Vi har nu kommit en bra bit på vägen i detta världsmästerskap som nu inte är alltför långt borta från den stora finalen, en stor final som miljontals supportrar hemma i värdnationen vill att de femfaldiga världsmästarna ska ta sig till. Likt åttondelen, ett nytt sydamerikanskt derby väntar här i Fortaleza där nu Brasilien ska ta sig an ett Colombia som har imponerat stort i sitt första VM-slutspel sedan 1998. Liknande tankegångar nu att jämföra med brassarna senaste uppgift där jag återigen hävdar att man kan komma att testas rejält.

  • Match: Brasilien – Colombia
  • Spel: Colombia +0,5
  • Odds: 2,15 @ Bet365
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 22.00 4/7

Brasilien toppade sin grupp på målskillnad efter att ha plockat 7 poäng av 9 möjliga för att sedan besegra ett skickligt Chile i åttondelen, och det efter en stor portion dramatik som avgjordes via en straffsparksläggning. I sin helhet var man nog något skarpare över 120 minuter där man skapade fler målmöjligheter än motståndet, men det var inte direkt utan svårigheter varken där eller i gruppspelet och man väntar alltjämt på att brasilianska spelet ska stämma över en hel match på båda planhalvorna. Försvarsspelet har varit godkänt, även om jag tycker att intrycket kunde ha varit stabilare, men det är framförallt i anfallsväg som bristerna har synats där man inte får ut samma kreativitet likt många av de föregående upplagorna av detta landslag. Neymar har varit riktigt fin hittills, men i övrigt har de övriga pjäserna på de offensiva positionerna inte kommit upp i nivå där man alltjämt inte har fått igång sin ”nr 9″-spelare. En svaghet och nackdel för brassarnas del som har svårigheter med att skapa de mer tillgängliga möjligheterna i boxen.

A Selecão har ett mindre avbräck på det sittande mittfältet där Luiz Gustavo saknas pga avstängning efter två gula kort. Man har även haft skadekänningar på både Neymar och Marcelo, även om man borde räkna med båda från start.

brasiliencolombia

Colombia står för sitt första framträdande i dessa sammanhang på 16 år och har gjort det med bravur där man snabbt har vuxit ut till en utmanare bakom de främsta nationerna. Man har nu vunnit samtliga av de 4 matcherna som har spelats hittills, däribland Uruguay (2-0) i åttondelsfinalen, med ett solitt försvarsspel och ett fyndigt anfallsspel som har producerat 11 gjorda mål framåt. Än mer anmärkningsvärt att det har varit utan den korsbandsskadade Radamel Falcao, som var den givna centern i kvalspelet, och då har exempelvis varken Carlos Bacca (Sevilla) eller Adrian Ramos (Hertha Berlin) fått väldigt knapp eller ingen speltid alls. Man har bemästrat en rad speldetaljer på ett väldigt effektivt sätt, däribland omställningarna till anfall där man är sylvasst med sina oerhört kvicka tillgångar på flankerna. James Rodriguez kan vara VM-kungen hittills och toppar skytteligan på 5 gjorda mål.

Los Cafeteros störs varken av skador eller avstängningar och har sin trupp på 23 man fullt intakt.


Brasilien plockade sitt senaste VM-guld 2002, den gången med Ronaldo, Rivaldo samt Ronaldinho som de stora poängspelarna. Det är främst där dagens Selecão brister. Jag tror återigen att brassarna kan sättas på stora prov där man åter riskerar att gå miste om medaljerna till en sydamerikansk konkurrent, något som inte var långt borta senast. Ser man till hur det här mästerskapet har utspelat sig hittills så anser jag nog att Colombia kan vara det kvarvarande laget som har imponerat allra mest och i sin helhet har man ett spel som kan störa värdnationen över 90 minuter. Till skillnad från exempelvis Chile, där Brasilien faktiskt kunde utnyttja ett markant övertag i luftrummet (det enda målet över ordinarie speltid kom även till via en fast situation) så kan Colombia, med ett antal rejäla och fysiska pjäser, göra mer än att bara matcha brassarna i det området. Mot Uruguay bemästrade man det låga försvarsspelet på ett väldigt bra och effektivt sätt och rent individuellt är Brasilien inte lika framträdande nu att jämföra med tidigare.

Vill återigen uppskatta möjligheterna för det brasilianska motståndet. Los Cafeteros ser ut att ha toppat lagom till detta mästerskap där jag anser att man skulle ha en rimlig chans mot samtliga lag i turneringen, och där är Brasilien inget undantag. Medelinsatsen spelas på ett asian handicap (+0,5) på Colombia, dvs en halvgardering på bortalaget.

/Puyol