av ett trögt mittlås, duktigt uppsnurrad av John Obi Mikel som inte direkt har gjort sig känd som någon större tekniker genom åren i Chelsea.

…det är att jämföra med Brasilien som kommer trycka bollen framåt från start, är mer än skickligt på den sista tredjedelen av banan där man även har ett par lirare som kan vinna en-mot-en situationerna mot samtliga i motståndarnas backlinje. Detaljer som kommer göra det här till en väldigt svår uppgift för bortalaget.

På tal om bortalag, så är det ytterligare en aspekt jag skulle vilja lyfta fram om man ser till de senaste tävlingsmatcherna ”La Celeste” har spelat. Utanför landets gränser har man exempelvis haft märkbart svårt mot de sydamerikanska grannarna i VM-kvalspelet där man endast har tagit poäng i 2 (Paraguay och Venezuela) av 6 matcher med målskillnaden 1-13 de övriga 4 matcherna mot Argentina, Colombia, Chile och Bolivia. Brasilien har som bekant det fanatiska hemmastödet här och i mitt tycke en ännu tuffare resa än det Uruguay har stött på i kontinenten på senare tid.


Unibet sticker ut i nuläget där exempelvis Betsson och Bet365 ligger på 2,15 respektive 2,20 på Brasilien över 2,5 mål. Jag tror på en ny, övertygande insats av det brasilianska anfallsspelet. Hemmanationen att stå för minst 3 mål spelas med dryga medelinsatsen.

Ytterligare två spel med lägre insatser:

Maxi Pereira will get booked 2,95 (Nordicbet) 2/10 units
En hårdför uruguyansk högerback, till vardags i portugisiska Benfica, som kan ligga på gränsen och det med Neymar på sin kant, då han allt som oftast har den vänstra flanken som utgångsposition. Så här långt har Brasiliens motståndare legat och skavt på underbarnets fötter där jag inte tror på något undantag här. Ser det som ett ganska troligt scenario att Pereira kommer vara lite sent ute i minst en duell, vilket kan belönas med ett kort.

Neymar att göra mål från utanför straffområdet 6,00 (Unibet) 1/10 units
3 fantastiska mål på 3 matcher och utmärkelsen man of the match i samtliga, så man kan nog konstatera att det här har varit Neymars turnering så här långt. Oddset på det vanliga målskyttsspelet sträcker sig inte över 2,0 ggr insatsen, därför ser jag ett betydligt bättre värde på den här varianten. En briljant halvvolley utifrån, en frispark och ytterligare en volley endast metern innanför boxen. Med tanke på hans framgång från distans kontra skillnaderna på oddsen så tycker jag nog att det här värt ett försök.

/Puyol

Twitter: @Puyol_SpelaSpel