Vi fortsätter på den inslagna vägen med riktigt fin kampsport när UFC 189 intar Las Vegas den kommande helgen. Plockar ytterligare ett spelobjekt från galans main card i en av många sevärda och intressanta tillställningar. I en av totalt 5 matcher i weltervikt drabbar Brandon Thatch och Gunnar Nelson samman där jag nog vill se den förstnämnde herren som den korrekta favoriten, även om jag väljer att gå på ett annat spelalternativ som jag verkligen gillar i den här duellen.

  • Match: Gunnar Nelson – Brandon Thatch
  • Spel: Över 1,5 ronder
  • Odds: 1,64 @ Ladbrokes
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 04.00 12/7

Det ska bli väldigt intressant att se hur dessa herrar studsar tillbaka från respektive nederlag, och att en av kombattanterna kommer åka på en ny förlust känns aningen tråkigt sett till vilken enorm potential jag hävdar att båda besitter. Gunnar Nelson (13-1-1) åkte på karriärens första förlust i Stockholm när en desto mer rutinerad Rick Story lyckades bromsa upp islänningens offensiv. Brandon Thatch (11-2) var nog en större besvikelse när han besegrades av en, till storleken, betydligt mindre (fd mästare i lättvikt) Benson Henderson. Trots att endast en av deltagarna rankas bland UFC:s 15 främsta welterviktare så är det här alltjämt en högklassig tillställning på förhand och något som har potential till att bli väldigt spännande – och jag väljer att inte plocka en vinnare.

Båda herrarna har fantastiska kvaliteter som gör dem till skarpa avslutare, något som bidrar till att Thatch (jag skulle föredra att se Nelson i en lägre viktklass) på sikt kan bli en skaplig spelare i viktklassens toppskikt. Nelson har i första hand visat upp riktigt fina kvaliteter på mattan men är även väldigt skicklig i sin stand-up, om än aningen passiv. Thatch är en teknisk men desto tyngre striker som har haft en fenomenal förmåga till att gå på avslut tidigt där man kan notera att han, i sin senaste förlust, gick förbi den inledande ronden för allra första gången under sina 13 matcher som professionell MMA-utövare. Precis som då så gillar jag möjligheterna till att även det här mötet kommer vara i minst 5 minuter.

Jag lutar mot en tidig ”feeling out process” med tanke på matchens dignitet och karaktär där en förlust kan bli väldigt kostsam. Brandon Thatch kan eventuellt ha tagit lärdom av senast och vara mer försiktig med att bränna större delen av krutet i de inledande minuterna, något som kan bli ett väldigt viktigt moment (mot en eventuell seger) med tanke på hur pass avig och svårläst islänningen är i sitt rörelsemönster. Gunnar Nelson, en karate-utövare i grunden, rör sig på ett väldigt smart sätt och påminner en del om Lyoto Machida ur den synvinkeln. Han går i första hand för att sätta slag via attacker från distans, något som bidrar till att vi i större utsträckning kan undvika tyngre slagdueller i fickan.


Bygger den här spelformen på att Thatch borde få svårigheter med att komma åt Nelson där han kan behöva lite tid för att kunna läsa in hans rörelseschema. Överspelet på antalet ronder där vi ska ta oss förbi den första ronden spelas med medel.

/Puyol