UFC är tillbaka på nytt efter att ha tagit ledigt under föregående helg och man kan nog ganska snabbt konstatera att den här tillställningen saknar den stjärnglansen som UFC 183 stod för. Noterbart dock att båda kombattanterna i detta main event, som har fått ett skifte i deltagare, får göra upp i hemstaten Colorado. Benson Henderson, fd mästare i lättvikt, hoppar in istället för en skadad Stephen Thompson och gör det i en ny viktklass där en högintressant Brandon Thatch står för motståndet. Jag väljer att gå på spel innan invägningen där jag nog hade förväntat mig en mer tydlig favorit i den här matchningen – och spelet blir därefter.

  • Match: Brandon Thatch – Benson Henderson
  • Spel: Thatch
  • Odds: 1,91 @ William Hill
  • Units: 8/10
  • Spelstopp: 05.30 15/2

För snart 1,5 år sedan gick Benson Henderson miste om sin titel i lättvikt och med ett sviktande facit sedan dess så kan vägen tillbaka till den möjligheten kanske inte finnas där. Efter det har han gått 2-2, där en av vinsterna var ett delat domslut, och för lite mindre än en månad sedan förlorade han ytterligare en svårbedömd match på poäng mot Donald Cerrone. På relativt kort varsel har han nu valt att hoppa upp ett steg bland viktklasserna för att sig an någon som på sikt kan vara en stigande utmanare i welterviktsdivisionen.

Jag har funderat en hel del på vilket typ av test Henderson kan vara. Slutsatsen på förhand blir nog att ”Smooth” utan tvekan får ses som Thatchs mest namnkunniga motstånd hittills – men är han då det tuffaste och svåraste testet hittills? Jag är inte övertygad om det och tycker nog att det här är värt risken. På sikt, med bättre förberedelser ska nämnas, tror jag kanske att den här flytten kan passa honom där han kan ha ”cuttat” en hel del vikt tidigare för att komma ner till 155 pounds (70 kg). I alla fall mer än det som kanske är optimalt, något som bidrar till att han borde kunna hålla en jämnare nivå över matcher likt denna som är planerad att gå i 5 ronder.

Det är svårt att spekulera i hur den forne mästaren i lättvikt står sig när han hoppar upp ett steg där han var aningen större än samtliga av sina motståndare i en lägre viktklass – en fördel han inte kommer ha i den här matchningen där jag har väldigt svårt att se honom etablera en match där han antingen är i kontroll från topp med sin brottning eller clinch. Hendersons ”stand up” är skaplig med en sparkteknik som både kan skada och vara poänggivande, men av det man har sett från motståndet så borde han rimligtvis vara ett och två nummer större på den fronten.

Brandon Thatch har inte gått en match sedan november 2013 och vi vet inte vad han går för efter de inledande 5 minuterna. Under den perioden har motståndet gått en total matchtid på nästintill en timme – jag kan inte se några andra orsaker som skulle kunna ge hans motstånd några fördelar. Thatch har, till skillnad från motståndet, kunnat förbereda sig på bästa sätt och även om hans ”overall game” inte har testats ännu så är det helt enkelt för att han inte har behövt visa upp de senare delarna. ”Rukus” är en oerhört slipad och teknisk striker med power där han är väldigt skicklig på att variera sina slag. Samtliga av hans 11 professionella segrar (10 vinster i följd) har kommit till i den inledande ronden där samtliga har byggts upp via slagserier. Henderson måste nu anpassa sig till ett motstånd som inte bara är 13 cm längre, vilket inte behöver ha någon större betydelse, men en sk ”reach advantage” på strax över 10 cm kan bli en mer avgörande faktor på hur det kommer se ut på fötterna.


William Hill ser detta som 50/50 medan exempelvis Expekt har sin favorit (Thatch) på 1,65, något jag ser som mer rimligt. För mindre än ett halvår sedan blev Henderson utslagen av Rafael Dos Anjos på mindre än 3 minuter – Dos Anjos har aldrig varit en power puncher. Nu går han upp mot ett motstånd där storleken inte är till hans fördel och får han inte ner det här till mattan, vilket jag inte tror att han lyckas med, så borde han vara rökt. Thatchs stand up ska vara för bra där jag inte skulle bli förvånad om han lyckades fånga in den fd lättviktsmästaren med ett knä. Vinnarspelet på Brandon Thatch spelas med en insats över medel.

Notera tiden för spelstoppet i och med att galan drar igång (svensk tid) natten mot söndag där den här fighten, som alltså avslutar programmet, kommer starta tidigt på morgonen.

/Puyol